Іван Сікора
експерт з питань антикорупційної та бюджетної політики, директор Фундації "Відкрите суспільство" www.osf.org.ua
21.12.2014
4

Удар по корупції в Києві? 200 днів після виборів.

Міський голова Віталій Кличко неодноразово обіцяв завдати "нищівного удару корупції". Цей точний і сильний удар мав би наповнити бюджет Києва. Проте в перших раундах він слабко та невпевнено працював "джебом" (передньою рукою в боксі), не наважуючись поламати загальновідомі корупційні схеми. Досі мільярди продовжують іти поза міським бюджетом. Вже набридла стара пісня про поганий уряд, що забирає в Києва 50% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), і про гарний Генплан Києва 2025 "імені Черновецького". Усі ці розмови не лише не приносять надходжень до столичного бюджету, а й негативно впливають на довіру до міського голови. У чому насправді обкрадається Київ і де шукати мільярди для наповнення міського бюджету?

Земля столиці продовжує бути в "тіні"

Махінації з обліком та оподаткуванням земельних ресурсів є хребтом столичної корупції. Мільярди течуть поза міським бюджетом. До речі, про це на засіданні уряду 19 листопада 2014 р. нагадав тодішній міністр фінансів, коли звертав увагу на резерви поповнення бюджету.
До них належать: банальна несплата через закінчення або відсутність договорів оренди на земельні ділянки (а це, за різними підрахунками, понад 600 автостоянок і 1500 земельних ділянок під різними об'єктами). Замість збільшення надходжень до бюджету Києва від земельних ресурсів, лобіюючи Генплан Києва 2025, команда В.Кличка пропонує збільшити частку земель для житлової забудови. А це — прямий шлях до зменшення відповідних відрахувань. Причина — землі житлової забудови оподатковуються за ставкою лише 0,1% (інші категорії земель мають ставку оподаткування від 3 до 12%). Крім того, як уже зазначалося, зазвичай забудовники мають короткострокові договори оренди, потім їх не подовжують, а отже, після здачі будинку бюджет нічого не отримує від земельної ділянки.
Занижені ставки договорів оренди земельних ділянок і фактичне небажання міської влади їх переглядати мають наслідком недоотримані кошти до місцевої скарбниці. Із 3094 діючих договорів оренди землі, що охоплюють площу понад 5273 га, маємо 1586 угод на загальну площу 3261 га за ставкою менш як 3%. Тобто понад 60% орендарів землі в Києві порушують чинний Податковий кодекс України. Чи відбувся "УДАРний" перегляд вищезгаданих договорів? Жодної публічної інформації немає. Ще попередній склад Київради в лютому 2014 р. прийняв рішення про перегляд договорів оренди земельних ділянок із 1341 орендарем, що платять менш як 3%. Замість зменшення кількості таких договорів маємо їх зростання за вісім місяців 2014-го до 1586. Можемо констатувати відсутність "ударного" перегляду договорів оренди землі. Логічно припустити, що такий перегляд банально не вигідний орендарям земельних ділянок, які щедро представлені у команді УДАРу.
За наявною інформацією, станом на кінець жовтня внесено зміни "аж" до 28 договорів оренди, і "аж" до 6 — судовими рішеннями. Правда, посадовці традиційно "скромно" не вказують площі землі, якої стосуються ці договори. Також зазначається, що понад 200 договорів оренди припинили дію у зв'язку із закінченням строку, скасовані та розірвані за рішеннями судів. Вірогідно, що зараз колишні орендарі землі просто нічого не платять за землю, оскільки жодної інформації про переоформлення чи укладення нових угод на вищезазначені земельні ділянки немає.


Досі не зроблено жодного кроку для перегляду профільних цільових програм, що регулюють питання управління земельними ресурсами і містобудуванням, не проведено оптимізації персоналу в департаментах КМДА і в комунальних підприємствах, які щороку не виконують запланованих показників надходжень до міського бюджету. І це при тому, що в департаменті земельних ресурсів працюють майже 150 співробітників і два комунальні підприємства!


Хто виграє від існування корупційних схем в земельній сфері ? Відповідь — на поверхні. Забудовники, що становлять кістяк команди В.Кличка в КМДА та складають приблизно третину депутатського корпусу Київради.
Хто програє? Кияни, виборці, які повірили "Удару" та проголосували за команду Кличка. Маючи "ударівську" більшість в Київраді , міський голова Кличко досі не готовий показати обіцяну боротьбу із корупцією на ділі, а не на словах! Ціна імітації боротьби із корупцією – очікуване підвищення в 2 рази оплати за проїзд у міському траснспорті та тіньові схеми вимивання коштів із міського бюджету на користь забудовників та власників земельних ділянок.


Чи потрібна команді нинішнього мера Києва реальна боротьба із корупцією? Сумнівів дедалі більше.


Виборці мають зробити висновки.

Вимоги до місцевих політиків мають зрости. Обіцянки мають стати конкретними, із чіткими індикаторами оцінки відповідальності та ефективності роботи політика після отримання ним влади.
Без чітких цифр, термінів виконання обіцянок та заходів в сфері детінізації землі, майна та інших ресурсів не варто голосувати за політиків. Це все одно, що купити неякісний товар в магазині.


Варто чітко розуміти хто працює в команді політика, хто його фінансує і чого можна очікувати після виборів. Сумна київська постреволюційна практика свідчить – будівельні барони та "кришувальники" автостоянок та МАФів (малих архітектурних форм) не готові платити за "золоту" землю Києва та ділитися із пересічними киянами своїми прибутками. Причина тут не лише в бажанні заробити та повернути кошти вкладені у вибори. Основна причина - брак політичної волі до боротьби із корупцією у місього голови Віталія Кличка. Складається враження, що В.Кличко став заручником забудовників, які склали основу його команди в КМДА.


Чим швидше це усвідомлять виборці – тим меншою буде ціна, яку вони неминуче змушені будуть заплатити за продовження "дерибану" столиці, довірливість та голосування за солодкі пусті обіцянки.
Приєднуйтись до антикорупційної ініціативи "Повернемо мільярди до місцевих бюджетів" заради відстоювання прицнипів та цінностей Революції Гідності у рідному місті.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі