М'ясні страви для тих, хто не їсть калорійного
Коли з'являється новий блог, зазвичай ставлю пост на Facebook і розсилаю лінк друзям, колегам, родичам, партнерам, з якими маю контакти через Skype. Один із друзів не витримав. Попросив написати рецепти для тих, хто дотримується спортивної дієти. Звучало так: "Сил немає дивитися на твої блоги - можна вдушитися власною слиною. Ти можеш приготувати страви з курячого філе або телятини? Запропонуй, будь ласка, щось для тих, хто не вживає калорійної їжі. Але щоб це було просто в приготуванні, без особливих витребеньок."
Завдання для мене не дуже складне, бо дотримуюся такого ж харчування. Доводиться знаходити варіанти страв, якими можна насолодитися і не нашкодити фігурі. Тому до вашої уваги - і не тільки уваги - три варіанти м'ясних страв. Гарніри підберіть на свій смак. Для приготування салатів можете скористатися рецептами однієї з моїх попередніх публікацій.
Напевно, всі читали англійську класику: "Пізно вночі, втомлені та голодні, вони повернулися додому. Він налив собі віскі і, відрізавши шматок ростбіфа й поклавши його на шматок хліба, заспокоївся". Так, далі йтиметься саме про ростбіф. Неперевершена річ у холодильнику. Якість м'яса грає ключову роль. Заморожене - не годиться.
Ростбіф належить до страв англійської кухні. Це запечений у духовці шматок яловичини або телятини. Його вишуканість в тому, що відчувається смак м'яса, не заглушений травами і спеціями.
Я дам рецепт соусу до ростбіфа. Він підсилить смак м'яса та зробить його вишуканим. І, звісно ж, фігурі не нашкодить.
№ 1. Ростбіф із гірчичним соусом
Інгредієнти:
1 кг яловичої вирізки
пучок м'яти
2 жовтки
1 зубчик часнику
сік половини лимона
130 мл оливкової олії
2 ст. л гірчиці з зернятами
10 горошин чорного перцю
1/2 ложки морської солі
Спосіб приготування:
- М'ясо промити і просушити.
- Сіль і перець розтерти у ступці або подрібнити у блендері чи кавомолці. Додати 2 ст. л оливкової олії. Натерти цією сумішшю м'ясо.
- На добре розігрітій сковорідці обсмажити м'ясо з усіх боків до золотистої скоринки. Викласти на тарілку й дати "відпочити" 5-10 хв.
- Часник роздавити і змішати з 1 ст. л гірчиці. Змастити м'ясо.
- Викласти м'ясо у глибоке деко й запікати при +220ºС протягом 10 хв.
- Потім зменшити температуру до +150ºС і запікати ще хвилин 40-50
Соус до ростбіфа
Збити вінчиком жовтки з 1 ст. л гірчиці та лимонним соком. Влити залишки оливкової олії тоненькою цівкою, продовжуючи збивати. У соус, що загусне, додати дрібно порізану м'яту (трішки м'яти залишити для м'яса при подачі на стіл).
№ 2. Запечений курячий рулет, фарширований грибами та курагою в томатно-медовому соусі
Такий рулет буде окрасою будь-якого святкового столу. Знову ж таки - я дуже люблю поєднання того, що за логікою - не поєднується.)
Інгредієнти:
1 кг курячого філе
60-70 г кураги
400 г печериць (або інших грибів)
2 цибулини
3 ст. л томатної пасти
1 ст. л меду
сіль перець за смаком
1 ч л карі
Спосіб приготування:
- Курагу промити і залити окропом на 20 хв.
- Промити гриби, порізати смужками. Цибулю нарізати дрібно. Обсмажити гриби з цибулею, щоб не залишилося води.
- Розрізати філе так, щоб утворилася "розкрита книжка". Відбити, посолити й поперчити, посипати карі.
- Викласти на пергамент філе щільно одне до одного (я на такий рулет беру 4 філе середнього розміру).
- Викласти гриби з цибулею та порізану смужками курагу.
- За допомогою паперу закрутити рулет і зафіксувати ниткою або дерев'яними шпажками (зубочистками). Я защіпаю шпажками, бо нитку потім незручно знімати.
Готуємо соус.
- Змішати томатну пасту з медом, додати трішки карі
- Викласти рулет у деко і змастити соусом. Трохи соусу залишити, щоб протягом запікання кілька разів полити рулет.
- Запікати при +190ºС протягом 1 год.
- З готового рулету не забудьте зняти нитку або шпажки.
№ 3. Рулет із філе індички з омлетом
Інгредієнти:
1 кг індичого філе
1 ст. л соєвого соусу
1 ст. л лимонного соку
1 ч. л гірчиці
170 г бекону
дрібка чорного перцю
сіль за смаком
Омлет:
3 яєць
1 ст. л борошна
2 ст. л молока
50 г шпинату
Сирна начинка:
200 г вершкового сиру
3 ст л пармезану (або іншого сиру)
Спосіб приготування:
- Філе промити, висушити. Розрізати так, щоб коли м'ясо відбити - шматки "розпласталися". Змастити відбите м'ясо сумішшю гірчиці, соєвого соусу лимонного соку, перцю та солі. Покласти на годину в холодильник для маринування.
- Для омлету. Збити яйця, додати молоко, борошно, промитий, висушений і дрібно порізаний шпинат. Спекти омлет-млинець.
- На харчову плівку викласти смужки бекону, зверху - м'ясо, омлет, сир та пармезан.
- За допомогою плівки загорнути рулет, щоб навколо м'яса був бекон.
- Викласти рулет у глибоке деко й запікати в духовці при +180ºС хвилин 40-45.
Бажаю отримувати вдячність словами: "На Землі ТАК не готують!"))
Коментарі