Наталка Діденко
синоптик. Найкраща на світі спеціальність робить мою життєву та професійну погоду сонячною та теплою. Дуже люблю розмаїття та зміни вражень. А погода, яка щодня - інша, дає це відчуття
20.04.2015

Про гіацинти та старий одеколон

Серед холодної та навіть сніжної весни хочеться якось більше про квіти. Не зважаючи на цікаву, але складну цьогорічну синоптичну ситуацію, коли замість сліпучого сонця у вікна б'ється сніг та навіть завірюха, весна бере своє. А хто сказав, що у весни не може бути поганого настрою чи вона не хоче трохи побурчати? Саме так я розцінюю пізній сніг та небажані заморозки, коли майже всі дерева у цвіту та розкоші квітневій. Тим паче, що заморозки – абсолютно нормальне та щорічне явище і найпізніші заморозки бувають аж на початку червня. Але я не про це.
Колись мама щороку дарувала мені на день народження гіацинти. Де вона їх знаходила в часи, коли щастям було купити переважно гвоздики, я не знаю. Ми знаємо, що зорова людська пам'ять – надзвичайна. Але пам'ять запахів, як на мене, не порівняється ні з чим. Я, наприклад, впізнАю запах коржиків, які пекла моя бабуля, серед сотні інших пундиків, кожна квартира чи дім пахнуть по-своєму, один мій знайомий довго йшов якось за дівчиною лише тому, що від неї віяло парфумами його минулого сильного кохання.
Мама мого друга розказувала таку історію. Її батька репресували і розстріляли, коли вона була маленькою. Не лишилося жодної фотографії, жодного портрету. Якось вона спитала у матері, а як він виглядав, її батько? І мати дістала звідкись клапоть ратину, залишки батькового пальта, і сказала малій – ось, це запах його одеколону. І вона все життя живе із цим нюховим спогадом про батька.
Є насправді квіти, красивіші за гіацинти, більші, величніші та з ніжнішим чи сильнішим запахом. Але лише гіацинти, їхній запах, остаточно переконують мене, що весна прийшла, що квітневі сніг та заморозки – смішні й даремні, що мама все одно десь поряд.
Все це я згадала, бо зараз так гарно пахнуть гіацинти, які мені подарували на нещодавній день народження.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі