Марія Яковлєва
гендиректор ТОВ "Укрнафтагазенерго", член громадської організації "Союз учасників лібералізації газового ринку" та колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності
31.10.2014
1

Рахунки за квартиру мають бути втричі меншими

На газовому ринку працюю майже 20 років. Тому цю сферу знаю добре.
І прекрасно розумію, що всі ці роки споживачі даних послуг є заручниками, бо майже щодня люди стикаються з тими ж проблемами: то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Знайомо?
Цьогоріч Київ знову завмер в очікуванні опалювального сезону. Хоч столичні комунальники декларують, що роблять усе можливе, аби ми з вами не мерзли ні вдома, ні на роботі, це не дуже радує, коли отримуєш платіжки. Бо тарифи - б'ють рекорди зростання. А платити "за повітря" - задоволення не з дешевих.

Як фахівець можу сказати точно - наші рахунки за квартиру насправді повинні бути ВТРИЧІ меншими. Але ми страждаємо виключно через столичних монополістів даних послуг.
Візьмемо, до прикладу, споживання та оплату за газ. Всі знають: хочеш платити менше - встановлюй лічильник. Думаю, не відкрию секрет, якщо скажу, що встановлення безкоштовних лічильників – це європейська практика. Там ніхто не заробляє на цьому. Але наш монополіст "Київгаз" зробить так, що ти заплатиш за лічильник в 5 разів дорожче, тому що йому не вигідно, аби людина знала своє реальне споживання.
До чого я веду? Трохи конкретних цифр: місто Київ за рік за розрахункової норми споживає без лічильників 300 млн. м3 газу, а реально цей обсяг становить 100 млн. м3. Логічне питання: куди зникає 200 млн. м3? Очевидно, що це – надприбутки монополіста, які осідають в його кишенях.
Що робити? Впевнена, що зламати ситуацію можна на законодавчому рівні. Для цього разом із найкращими юристами та фахівцями газової галузі ми написали законопроект з усунення монополій. Зрозуміло, що в парламенті газове лобі настільки сильне, що цей законопроект наштовхнеться на шалений спротив і протиснути його буде дуже непросто.
Але тільки тоді вдасться знищити монстрів-монополістів, коли в нашій країні запрацюють закони європейського рівня, які дадуть можливість кожному персонально вибирати найякісніші послуги за найвигіднішими цінами.


Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі