Олексій Ботвінов
піаніст. Корінний одесит, один із організаторів "Форум - інтелігенція Одеси"
28.08.2014

Порошенко погодився на "перехідний" парламент

Ситуація з новим виборчим законодавством склалася патова. Це небезпечно для української державності.

Президент Порошенко неодноразово говорив, що вибори необхідно проводити за відкритими списками. Однак до його публічних закликів і закулісних умовлянь більшість парламенту залишилася глухою. Що нам залишилося? Один з основних меседжів Революції Гідності - перезавантаження парламенту на нових, більш демократичних принципах - проігнорований. Знову в українському парламенті побачимо багато, з одного боку, одіозних політиканів, непотоплюваних завдяки мажоритарці. З іншого, незрозумілих особистостей на кшталт водіїв і масажистів партійних лідерів, "пристібнутих" до закритих списків. Наступний склад Верховної Ради, якщо і буде кращий за нинішній, то не набагато.

Звичайно, наївно сподіватися на свідомість більшості нинішніх депутатів, які своїм голосуванням 16 січня запустили "маховик" народного гніву з жахливими наслідками для всієї країни. Схоже, що президент Порошенко з цим змирився і згоден на такий собі "перехідний" склад нового парламенту, основним завданням якого стане зміна виборчого законодавства, але вже для наступних виборів. Це помилка. У країни немає часу чекати ще кілька років, це просто небезпечно. Президенту варто було б розрубати цей гордіїв вузол невідповідності між очікуваннями людей та амбіціями збанкрутілих політиків, які нахабно не бажають чути волю своїх виборців.

У голові виникла крамольна ідея: а якби президентським указом, в обхід парламенту, призначити вибори за відкритими пропорційними списками? Порушення закону? Так. Але вимушене, зроблене в екстремальних, надзвичайних умовах. Давайте подивимося правді в очі - Майдан теж був порушенням закону, поваленням збанкрутілої влади. Суспільство це прийняло? З ще більшим ентузіазмом прийме і таке рішення.

Так я думав десять днів тому. Як і передбачалося, на День Незалежності Петро Порошенко розпустив Раду і призначив вибори на 26 жовтня. Передбачається стара виборча система ...

За минулу декаду ситуація в країні загострилася. Переговори в Мінську проривом не увінчалися. Ситуація в Іловайську - критична. Країна відчайдушно бореться за свободу, за майбутнє. Тепер мені вже хочеться кричати голосом народу: пане президент! Ризикніть і розрубайте цей гордіїв вузол!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі