Ексклюзивы
вторник, 28 июля 2015 14:06
Юрій Гримчак
Юрій Гримчак
Экс-народний депутат

Причин для скасування виборів на Донбасі немає

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука вважає, що місцеві вибори в регіоні проводити не варто. Але це питання не його компетенції, а Верховної Ради. Вона вирішила проводити вибори на тих територіях, де керує українська влада. З точки зору формальності, так має бути. Я не бачу серйозних причин, щоб цього не робити. Треба показати, що ті підконтрольні райони Донецької та Луганської областей є територією України. Хіба не проводити їх в зоні, де проходять бойові дії.

Зараз деякі експерти говорять, що вибори треба відкласти, тому що зараз там більшість візьме "Опозиційний блок". По-перше, на місцеві вибори потрібно дивитися, не як на політику. Це інша категорія. Коли я почав працювати в органах місцевого самоврядування, мій учитель в цьому питанні казав просту річ: Різниця між лібералами та соціал-демократами закінчується в той момент, коли треба міняти каналізаційну трубу. Не залежно від політичних вподобань, потрібно лізти в каналізацію. Коли треба вирішувати, що відремонтувати в першу чергу - школу чи лікарню, це ніяк не впливає на політичні розклади в країні. Зараз, коли на вулиці яма, винним називають президента Порошенка. Чому? Це не його відповідальність, а місцевої влади. Вона повинна вирішувати такі проблеми. Саме тому правильним є крок по передачі повноважень. Бо за місцеві проблеми має відповідати місцева влада. Тоді ми зможемо отримати в наших містах те, що бачимо, коли в'їжджаємо у Європу. Дехто каже, що, отримавши нові права, місцеві захочуть впливати на зовнішню та внутрішню політику України. Навряд чи в них це вийде. Коли я працював заступником голови ОДА, до мене прийшов комуніст, депутат районної ради і сказав: Одним з найголовніших питань, яке треба вирішити, заборонити порнографію на телебаченні. Я йому порадив звернутися до Верховної Ради. Треба позбавлятися від думки, що місцеві депутати повинні займатися проблемами Всесвіту. Їх обирають для того, щоб на вулицях було світло, дороги були рівними, а вода подавалася не по годинах, а цілодобово. Бажано, щоб не тільки холодна, а гаряча.

По-друге, восени діятиме нова система виборів за відкритими списками. Там буде зовсім інший алгоритм прийняття рішень. Важливою буде роль тих партійних команд, які балотуватимуться. Основне змагання буде серед тих, хто пояснюватиме, як розвиватимуть міста та громади, аніж тих, які говоритимуть про вступ до Євросоюзу чи НАТО. Більше повинна впливати професійність та розуміння того, що потрібно конкретній території.

По-третє, люди повинні навчитися обирати владу. Можуть це зробити лише шляхом участі у виборах. Якщо там переможе "Опозиційний блок", то що? Якщо люди йому довіряють, що робити? Це недоліки демократії, з якими доводиться миритися. Інакше будемо, як КНДР, де весь час перемогу отримує одна партія і все вирішує.

Записала Ольга Москалюк

Сейчас вы читаете новость «Причин для скасування виборів на Донбасі немає». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть