Віталій Кулик
політичний консультант, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, співзасновник Spilno.TV
31.07.2014

Парламентські вибори мають відбутися за новою системою

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заяввив, що йому вдалося домогтися консенсусного рішення щодо правил гри на майбутній парламентській кампанії. Зокрема нас очікує поява виборчий блокіів, скорочення термінів проведення виборчої кампаніії та можливість встановлення результати виборів і переможців навіть якщо не голосували цілі області.

При цьому пан Турчинов згадав, що парламентські фракції мають ще провести консультації щодо нової виборчої системи (відкритих регіональних списків).

Проте реальність така, що скоріше за все парламент не зможе ухвалити нову виборчу систему.

В проекті змін до виборчого закону від представника Президента в парламенті Руслана Князевича взагалі мова йде про збереження 5% бар'єру для партій та 7% для виборчих блоків. В такий спосііб відсікаються нові політичні проекти, які самі по собівже є загрозою для мега-брендів, бо проповідують проведення справжньої люстрації, запровадження демократії участі, реформ та прозорості держаапарату.

На мій погляд, питання змін до виборчого законодавства не просто має пройти широке громадське обговорення, а парламент і президент України повинні соліідарно внести проект Виборчого Кодексу, де змінити виборчу систему (відкритірегіональні партійні списки), змінити повністю склад ЦВК, повернути камери спостереження на дільниціта ввести електронне голосування! Інакше вибори 25 жовтня 2014 року стануть черговим фарсом, який не принесе миру Україні.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі