четвер, 16 травня 2024 07:31

Російську нафту продають до Євросоюзу через Туреччину - ЗМІ

Російську нафту продають до Євросоюзу через Туреччину - ЗМІ
Російську нафту перемарковують у Туреччині. Фото: pixabay.com

За допомогою лазівки у західних санкціях Туреччина перемарковує російську нафту і під виглядом своєї відправляє до Євросоюзу.

Росія завдяки цьому заробила €3 млрд, передає Politico.

Згідно із дослідженням видання та аналітичних центрів, російська нафта надходить через Туреччину до РФ легально.

Лазівка у санкціях дозволяє ввозити в ЄС "змішане" паливо, якщо воно маркується як неросійське. За 12 місяців після того, як ЄС у лютому 2023 року запровадив заборону на російську нафту та нафтопродукти, Москва заробила €3 млрд лише через схему з використанням трьох турецьких портів - Джейхан, Мармара-Ереглісі та Мерсін.

До повномасштабного вторгнення три чверті сирої нафти і 40% дизельного пального надходили до ЄС із Росії.

Відразу після заборони ЄС Туреччина почала поступово нарощувати імпорт палива із Росії, одночасно збільшуючи експорт до країн Євросоюзу.

За останній рік ці цифри майже зрівнялися. З лютого 2023-го по лютий 2024 року Туреччина збільшила закупівлі палива у Росії на 105% порівняно з попередніми 12 місяцями. Турецький експорт до ЄС за цей період підскочив на 107%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії через удари по НПЗ закінчується пальне - Politico

Нафтопереробні заводи Туреччини можуть переробляти майже 1 млн барелів нафти на день.

Але розташування кількох турецьких портів і дані про імпорт-експорт переконливо свідчить, що великий відсоток російської нафти просто перепакували й переправили далі.

Південно-східний порт Джейхан має обмежене автомобільне й залізничне сполучення із нафтопереробними заводами, тож він лише морем може отримувати великі обсяги нафти.

З лютого 2023 по 2024 рік цей порт прийняв близько 22 млн барелів, 92% з яких надійшли з Росії. Це утричі більше, ніж роком раніше. За той самий період 85% експорту палива з порту надійшло до ЄС.

Така сама ситуація і в західному порту Мармара-Ереглісі та південному - Мерсін. Там відбулись схожі щорічні стрибки російського імпорту - удвоє і втроє.

За правилами Євросоюзу, вантажі, що містять російське паливо, змішане із продуктами з інших країн, "можуть підлягати санкціям залежно від частки російського компонента".

Експерти кажуть, що на практиці перевіряють лише документ, так званий "сертифікат походження", у якому зазначено, звідки походить вантаж. Імпорт палива з російськими документами є незаконним, але Туреччина просто переоформляє старі сертифікати на нові, турецькі.

12 березня у Нижньогородській області РФ безпілотники атакували нафтопереробний завод, почалася пожежа. Найбільший НПЗ російського "Лукойлу" наполовину зупинився.

ЗМІ повідомили, що вночі проти 13 березня Служба безпеки України атакувала дронами три нафтопереробні заводи у Рязані, Кстово Нижегородської області і Кірішах Ленінградської області РФ.

Зараз ви читаєте новину «Російську нафту продають до Євросоюзу через Туреччину - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути