Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
21.10.2014

Переконую Яценюка, що скло – стратегічний товар для України

Кожен українець переплачує за склопакети приблизно 15% від їх реальної вартості тільки через те, що мито на листове та енергозберігаюче скло для склопакетів, яке завозиться в Україну виключно із-за кордону, сягає 38%.

Україна не виробляє листове, в тому числі й енергозберігаюче скло для вікон, тому воно завозиться виключно з-за кордону. Чому у нас немає склозаводів листового скла - це інше складне питання, яке теж потребує в близькому майбутньому вирішення. Але поки існуватиме божевільне і не логічне мито у 38% на скло, яке просто не виробляється в Україні, кожен з нас переплачуватиме за склопакети приблизно 15% вартості, чим суттєво зменшуються можливості громади по утепленню своїх осель. А утеплення – це боротьба за енергонезалежність, незалежність від російського газу.

Мита існують для того, щоб зробити дорожчими іноземні товари і утруднити їхню конкуренцію з місцевими. Тоді громадянин вирішує, що купувати: дорожче іноземне чи дешевше наше. І виробник захищений, і держава на миті заробляє, і у покупця залишається вибір.

Але чому обмитнюються товари, які вкрай потрібні країні, але не виробляються в ній? Через тупість? Через жадібність? Щоб боротися з певними галузями? Тому, беручи за приклад, скло для склопакетів, вважаю, що Україна повинна переглянути перелік товарів, яких вона вкрай потребує, але надто високе мито на які не дає можливості пересічному українцю придбати їх за прийнятною ціною.

Звернувся до Прем'єр-міністра України з проханням дати доручення вивчити зазначене питання і підготувати необхідні документи для зниження в'їзного мита на товари, яких потрібує Україна в цей важкий період (але сама їх не виробляє), особливо в галузях енергозбереження та відбудови об'єктів всіх видів призначення.

Без якісного енергозберігаючого скла не можна займатися реальним енергозбереженням в Україні. А енергозбереження – це, як мінімум, економія газу, від якого залежна Україна. Додайте до цього війну, яка крім усього іншого, є великим нищівником віконного скла. Нагадаю, вчора внаслідок потужного вибуху, який пролунав у Донецьку в 14 школах та у сотнях будинках повилітало не лише скло, а й віконні рами. Тож, Україна потребує термінового ввезення цілих мільйонів квадратних метрів скла і для відбудови Донбасу, і для збільшення виробництва "теплзберігаючих" вікон.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі