Ексклюзивы
пятница, 29 апреля 2016 13:30
Павло Вольвач
Павло Вольвач
Павло Вольвач

Всім по сім

У повітрі — шелестіння купюр. Скреготи фінансових оборудок. Грошовий шелест заглушив не те що сподіваний "золотий гомін", який, було, замрів над Майданом і потроху засвічував усю Україну, а навіть розриви вибухів на Донбасі. Вони ще долинають, як і сухі відомості про загиблих, але на тлі тотального шурхотіння, плямкання, чвакання, ситого гикання сприймаються досадним непорозумінням. Ну, як камінець у черевику. Або лох-активіст, що намагається усовістити незаконного забудовника.

Багато дурноверхих ідеалістів ще сприймають ті розриви й заграви як мірило чогось справжнього і визначального, але ж що вони розуміють, правда? А головне — на що вони впливають? Справжнє життя і доленосні рішення відбуваються в інших вимірах: помножуються олігархічні (й не тільки) статки, розбухають офшори, зрізаються карпатські ліси й київські гори, а крізь збірний образ українських "реформ" дедалі чіткіше проступає, наприклад, інтелектуальне чоло столичного мера.

Мій революційний приятель — він знову на авансцені — каже, прогулюючись середмістям:

— Це все — система. Треба зрізати систему, і зміниться клімат у суспільстві.

Може бути. Проте, чому раптом він має змінитися? Хіба внизу не таке ж бажання наживи, як нагорі?

— У нас в Решетіловке сплошне кумівство, — каже інший приятель, уже не революційний. — Клубок. Рука руку миє.

І, схоже на те, що ці "руки" й "клубки" існують над усякими системами, політичними й ідеологічними віяннями. Вони знають своє — кум, сват, брат, "нужний чоловік", та й по всьому — а єдиним прапором над символічною "Решетіловкой" від спокону й на всі віки є власний добробут.

Ну, може, не від спокону, але віддавна. "Нашу історію і нарід, — Євген Маланюк значить із минулого віку і не лише про свою добу, — вигриз матеріалізм, який прийняв свою найпотворнішу, чисто національну форму – куркулізм". Романтичність "ставка і млинка, і вишневого садка", за Маланюком, свого часу переформатувалася на "певну кількість квадратових метрів і "купчу кріпость" у нотаря".

Що вже говорити про сьогодення? Захланність власників усіляких "ентерпрайс-ЛТД", паливно-промислових груп та індустрійних союзів — це вершина захланних мрій власників повітових "млинків", господарів "решетіловок", лідерів партій, що до сивин продовжують торгувати "патріотичними" брендами і квилити "за Україноньку", чи, скажімо, сни володарів передвиборних пакетів із гречкою.

Усе це гребки в один бік — до себе, до тих класичних "всім по сім" десятин. До яких укотре, цитуючи Маланюка, звужується Батьківщина й у провалля яких уже рухнуло українське відродження 1917–1920 років. А нинішні сподівання, як видається, дехто посилено підштовхує саме в тому напрямку

Сейчас вы читаете новость «Всім по сім». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть