пʼятниця, 17 травня 2024 09:09

Світом шириться новий варіант коронавірусу

Світом шириться новий варіант коронавірусу
Вірусологи розповіли, чи небезпечний новий варіант коронавірусу FLiRT. Фото: pixabay.com

Вірусологи стежать за кількома варіантами коронавіруса, які мають однаковий набір мутацій.

Упродовж травня у Сполучених Штатах Америки, Великій Британії та Канаді стрімко поширюється новий штам коронавірусу FLiRT. Це похідний субваріант "Омікрону - JN.1" або "Дженні". Найвідомішим із FLiRT є варіант КР.2, повідомили фахівці Школи громадської охорони здоров'я Університету Джонса Гопкінса у США.

"Такий термін використовується для опису цілого сімейства різних варіантів, включаючи KP.2, JN.1.7 та будь-які інші варіанти, починаючи з KP або JN, які, здається, незалежно підхопили той самий набір мутацій, що носить назву конвергентна еволюція. Всі вони є нащадками варіанту JN.1, який домінував у США протягом останніх кількох місяців", - йдеться у матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: AstraZeneca по всьому світу відкликає свою Covid-вакцину

Варіанти FLiRT посідають одне з перших місць у списку штамів, які можуть спричинити чергову хвилю інфекцій. Водночас учені зазначають, що хоча кількість випадків захворювання зростає протягом року, зараз спостерігається набагато менша кількість випадків госпіталізації та смертей, ніж у перші кілька років пандемії.

Симптоми FLiRT: біль під час ковтання, чхання; риніт; головний біль; кашель; прояви гіпоксії; підвищення температури; лихоманка; м'язовий біль.

У деяких людей живий вірус може виявлятися протягом тижня після появи симптомів, у інших можуть виникнути повторні симптоми.

Період зараження для цих варіантів FLiRT залишається таким самим, як і для попередніх варіантів - протягом двох і більше днів.

У травні минулого року Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії коронавірусної хвороби Covid-19. ВООЗ повідомила про щонайменше 20 млн смертей. Covid-19 вперше виявили у людини в грудні 2019 року в місті Ухань, Китай. Хвороба почалася як спалах, що розвинувся у пандемію. Причиною хвороби став коронавірус SARS-CoV-2.

Міністерство охорони здоров'я України пояснило, кому слід робити додаткове бустерне щеплення від коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Світом шириться новий варіант коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути