Рокет-салат, або бур'янна композиція
Рукола- рослиназ великою історією. У Стародавньому Римі її вживали як прянощі. Листя має пряний та гострий смак. У ній дуже багато вітаміну C, йоду та заліза.
Зараз руколу широко використовують у кухні Середземномор'я. Наприклад, в Італії листя додають у салати, пасту, піцу, різотто. Рукола може замінити базилік в соусі песто. Смакує як додаток до бутербродів. Стверджують також, що рокет-салат, одна з назв цієї рослини, популярний на Туманному Альбіоні, і його любила англійська королева Єлизавета.
Чому так детально описую цю рослину? У неї яскравий гірчично-горіховий смак. І рукола є головним помічником людини, яка худне. Жоден інший салат не впливає так позитивно на обмін речовин.
Зима попереду. Починається період депресій. Організм починає працювати на високих обертах і потребує підтримки. Ми маємо в хорошій фізичній та моральній формі дочекатися весни. Тому хочу дати рецепти салатів, де соло виконує рукола.
Я її їм у великих кількостях. Привчила родину до різних салатних міксів. Спочатку важко звикали. Батьки взагалі категорично не сприймали мої експерименти))) Батько сварився, що я його годую всяким бур'яном. Але згодом погодився, що це не тільки корисно, але і гарно на вигляд. Я "граюся" з різними інгредієнтами та заправками. Об'єдную, на перший погляд, продукти, що не поєднуються. В результаті, дуже смачно та корисно.
Пропоную і вам декілька "бур'янових композицій")))
Коли кажу мікс, то це змішані зелені салати, які можу придбати на ринку чи в супермаркеті. Інколи купую готові, але не дуже такі люблю, бо чомусь вони заюзані (як на мене). А мені подобається, коли під настрій сама компоную. Зазвичай купую: кресс-салат, корн, баттерхерд, батавію, радічіо, лолло-росу, мангольд, палла-росу, маш-салат, ромен, фрізе, індівій. Кому цікаво що це таке, та яку харчову цінність мають ці салати, можна подивитися в Інтернеті. Ми не будемо гаяти час, а перейдемо безпосередньо до самих салатів )
Овочевий салат з лососем
250 г слабосолоного лосося (можна сьомгу, форель або іншу рибу, що вам до смаку)
150 г редиски
4 огірка
150 г міксу салатного (майже у всі мікси я додаю руколу)
4-5 пір'я зеленої цибулі
2 ст. л. кунжуту
Сіль та перець за смаком
Заправка:
Даю два види заправки
Перша
2 ст. л. меду
1-2 ст. л. лимонного соку
1 ст. л. кунжутної олії (або будь-якої іншої, що має яскравий аромат)
Друга
2 ст. л. кунжутної олії (або оливкової)
4 ст. л. соусу теріякі
Спосіб приготування:
- огірки та редиску нарізати тонкими кільцями, листя цибулі порізати
- підготувати заправку. Вимішати до однорідності всі інгредієнти
- на тарілку, велику пласку, викласти салатний мікс та змішати з половиною заправки
- потім покласти порізані овочі, посолити та додати свіжозмелений чорний перець
- полити залишком заправки, викласти порізану на малі шматки рибу.
- посипати кунжутом.
Картопляний салат із скумбрією та руколою
200 г філе копченої скумбрії (я беру холодного копчення)
8-10 картоплин невеликого розміру
1 ч. л. французької гірчиці
1 ст. л. білого винного оцту
3 ст. л. оливкової олії
150-200 г салатного міксу
75 г руколи
3 зелені цибулі
1 цибуля
Спосіб приготування
- картоплю відварити в "мундирі"
- цибулю порізати півкільцями, залити окропом та оцтом. Залишити на годину щоб маринувалася.
- порізати зелену цибулю
- почистити скумбрію та порізати філе на шматки
- змішати гірчицю, оливкову олію та оцет. Сіль та перець за смаком.
- розрізати картоплю пополам або на 4, це залежить від розміру. Вимішати з половиною заправки.
- викласти на пласку велику тарілку салатний мікс. Викупати його в решті заправки. Викласти шматки філе риби, мариновану цибулю та картоплю.
А далі насолоджуватися. Цей салат може бути основною стравою на вечерю))
А далі салат із криницею вітамінів та жирів. Салат із авокадо.
Авокадо або алігаторова груша походить з Центральної Америки. Росте в тропіках. Плоди їстівні, грушеподібні, з кісточкою всередині. М'якуш багатий на жири. Народи Східної Азії їдять його як десерт. Українці в США називають авокадо "зелене сало". Ідеальний замінник будь-якого масла - ні більше, ні менше.Авокадо складається, в основному, з мононенасичених жирних кислот. Це оздоровлює серце і судини.Знижує рівень холестерину.
Салат із авокадо, білого хліба та бекону
1 авокадо
150-200 г міксу салатного
350 г білого батону
1 зубчик часнику
2-3 ст. л. оливкової олії
100 г бекону
2 огірка
5-6 помідорів черрі (я замінюю звичайним, порізаним на 4 або 6 частин, залежить від розміру помідора)
Для заправки:
5 ст. л. оливкової олії (я беру олію з авокадо)
2 ст. л. винного оцту (я інколи замінюю на бальзамічний)
сік половини лимону
Сіль та перець за смаком
Спосіб приготування
- салатний мікс помити та висушити. Покласти в холодильник на декілька годин. Тоді листя салату більш хрумке.
- з хліба зрізати кірку та натерти часником.
Розділити хліб на маленькі шматки, викласти в деко, скропити оливковою олією, зверху викласти шматками порізаний бекон та покласти в духовку на 15-18 хвилин при температурі 180 градусів.
- підготувати заправку, змішавши до однорідності всі інгредієнти.
- салатний мікс викласти в глибоку салатницю. Викупати в частині заправки.
- викласти порізані на кільця огірки та помідори черрі.
- розрізати авокадо навпіл, вибрати кісточку та чайною ложкою, або спеціальною ложкою, як на фото, вибрати м'яку частину авокадо. Викласти на салат.
- потім зверху викласти висушений хліб з беконом та скропити рештою заправки.
Цей салат - улюблений моєї родини. Можу інші вже і не робити ))))
Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!")
Коментарі