четвер, 16 травня 2024 09:24

Козацький прапор, який знайшли під підлогою церкви

Прапор часів гетьмана Богдана Хмельницького зберігають у фонді Білоцерківського краєзнавчого музею. Він належав одній із сотень Білоцерківського полку

– Це унікальний експонат, таких прапорів залишилося небагато. Його знайшли жителі села Шпендівка Обухівського району на Київщині під підлогою церкви, коли розбирали храм. 1929-го прапор передали в музей, який відкрили за п'ять років до цього. Саме тоді збирали музейні фонди. Проте відомостей, як саме він був переданий до музею і ким, немає, адже він був зареєстрований тільки 1948 року. Імовірно, приніс хтось із місцевих жителів. І лише 1991-го історикиня Галина Ярова провела опис прапора, – розповідає заступниця директора з наукової роботи, 48-річна Вікторія Петренко.

 

Корогва має прямокутну форму з трьома фестонами, пошита із сукна світло-­брунатного кольору. Також на полотні нашито аплікацією хрест, навколо нього три восьмипроменеві зірки, під хрестом зображено пів­місяць ріжками догори. Унизу, над середнім фестоном, нашито корону з хрестом, посередині під нею – шаблю.

– Такі символи, що зображені на білоцерківському прапорі, подібні до відомих козацьких знамен Чернігівського та Київського полків 1651 року, – додає Вікторія Петренко.

Зараз ви читаєте новину «Козацький прапор, який знайшли під підлогою церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути