Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
30.09.2014

Будівництво в Києво-Печерській Лаврі - незаконне

Мінкульт підтвердив незаконність будівництва будівлі на території Києво-Печерської Лаври.

Будівництво на території Лаври, про законність якого я запитував у Мінкульту, є будівництвом корпусу №40 на залишках фундаментів втрачених у середині ХХ ст. однієї будівлі фонової забудови. Це будівництво здійснюється в рамках реабілітації господарчого двору на Дальніх печерах К.-П. Лаври.

За результатами перевірки, яку було проведено на моє звернення, встановлено, що роботи на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника між корпусом №53 "Архієрейський Готель" і галереєю від Ближніх до Дальніх печер та біля корпусу №39 у Печерському районі м. Києва у 2014 році проведені з порушенням Закону України "Про охорону культурної спадщини", а саме: без дозволу на земляні роботи центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини.

За документами, Міністерство культури нібито погодило листом зазначений проект реабілітації (реставраційне завдання на розроблення зазначеної науково-проектної документації та проект на відновлення з пристосуванням братського корпусу затверджено заступником міністра культури – керівником апарату О.Губіною у 2011 році). Роботи з відбудови корпусу №40 розпочалися у 2013 році ТОВ "Будівельний стандарт" на підставі дозволу, наданого Міністерством культури від 19.11.2013 №3605/10/61-13.

Під час проведення земляних робіт було уточнено пляму втраченої фонової забудови, тому Києво-Печерським історико-культурним заповідником було скориговано проект, в тому числі і з врахуванням зауважень щодо доопрацювання архітектурно-декоративного оздоблення фасадів. Проте насправді, за результатами перевірки електронної бази даних документообігу було встановлено, що Мінкульт скоригований проект не погоджував.

Відповідно до виявлених порушень законодавства у сфері охорони культурної спадщини, Міністерство культури застосує до порушників заходи впливу відповідно до чинного законодавства.

У свою чергу звернувся до міністра культури з проханням відкликати попередні погодження на зазначене будівництво і до Генпрокуратури з проханням розслідувати злочин проти культурної спадщини.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі