Ексклюзивы
понедельник, 31 августа 2015 17:41
Юрій Стригун
Юрій Стригун
Юрій Стригун

Поїзд у неволю

Ніч — благословенний час для читання і втечі. Не можу відірватися від "Новел неволі" Михайла Іванченка.

Улітку 1942-го хлопця із Звенигородки німці завезли аж у Північну Фрізію, що неподалік данського кордону. Фарбував панцерники і мріяв утекти. Напарник-бельгієць розповів, що вночі з вокзалу йтиме поїзд в Україну. Конкретніше — в Tscherkassy.

— Господи, це ж рідні Черкаси. Треба тікати.

Михайло агітує Володьку-односельця. Уночі й Бог помагає — авіаналіт. Англійці — тут їх називають "томмі", бомбардують місто. Двоє тікають.

Ховатися на вокзалі надто небезпечно. Йдуть у поле. Пускається дощ. Хлопці туляться під одиноким деревом посеред ріллі. Раптом — пронизливий звук паровоза. Накриті брезентом панцерники — поїзд до Черкас.

"Біжимо полем до колії. Ноги грузнуть у розмоклій глині. Поїзд розганяється. Ось-ось пролетить. Простукотіла остання платформа. Не добігли. Впали й виємо з відчаю".

Здається, їхні сльози крапають мені на сторінки. Уявляю ніч посеред поля у ворожій країні, де перший зустрічний здасть утікачів поліції.

Їх затримали через два дні за 100 кілометрів від міста. Обер-поліцай влупив Володьку так, що картуз злетів із голови й покотився. Про всяк випадок Михайло натягнув свій аж на вуха. Били й допитували.

— Кто, откуда, как здесь оказались? — не вгавав перекладач-росіянин.

— Відстали від невільничого поїзда, — пояснювали.

— От этого поезда отстать нельзя.

Тиждень нескінченних побоїв урвався несподівано. Хлопців відправили працювати на цегельню. Дочитую до нового розділу, відкладаю книжку й ­засинаю.

Зранку переглядаю новини. Канцлер Німеччини після переговорів із Порошенком розповіла про повну підтримку України. Німці повірили, що ми нарешті відстали від невільничого поїзда.

Лише росіяни не вгомоняться:

— От этого поезда отстать нельзя.

Сейчас вы читаете новость «Поїзд у неволю». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть