Весняні торти, що не шкодять фігурі

Нарешті прийшла весна. Стало тепло й затишно. Все навкруги оживає, і наш організм після зимових стресів (я не лише про холод, а і про свята та пости) хоче чогось легкого, гарного, вишуканого. Більшість людей починають звертати увагу на фігуру. Раптом всі згадали, що прийде літо та сезон відпусток. І чомусь саме зараз намагаються знову випробовувати свій організм на міцність. Я вважаю, що це неправильно. Себе треба любити кожного дня, і стежити за фігурою та тілом щодня, вони будуть вам вдячні. Організму треба давати все, чого він хоче, але... Все повинно мати міру та здоровий глузд. Тому сьогодні хочу запропонувати дуже цікаві та смачні торти. Їх основою є йогурт.

Йогурт одержують з молока після нагрівання і сквашуваня спеціальними бактеріями. Що нам каже Вікіпедія про нього: як багато продуктів, що дійшли до наших часів з глибокої давнини, йогурт багато разів змінював смак і зазнавав зміни назви. По суті, йогуртом можна назвати найдавнішу індійську страву з молока - дахи. У стародавній Індії йогурт був особливим продуктом. Мало того, що йогурт - похідне молока, продукту священних тварин, так і сам по собі він дуже корисний, а в поєднанні з фруктами смачний. Досі незрозуміло, де ж вперше з'явився йогурт. А історія цього молочного продукту налічує близько 8 тисяч років. Давні книги іудеїв містять згадки про їжу з молока, при цьому способом приготування це в точності нагадує йогурт. У Древній Греції та Римі йогурт був відомий як "фракійське молоко".

Сучасне слово йогурт турецького походження. Воно закріпилося за продуктом після того, як турки завоювали Фракію, а "фракійське молоко" завоювало любов турків. Вони й назвали страву йогурт або егурт. Назва "йогурт" поширилась у балканському регіоні, який довгий час перебував під владою Османської імперії, звідки потрапила в інші європейські країни і розійшлася по всьому світові.

У сучасному світі цей продукт відіграє значну роль у житті людини, яка хоче почуватися здоровою та бути в хорошій фізичній та психологічній формі. Зважаючи на темпи життя та довкілля йогурти та різного роду бактеріологічні закваски стають, так би мовити, двигунчиком в організмі, або ж його мастилом)

Але ж відмовлятися від смаколиків та позитивних емоцій від приготування, а тим паче споживання, вважаю неприпустимим. Тому поділюся двома рецептами. На мій погляд, вони розкішні.

Спробуйте і переконаєтесь!

Тарт фламбе "Йогуртово-журавлиний захват"

Класичний тарт фламбе - тонка скоринка з тіста, запечена в дуже гарячій духовці з білим м'яким сиром або сметаною, цибулею і беконом, звичними для Ельзасу. Згодом поділюся рецептами різних тартів. Це дуже смачно та просто.

Пісочна основа
2 яєчні жовтки
125 г вершкового масла
225 г борошна
30 г рисового борошна
100 г цукрової пудри

Крем-мус
120 г маскарпоне (можна замінити звичайним сиром, але перетерти через сито)
100 мл натурального йогурту
100 г вершків жирністю 33-35%
100 г цукру
10-12 г порошкового желатину

Журавлине желе
300 г журавлини
30 г коричневого цукру
40 г білого цукру
10 г порошкового желатину

Спосіб приготування:

- Для тіста борошно просіяти, додати дрібку солі і цукрову пудру. Додати масло, порізане на дрібні кубики, розтерти руками в крихту. Додати жовтки і замісити тісто. За потреби додати 1-2 ст. л. крижаної води (мені не доводилося цього робити). Рисове борошно надає тісту легкість та пористість. Якщо його немає, 15 г манної крупи та 15 г крохмалю (картопляного чи кукурудзяного). Загорнути тісто в плівку і прибрати в холодильник на 1 год.
- Розкачати тісто, викласти у форму.

- Зверху вистелити пергамент, засипати пекарськими бобами (я тримаю для таких випадків перлову крупу)

- Випікати 15 хв. при 180°С, потім зняти папір і боби, випікати ще 7-10 хв., остудити.

- Для крему замочити желатин в 3-4 ст. л. води.
- Змішати йогурт з маскарпоне і поставити на водяну баню, нагріти до однорідності, додати желатин, прогріти, помішуючи, до розчинення желатину.

- Збити вершки з цукром до стійких піків. Акуратно вмішати збиті вершки до охолодженого крему.

- Готовий крем викласти на тісто і поставити в холодильник на 1-2 год.

- Для желе желатин замочити в 3-4 ст. л. води на 10 хв.

- Журавлину (свіжу або розморожену) збити блендером

- Додати цукор і прогріти на невеликому вогні, поки розчиниться цукор. Додати желатин. Готову ягідну масу протерти через сито.

- Остудити і викласти на крем з маскарпоне.

- Тарт охолодити в холодильнику, прикрасити дрібно нарубаними несолоними фісташками.
- Набратися терпіння. Готувати каву.
Насолоджуватися)

Коли розрізатимете торти або тістечка, робіть це гарячим ножем. Можна нагрівати у гарячій воді. Ніж має бути гарячим та сухим.

Шарлотта "Мангова хмарка"

Для подачі
20-22 шт. печива Савоярді (залежить від діаметру форми, у мене 23)
½ манго (я використала консервовані персики)
м'ята за смаком

Бісквіт
2 яйця
60 г цукру
60 г борошна

Сироп
50 г цукру
50 г води
1 ст. л. коньяку

Манговий мус
4 ч. л. желатину
1 банка консервованого манго (350 г)
400 г фруктового йогурту (я брала зі смаком маракуї та папаї)
400 г вершки жирністю 33-35%
3 ст. л. цукрової пудри

Желе з манго
1 манго (використала консервовані абрикоси)
1 ч. л. желатину
1 ст. л. цукру
100 мл мангового сиропу

Спосіб приготування:

- Готуємо бісквіт. Розігріти духовку до 180 градусів.

- Збити яйця з цукром до побіління і збільшення маси в об'ємі в кілька разів. На це піде 8-10 хв.
- У кілька прийомів додати просіяне борошно і вмішати лопаткою акуратними рухами зверху вниз, щоб маса не впала.

- Дно роз'ємної форми (у мене діаметром 23 см) застелити пергаментом, боки нічим не змащувати.

- Перелити тісто у форму, розрівняти.

- Випікати на 12-13 хв. Орієнтуйтеся по своїй духовці, до проби на суху паличку.
- Бісквіт трохи остудити, пройтися гострим ножем уздовж стінок, звільнити від форми і остудити на решітці вверх дном (нам потрібен рівний верхній край).

- Поки холоне бісквіт, зваримо сироп. У невеликому сотейнику довести цукор і воду до кипіння, проварити 2-3 хв. Остудити, додати алкоголь (ром або коньяк).
- Прохололий бісквіт просякнути сиропом.

Поки вистигає бісквіт, приготуємо мус із манго.

- Желатин замочити в 100 мл сиропу з банки консервованого манго (додавши трохи води). Решту сиропу з банки залишити - нам він ще знадобиться для желе! Плоди консервованого чи свіжого манго порізати на маленькі шматочки. Я замінила на персики.

- Розпустити желатин на водяній бані. Процідити і з'єднати з половиною йогурту, добре перемішати. Додати решту йогурту. Ще раз перемішати.

- Збити вершки з цукровою пудрою до стійких піків.

- Обережно змішати вершки з йогуртом і порізаними шматочками манго (абрикосів або персиків).

- Перекласти бісквіт на блюдо, на якому подаватимете торт. Навколо розмістити роз'ємну форму.

- По периметру прямо на бісквіт щільно один до одного поставити печиво савоярді, злегка підрізавши їх знизу для стійкості. Висотою мають бути 8-8,5 см., якщо робитимете мус з такою кількістю інгредієнтів, як у рецепті.

- Вилити мус у форму, розрівняти і поставити в холод на 1-2 год. Якщо мус вийшов рідкуватим, треба його спочатку охолодити, щоб трохи загус, а потім виливати у форму, інакше савоярді сильно розмокне.

- Коли мус майже застиг, почнемо готувати желе з манго. Желатин замочити у 80-100 мл сиропу з банки. Свіжий манго (у мене консервовані абрикоси) почистити, порізати на шматочки, перетерти у блендері.
- Набряклий желатин прогріти на водяній бані, додавши 1 ст. л. цукру. Не кип'ятити, бо желе не загусне. З'єднати його з пюре, добре перемішати і процідити через сито.
- Залити верх торту спочатку половиною желе, поставити в холодильник на півгодини. Вилити решту желе. Потрясти трохи торт з боку в бік, щоб желе рівномірно розтеклося. Поставити торт у холодильник на 3-4 год.

- Прикрасити за своєю фантазією) Можна решту манго розрізати на тонкі смужки та скрутити "равликом", вийде імпровізована троянда. Викласти листочками м'яти.

- Тримати в холодильнику. Він так довше зберігатиме щільну структуру та легко різатиметься.

З весною Вас!)

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі