Сергій Пєтков
історик, правознавець, експерт науково-дослідного центру "Політика і освіта", автор і ведучий науково-популярних програм
02.03.2015
2

Усипка, усушка, утруска … - або: Чи потрібні країні брехливі органи статистики?

Сьогодні органи державної влади не просто наскрізь пронизані корупцією, насправді вони і є корупційним спрутом який тримає в своїх щупальцях все українське суспільство. Це стало ще більш очевидним після того, коли Прем'єр міністр А. Яценюк оголосив про відсторонення та проведення розслідування стосовно керівників Державної фіскальної служби. Але ДФС – це лише одне з щупалець гігантського монстра, що знищує нашу країну. Є ще цілий ряд інших. Можливо не настільки помітних, але від того не менш цупких та небезпечних.

Контроль та облік – основа, стовпи радянської системи управління. Сьогодні органи державної влади, що виконують функції обліку діють за принципами закладеними в систему ще у 60-70-х рр. в часи коли держава володіла всім, що перебувало в межах СРСР: надрами, землею, промисловими об'єктами… і навіть людьми – "рядовими на будівництві комунізму". Органи статистики оспівані в чудовому та романтичному фільмі "Службовий роман", в якому весь сюжет закручено довкола звіту рядового співробітника, що мріє посісти посаду керівника відділу.

І якщо під час "планової економіки" органи статистики впливали на розвиток господарства країни, то теперішні органи статистики насправді перетворились на статистів, які аж ніяким чином не можуть і не мають права впливати на господарювання. Бо господарювання, нині це – "бізнес". І суб'єкти підприємницької діяльності, а простіше приватні власники, ведуть свій бізнес на власний ризик і розсуд.

Не для кого не є таємницею і те, що органи статистики отримують недостовірну, викривлену інформацію у зв'язку з тим, що, і це знову не є відкриттям для посадових осіб органів державної влади, підприємці для зменшення "податкового тиску" надають недостовірну інформацію.

Доходить до курйозів. Так, наприклад, приватні навчальні заклади та їх філіали отримують ліцензію від Міністерства освіти та науки відповідно до наявних навчальних площ, кількості книжок в бібліотеці і головне – від кількості штатних, таких що працюють на постійній основі, викладачів з науковими ступенями та званнями. І здавалося б все так просто: органи статистики – подали данні в міністерство і ВНЗ отримав ліцензію. Але ні – для цього все одно потрібно створювати комісії, направляти у відрядження фахівців з інших регіонів, проводити спеціальні засідання. Купа грошей на вітер. Авторитетним особам слід вирішити питання: "Дати чи не дати?". Насправді ж створювати умови для розвитку корупції.

Але як ми зазначили на початку цієї публікації, що органи державної влади сьогодні грають роль головного корупціонера країни і паралізують своєю громіздкістю, хаотичністю та неефективністю всю державну систему управління. З цим ми стикаємось на кожному кроці.

Провели невеличке розслідування. У піддослідному ВНЗ працює 65 докторів наук, професорів, та 191 кандидат наук, доцент. Всі співробітники цього приватного закладу, разом, за даними статистичного відомства отримують 229 231 грн. Звісно, окрім поважних вчених в цьому ВНЗ працюють викладачі без наукових ступенів, та інші співробітники у відділах кадрів, фінансів тощо. Тобто, для пересічного громадянина, який вивчав математику в школі не складе великих зусиль підрахувати, що зарплата вченого трохи вище 800 грн., а всі інші працюють на безоплатній основі. Навіть складно коментувати, не говорячи вже про те, щоб повірити.

А отже не для кого не таємниця: маємо справу з "зарплатами у конвертах". А це десятки тисяч гривень щомісяця недоплачених податків, а отже мізерні пенсії, небоєздатна армія, жебрацька зарплата в державних службовців… - коло замкнулось.

Отже посадові особи, які працюють в органах статистики, навіть не мають можливості, та і в цілому бажання, перевіряти та накладати стягнення на порушників, як це має бути у відповідності з Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Сьогодні, в умовах економічної кризи та антитерористичної операції, в умовах зубожіння народу, отримувати заробітну плату за аналіз та подання до інших державних органів завідомо неправдивої інформації – є дійсно державним злочином. Всі хто приймає участь у цьому дійстві вчиняють злочин проти національної безпеки.

І цим злочинним ланцюгом органи статистики пов'язані з Пенсійним фондом, який отримує зменшені надходження. Не останнє місце в корупційній схемі займають фіскальні органи, які знову ж таки закривають очі на зменшення податків, що надходять до бюджету.

Фактично не діють, а почасти створюють умови для такої організованої злочинної діяльності, правоохоронні органи, прокуратура, суди. Так, простіше виявляти корупціонерів які беруть готівкою, посипаною порошком, аніж викривати складні схеми та махінації створені злочинцями з "білими комірцями".

Припинити діяльність такого узаконеного відсталим пострадянським законодавством організованого злочинного угрупування ДЕРЖСТАТ – ДФС – ПФУ повинна Служба безпеки України. Наразі, слід приділити увагу ще одному органу з нікчемними функціями – Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Завдяки такому кроку відбудеться значна економія державних коштів.

А що ж з інформацією? Звідки черпати правдиві відомості? Хто буде проводити переписи? Де будуть акумулюватись такі важливі дані?

На сьогодні повні дані щодо народжень, смерті, отримання паспортів громадянами У країни, тощо містяться у відповідних реєстрах.

Сучасні технології дозволяють оперативно в режимі он-лайн отримувати, розміщати, розповсюджувати, акумулювати, аналізувати будь-які обсяги інформації.

А громадяни, громадські організації готові, мають можливість і відповідну фахову підготовку та знання для того щоб надати насправді правдиву і достовірну інформацію, щодо реального стану діяльності підприємств, відомств, організацій, стану економіки, рівня підготовки, кількості культурних заходів, тощо.

Оптимізація неефективних структур – потреба часу. Знищення корупційного спрута можливе лише в умовах прозорості, відкритості, доступності насправді правдивої інформації.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі