Груші в білому вині й багато шоколаду. Встояти нереально
Дуже люблю Італію! Її краєвиди, людей, культуру та мистецтво кулінарії. Обожнюю тістечка та десерти. Люблю каву. Подобається заходити в ресторани італійської кухні (навіть в Україні), мене захоплюють зроблено зі смаком інтер'єри. Все якось по-домашньому й затишно.
Збиралася продовжити тему закарпатської кухні. Хотіла дати рецепти типово закарпатських перших страв - супів. Але порадилася із старшою донькою і пишу про пироги. Вона сказала, що супи почекають. Зараз сезон груш та яблук. Тому треба насолоджуватися цими фруктами й дати можливість читачам поекспериментувати. Тому долучайтесь до прекрасного і смачного)
Шоколадно-грушевий пиріг (tortadipereecioccolato).
З ароматними, звареними в білому мускатному вині грушами, та печивом "Амаретті". Багато шоколаду. Встояти нереально!
Інгредієнти:
200 г борошна
100 г цукру
170 г вершкового масла
200 г чорного шоколаду
4 яйця
150 г печива "Амаретті" (продають у супермаркетах)
1 пачка або 10 г розпушувача для тіста
700 г груш (вони мають соковиті з щільною м'якоттю)
300 мл білого мускатного вина
Спосіб приготування:
- Груші почистити, нарізати дольками (я розрізаю на 4 частини, якщо груша велика - на 6 або 8), вибрати серединку. Викласти в каструлю. Залити вином та поставити на сильний вогонь. Треба щоб уся рідина випарилася.
- Груші перекласти на тарілку, щоб охолонули
- На водяній бані розтопити шоколад. Додати 100 вершкового масла і ретельно розмішати. Також відставити.
Готуємо тісто.
- Відокремити жовтки від білків.
- Жовтки збити з половиною цукру (50 г), коли об'єм трішки збільшиться, покласти решту вершкового масла (70 г). Маса має збільшитися вдвічі.
- Додати в жовткову суміш шоколад, що охолонув.
- Печиво "Амаретті" подрібнити у блендері на дрібну крихту, додати в тісто.
- Покласти просіяне борошно з розпушувачем. Тісто вийде спочатку дуже густим - це нормально)
- Білки збити з рештою цукру (50 г) в міцну піну.
- Білок класти в тісто частинами, перемішуючи дерев'яною ложкою чи силіконовою лопатку знизу до верху. Маса має вийти гладка та пухка.
- Форму діаметром 23 см змастити вершковим маслом та викласти половину тіста.
- Викласти по кругу грушу.
- Зверху - решту тіста.
- Поставити в розігріту до 80⁰С духовку на 50 хв.
- Готовому пирогові дати охолонути в формі хвилин 15-20. Викласти на тарілку та дати повністю охолонути. Присипати цукровою пудрою.
А далі шматочок цього ароматного смачнючого пирога з чаєм чи кавою. Пригощайтеся!
Вівсяні кекси з грушею
Дуже смачні та в міру солодкі.
Інгредієнти:
100 г вівсяних пластівців
200 г грушевого пюре (варення)
160 г борошна
60 г цукру
2 яйця
2 груші середнього розміру
4 ч. ложки розпушувача для тіста
1 кавова ложка харчової соди
1 кавова ложка мускатного горіха
60 г сметани 15%
100 г рубленого грецького горіха (я беру будь-які інші, які є)
1 лимон
дрібка солі
Для присипки:
2 ст. ложки цукру (я беру коричневий він дає карамельний смак)
2 ст. ложки рублених горіхів.
Спосіб приготування:
- У мисці змішати вівсяні пластівці, грушеве пюре (інколи замінюю яблучним чи абрикосовим варенням) та лимонний сік - 2 ст ложки.
- В іншій мисці змішати просіяне борошно, цукор, розпушувач, соду, сіль, мускатний горіх.
- До вівсяної суміші додати яйця та сметану. Добре вимішати.
- Дві суміші - суху та рідку - змішати.
- Додати горіхи, ще раз добре перемішати.
- Грушу почистити та порізати на дрібні кубики. Покласти в тісто й також перемішати.
- Для посипки змішайте цукор із горіхами.
- Форми для кексів (мафінів) заповнити на 2/3, посипати сумішшю із цукру та горіхів
- Випікати при температурі 200⁰С протягом 20 хв.
Приємного чаювання!
Незвичайна шарлотка
Спитаєте чому незвичайна? Сама шарлотка - звичайна, але у незвичайному виконанні. В начинку можна додати будь-який алкоголь (якщо не плануєте пригощати дітей). Цукру можна всипати за смаком (з такою кількістю цукру та меду, що вказаний у рецепті, мені дуууужееее солодке). І ще залежно від того, наскільки пропитаєте печиво, пиріг вийде більш чи менш соковитим.
Інгредієнти:
25 шт печива "Савоярді"
1 ст ложка вершкового масла
1 ст ложка цукру
Сироп
150 мл води
50 мл яблучного соку
3 ст. ложки меду
1 ч. ложка кориці (я кладу дві)
Яблучне компоте
5 зелених яблук (Семиренко або зелені Голди)
50 г вершкового масла
70 г цукру
1/2 ч ложка кориці (я беру цілу ложку)
Спосіб приготування:
- Яблука почистити та порізати на шматки. В каструлі розтопити вершкове масло, викласти яблука, посипати цукром та корицею.
Тушкувати на слабкому вогні хвилин 10-15. Яблука мають стати м'якими, а рідина уваритися.
- Форму діаметром 23 см змастити вершковим маслом та обсипати цукром.
- Зварити сироп із води, яблучного соку, меду та кориці. Всі інгредієнти змішати та уварити. Охолодити.
- У сироп опускаємо палички "Савоярді" на 8-10 сек. Викладаємо їх у форму.
- Спочатку викладаємо низ. Потім формуємо борти (печиво ділю навпіл).
.
- У середину викласти яблучне компоте.
- Зверху - палички, що залишилися, просякнуті сиропом.
- Ставимо в розігріту духовку на 25 хв. Коли верх шарлотки підрум'яниться, вона готова.
- Охолодити у формі. Вийняти на блюдо (ось для цього потрібне терпіння та вправність). Присипати цукровою пудрою.
Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують"
Коментарі