Ексклюзивы
понедельник, 15 декабря 2014 15:30
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Статистика

Аслі написала розпачливого листа з Туреччини, де місцевий режим узявся за чергову зачистку опозиціонерів — з арештами активістів, погромами незалежних видань і принагідним побиттям найупертіших.

Ми познайомилися з нею чотири роки тому у Відні, де ділили впродовж двох місяців комуналку, люб'язно надану нам австрійським Культур-Контактом. Аслі якраз вийшла з в'язниці, де їй шили статтю "тероризм" за підтримку курдів. Вона носила корсет, бо на допитах їй ушкодили кілька хребців. Постійно варила каву, багато палила й ніколи не вимикала на ніч світла. Спершу я подумав, що вона по ночах працює. А з'ясувалося — просто не може без світла спати. Такий ось специфічний тюремний досвід.

Я хотів був зачитати її листа на конференції міжнародних ПЕН-центрів у Братиславі, але мене випередили колеги, оповівши безліч подібних історій з усіх кінців світу. Всі вони були зведені в підсумку до сухого переліку викрадених, ув'язнених, зниклих безвісти, побитих чи вбитих письменників і журналістів, винних лише в незалежному мисленні та несанкціонованому писанні. Моя Аслі, як і мій Донбас, мої кримські татари, загубилися в цьому переліку — на шести сторінках підсумкової резолюції. І на це нема ради. Нашим бандюковичам справді далеко ще до "ополченців" із нігерійського Боко Гарам чи Ісламської держави Сирії та Леванту.

Перетворивши людей на статистику, ми полегшили собі перехід до фуршету, до огляду гобеленів у залі колишнього єпископського палацу та до прогулянки передріздвяною Братиславою, заставленою торговими ятками з сувенірами, солодощами й гарячим вином. Може, ми ще наткнемося мимохіть у ­котрійсь вітрині на різдвяну шопку з царем Іродом, проте й цей епізод навряд чи затримається надовго у нашій пам'яті.

Сейчас вы читаете новость «Статистика». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть