Ексклюзивы
пятница, 28 февраля 2014 20:00
ВИктор Шевчук
ВИктор Шевчук
Львовский политолог, экономист. Доктор экономических наук, профессор.

Девальвація гривні триватиме щонайменше до квітня

Ознаки повноцінної економічної кризи почали виявляти себе ще з осені 2012 року. Сьогодні знімати гроші з банківських рахунків - вже запізно. Це треба було робити щонайменше рік тому - відповідно уряд отримав би своєчасний оздоровлюючий сигнал. Купівля долара не зашкодить, але треба визначитися, що з ним робити далі: повертати на валютний депозит чи вигідно продати відразу ж після перших ознак стабілізації обмінного курсу.

Для мене такою першою стабілізаційною "ластівкою" буде мінімум кандидатів на президентське крісло – не більше 4-5, а також взяття під варту трьох-чотирьох "важковаговиків". Якби в 2005 році було оперативно засуджено організаторів фальсифікації президентських виборів чи принаймні брутальних погромів у закарпатському Мукачево, які відверто називалися "передовим досвідом" для майбутніх виборчих кампаній, то нинішнього кровопролиття з певністю можна було уникнути.

Короткочасні прогнози невтішні: девальвація гривні триватиме щонайменше до кінця березня-початку квітня, інфляція прискориться до 10 відсотків річних вже до літа, на відновлення припливу капіталу не варто очікувати раніше червня-липня. Поліпшення сальдо бюджету не передбачає нових "соціальних ініціатив", а це викликатиме "розчарування діями нової влади", яке з певністю використають "професіонали".

Перелік необхідних дій на сьогодні. Перше - отримання стабілізаційного кредиту від МВФ та ЄС - не менше 20 мільярдів доларів, на будь-яких умовах, бо гірше не буде! Друге - підвищення цін на природний газ для населення до економічно обґрунтованого рівня - не менше 500 доларів за тисячу кубометрів. Третє - рішучий демонтаж різноманітних "схем", які розквітли під час реалізації політики "покращення" та боротьби з "проїданням бюджету". Саме це команда "професіоналів" з неабияким ентузіазмом критикувала під час перебування в опозиції до "помаранчевих".

Далі - скорочення на 20-30 відсотків видатків на силові та інші державні органи, запровадження податків на нерухомість та предмети розкоші. Упевнений, ми багаті ще не одним Міжгір'ям загальноукраїнського, обласного та районного масштабу. Наступне - девальвація гривні до 10-12 за долар - важливо не розтягувати неминучий процес на дрібні порції. При цьому важливо не піддатися спокусі грошової емісії. Якщо заходи негайного поліпшення сальдо бюджету та стиснення грошової маси вже сьогодні виявляться ефективними і переконливими, то через три-чотири тижні відновиться продаж іноземної валюти населенням і бізнесом, що дозволить збільшити пропозицію грошової маси у неінфляційний спосіб.
Зарплату чиновникам від Майдану можна платити зі скарбів Межигір'я (на відміну від міфічного "золота Полуботка" це цілком реальні активи) або з пенсії колишнього керівника НБУ Стельмаха. Чималі кошти може принести "вихід з тіні" вітчизняного бізнесу, але на це навряд чи можна очікувати раніше другої половини року, коли на повну потужність запрацює чиновницький та прокурорський Майдан.

Загалом, макроекономічні прогнози важко робити у стані підготовки до президентських виборів та відсутності уряду. На сьогодні найбезпечніше для громадянина виглядає статус-кво, коли готівка у рівних пропорціях залишається вдома і на банківських рахунках. Якщо девелопери не перепишуть гривневі цінники, можна купити житло, але не дорожче 500-600 доларів за квадратний метр економ-класу. Запасатися крупами, борошном і побутовою хімією не варто. Гуляти в ресторанах і на курортах – теж, адже з осені гроші будуть потрібні для вищих комунальних і транспортних платежів. А в кого колекційні авто і дорогі будинки – для своєчасного виконання податкових зобов'язань.

Сейчас вы читаете новость «Девальвація гривні триватиме щонайменше до квітня». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть