Не бійтеся риби!

Я дуже люблю рибу у всіх варіантах. Писала про це вже неодноразово, вибачте мою наполегливість))) А коли риба фарширована, моєму щастю немає меж.

Маю подругу родом із Хмельницького. Коли ми навідувалися до її батьків, мама завжди готувала фаршировану рибу (короп, щука, судак). Вранці прокидаюся, всі ще сплять, а мама подруги (на превеликий жаль, її вже немає) порається на кухні. Я тихенько йшла на кухню (щоб не розбудити сонне царство) за свіжою кавою. І ми довго гомоніли про життя-буття, пили каву і я ласувала фаршированою рибою. Так-так, фарширована риба з кавою)) Це була найкраща риба!

Я сама ніколи рибу не фарширувала. Для мене було загадкою, як з неї зняти шкіру, щоб не пошкодити. А днями колега пригостив щукою, що приготувала його дружина. Я попросила рецепт та в деталях описати процес зняття шкіри з риби. Дружина була вражена тим, що я багато готую, пишу публікації, а рибу не робила))) Але все в житті буває вперше!

Цю публікацію присвячую таким, як я) Тим, хто хоче приготувати рибу, але боїться. Повірте, нічого страшного та складного немає. Лише терпіння та бажання. А, ще риба))))

На ринку купила щуку. Невелику, 1,5 кг. Гадала, якщо зіпсую, щоб не було шкода викинути чи віддати дворовим котикам))

Зазвичай фаршировану рибу готують на свята. Для багатьох це страва святкова, побачити її на столі можна тільки з якогось особливого приводу. І сьогодні як головна страва - фарширована риба. У неділю Благовіщення. Тим, хто дотримується Великого посту, рибу якраз можна.

Фаршировану рибу дуже люблять готувати в Європі. Ймовірно тому, що ця страва недорога, ситна і красива. А у євреїв фарширована риба завжди була головним святковим наїдком. В Ізраїлі вона називається "гефілте фіш", може бути навіть солодкою (у фарш додають цукор).

Фарширувати краще рибу великих порід. Просто тому, що зручніше. Який рецепт кращий і правильний? Відповіді на це питання не знайдете у жодній кулінарній книзі. Рецептів багато. Всі вони гарні і кожен можна видозмінювати, варіюючи інгредієнти.
Я пропоную рецепт з грибами

Отже,

Фарширована щука з грибами

1,5-2 кг щуки
400-500 г печериць
1 цибулина
250-300 г білого хліба
сіль, чорний та перець чилі за смаком.

Спосіб приготування:
- Головне - добре почистити щуку. Я спочатку зняла луску, а потім щіткою ретельно вимила всю рибину від слизу. Обов'язково вийняти зябра.

- Голову надрізати знизу до верху, але не до кінця. Залишіть шкіру у верхній частині хребта так, щоб голова трималася.

- Акуратно вийняти нутрощі, щоб не пошкодити жовчогінний міхур (інакше рибу можна буде викинути). Вони легко виймаються, не лякайтесь.
- Гострим ножем зробити надрізи між шкірою та м'ясом. Потім повільно та акуратно відділяти пальцями. Коли дійдете до плавників, знадобляться ножиці. Відрізаємо плавники разом із шматками м'яса - щоб плавник залишився на шкірі. Знімаємо шкіру, як шкарпетки))) Біля хвоста відрізаємо, трішки залишити хвостову частину.

- М'ясо риби відділяємо від кісток, та перекручуємо в м'ясорубці.
- У сковорідку дрібно кришимо цибулю, трішки підсмажуємо на олії.
- Печериці помити та порізати на дрібні шматки. Покласти до цибулі. Я ще додаю трішки тім'яну.

- Хліб замочити у воді, коли розмокне, відтиснути.

- Змішати рибний фарш, хліб.

- Додати гриби. Посолити та поперчити

- Ложкою акуратно вкласти фарш у риб'ячу шкіру. Сильно не наповнюйте, щоб не луснула, коли пектиметься. Якщо фарш залишається, можете додати манної крупи чи панірувальних сухарів та спекти котлети (як зробила я).

- Фаршировану рибу зшити на отворі біля голови. Змастити олією.

- Викласти на деко, встелене папером.

- Випікати при температурі 180 градусів 40-45 хв. Орієнтуйтесь за своєю духовкою та розміром риби.

- Дати рибі охолонути, перекласти на блюдо та прикрасити. Тут вже фантазія та можливості у кожного свої)

Смачного! Не забудьте сфотографувати страву до того, як вона щезне зі столу! Смачно приготована і красиво оформлена фарширована риба заслуговує, щоб залишитися в фотоісторії!

Короп з картоплею

2 коропи
10-12 картоплин
Спеції, за смаком

Спосіб приготування:

- Коропи добре почисти та помити.

- Зробити неглибокі надрізи. Натерти сіллю та чорним перцем
- Картоплю помити, відрізати все зайве. Розрізати навпіл та натерти сіллю. Присипати спеціями (я взяла орегано, базилік, паприку та приправу "Vegeta").
- У картоплі також зробити надрізи "хрест нахрест".
- Деко застелити папером, викласти рибу та картоплю. Картоплю скропити оливковою або іншою ароматною олією.

- Випікати в духовці при температурі 180 градусів 35-40 хв. Або до готовності картоплі. Якщо зробите надрізи та скропите олією, картопля готується швидше)))
- Викласти готову страву на тарілку, прикрасити та подавати.

Лосось в медово-соєвому соусі з кунжутом

500 г філе лосося (або будь-якої іншої риби)
2 ст. л. меду
4 ст. л. соєвого соусу
Сіль та перець, за смаком

Спосіб приготування:

- Філе риби посолити та поперчити.

- Змішати мед і соєвий соус. Я додала ще тім'яну.
- Рибу порізати на порційні шматки, викласти в керамічний посуд чи деко. Залити маринадом, залишити на 20-25 хв. Посипати зверху спеціями, але не зловживайте, щоб не перебити смак риби та соусу.

- Випікати в духовці 25-30 хв. при температурі 180-190 градусів.

- Подавати з салатом чи рисом.

Смачного!!!

Бажаю отримувати вдячність словами: "На Землі ТАК не готують!"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі