уміння протистояти страху та йти на виправданий ризик задля досягнення визначеної мети, попри небезпеки та труднощі
Сміливість діяти
Спецпроєкт
українська нація та її мова, культура, історія, державність; причетність до України, її культури
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
До другої річниці повномасштабного вторгнення Gazeta.ua хоче вкотре нагадати, що кожен на своєму рівні має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
У спецпроєкті “Словник добра” ми розказуємо, як українці почали масово робити добро й перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Словник .Добра
спецпроєкт до другої річниці
повномасштабного вторгнення
У перші дні повномасштабного вторгнення багатьох людей сковував страх: дехто поставив життя, бізнес на паузу, інші шукали способів виїхати з України. Однак уже за кілька місяців українці зрозуміли, що тільки сміливі зможуть подолати всі труднощі та рухатися вперед.
У спільному спецпроєкті Gazeta.ua та SENSAR Development ми розкажемо, як вітчизняний бізнес попри війну будує плани та втілює їх у життя, продовжує працювати та зміцнювати економіку. І водночас дивує світ своєю сміливістю та дієвою вірою у перемогу й майбутнє України.

“Сміливість діяти стала частиною нашої філософії. Бо в такі часи по-іншому жити, будувати та створювати нове просто неможливо”
Повномасштабна війна підштовхнула Марію Данилюк до рішучих дій. У травні 2023-го вони з чоловіком придбали квартиру, гроші на яку почали збирати задовго до повномасштабного вторгнення.
“Вирішили не відкладати життя на потім. Адже ми так давно мріяли про власне житло. Подумали: як не тепер, то коли його придбати?” – каже Марія.
Родина шукала двокімнатну квартиру з окремими кімнатами, щоб можна було працювати вдома й не заважати одне одному.
Вирішили не відкладати життя на потім
На жаль, понад 130 працівників загинуло, перебуває в полоні або зникло безвісти. Компанія продовжує бути поруч із їхніми родинами. Зокрема, виплачує матеріальну допомогу, надає правову підтримку в пошуках і отриманні пільг від держави.
Історія сміливої будівельної компанії з прифронтового міста, що діє попри виклики часу
На жаль, понад 130 працівників загинуло, перебуває в полоні або зникло безвісти. Компанія продовжує бути поруч із їхніми родинами. Зокрема, виплачує матеріальну допомогу, надає правову підтримку в пошуках і отриманні пільг від держави.
“У перші місяці повномасштабного вторгнення про купівлю власного житла ніхто не думав. Дякували Богу, що живі. Торік повернулися до цієї ідеї. Адже виїжджати з України ми не плануємо, тут наша робота, друзі, рідні. Попри обстріли та бойові дії продовжуємо жити, працювати, донатимо на ЗСУ. Та й на орендованих квартирах набридло жити. Для нас принципово було придбати житло без кредитів і розстрочок. Ризикувати ми з чоловіком не любимо. Шукали за оголошеннями двокімнатну квартиру з повноцінною кухнею та роздільним санвузлом. Підвернувся класний варіант, який підходив за бюджетом”, – говорить Марія Данилюк.

Ремонт у квартирі родина робила самотужки – чоловік шпаклював стіни, клав плитку.
“Заїхали, коли встановили кухню й облаштували ванну кімнату, санвузол. Перший час спали на надувному матраці. Меблі докуповуємо поступово”, – додала жінка.

“У грудні 2021-го ми закінчили ремонт у власній квартирі. До цього з сім’єю жили у службовому помешканні. З чоловіком збирали гроші на власне житло 10 років. Коли робили ремонт, я наполягала на всьому найкращому – від матеріалів до меблів. Хотіла, щоб було комфортно жити. Але “братній” народ позбавив нас такого задоволення”, – розповідає Олена.

Родина Олени Бойченко тимчасово повернулася жити до службового житла.
“Держава справді пропонує найвигідніші умови. Зокрема ми оформили іпотеку під пільгові три відсотки. Великим плюсом є те, що немає прив’язування до курсу долара. Перший внесок та щомісячний платіж робиш у гривні - аж до погашення кредиту”, – каже Уляна Максимчук. Разом із чоловіком у серпні торік придбали двокімнатну квартиру.
“Нині у власній квартирі зробили базовий ремонт – стіни, кахель, ламінат. Із меблів досі нічого не придбали, бо гроші закінчилися. Та й поки що психологічно важко взятися за облаштування квартири. Звісно, ми переїдемо туди жити згодом. Якийсь час будемо просто здавати житло в оренду”, – пояснює Олена.

Раніше сім’я мешкала у службовому житлі. Після народження сина помешкання стало затісним для родини. До того ж у пішій доступності бракувало необхідної інфраструктури - магазинів, дитячого садка, центрів розвитку дитини.
Олена Бойченко відбудовує власну квартиру. У перші дні повномасштабного вторгнення в помешкання влучив російський снаряд, усередині все вигоріло.
Уляна Максимчук торік скористалася державною програмою “єОселя”, щоб придбати власне житло.
На жаль, понад 130 працівників загинуло, перебуває в полоні або зникло безвісти. Компанія продовжує бути поруч із їхніми родинами. Зокрема, виплачує матеріальну допомогу, надає правову підтримку в пошуках і отриманні пільг від держави.
“Житло обрали за три дні. Наших заощаджень вистачило на перший внесок та ремонт. Радує розвинута інфраструктура для дітей. У нашому житловому комплексі чудові дитячі майданчики, поруч є парк, кілька дитсадків, центрів розвитку”, – говорить Уляна Максимчук.

Наголошує, що купували з чоловіком житло свідомо. Думок про те, що це тимчасове помешкання й у разі чого доведеться поїхати за кордон, не було. Адже вірять у ЗСУ та майбутнє України.

2023-й називають роком відновлення вітчизняного ринку нерухомого майна. Торік українці купили 404 тис. об’єктів, що на 70% більше, ніж 2022-го, свідчить аналітика Опендатабот. Також зріс інтерес до державних програм кредитування. Зокрема, понад 50% іпотек на житло 2023-го оформили через “єОселю”, а це майже 6 тис. договорів.
Уперше в історії українського ринку нерухомого майна Львів обігнав столицю за вартістю квадратного метра: найбільша вартість, яку зафіксували, – 48 100 грн за квадрат.
За словами експертів, інтерес до купівлі житла в Україні сягнув 70-80% від довоєнного рівня.
  • Київська область та Київ
  • Львівська область
  • Одеська область
Актуальним досі залишається питання довгобудів. Частина забудовників нині або імітує діяльність, або повністю зупинила роботи. Через це потенційні покупці бояться вкладати гроші в новобудови, щоб не втратити коштів та не залишитись без житла.

Для порівняння, в Києві пропонують по 47 тис. грн/кв. м. В Ужгороді в середньому доведеться заплатити 42 тис./кв. м, у Дніпрі – 41 600 грн.

Проте продовжують роботу в Україні сміливі та відповідальні компанії, що цінують довіру своїх інвесторів. Зокрема яскравим прикладом відповідального бізнесу є будівельна компанія SENSAR Development. Попри війну вона продовжує працювати та виконувати зобов’язання перед інвесторами навіть у прифронтовому місті.
Як змінився ринок нерухомого майна під час повномасштабної війни
Регіони-лідери за кількістю житлових комплексів у продажу, станом на січень 2024 року
Одеська
Львівська
Івано-Франківська
Тернопільська
Хмельницька
Київська
  • Івано-Франківська область
  • Хмельницька область
  • Тернопільська область
Сміливість діяти
SENSAR Development добудовує об’єкти у прифронтовому Запоріжжі, попри те, що більшість забудовників міста заморозила реалізацію проєктів. Крім того, компанія веде тут соціально-волонтерську діяльність. Активно долучається до відбудови зруйнованих будинків у місті та області, комплектує їх усім необхідним. Допомагає відновлювати вікна, дахи після прильотів. Також передає автівки на фронт. Нещодавно долучилася до збору коштів на екскаватор для військових. Техніка вже допомагає бійцям будувати укріплення на передовій.
У зданих в експлуатацію будинках квартири найчастіше орендують переселенці з тимчасово окупованих територій. Також купують житло за державною програмою “єОселя”, найчастіше це військові, медпрацівники та представники ДСНС.
Будівництво та відбудова за 40 кілометрів від лінії фронту
Будувати нині непросто. Особливо у прифронтовому місті. Адже війна порушила багато процесів, важливих для реалізації будівництва. Логістика будматеріалів, робоча сила, залучення інвестицій та елементарна безпека – все те, що так необхідно для успіху в цій справі, стало важким для вирішення завданням. Але нас це не спинило.
Важливо було виконати свої зобовʼязання перед тими, хто нам довірився. На початок повномасштабного вторгнення SENSAR мав зобовʼязань на $20 мільйонів, чотири обʼєкти на стадії одночасного будівництва в Запоріжжі.
Три з них ми вже добудували та здали в експлуатацію: багатофункціональний комплекс Vidnova та сучасний медичний центр UniClinic, житловий комплекс Kvartal. Поки що залишається недобудованим житловий комплекс “Атмосфера”. Будівельні роботи там тривають. На сьогодні ми єдиний забудовник, який має в Запоріжжі добудовані під час війни обʼєкти”, – розповів СЕО та засновник SENSAR Development Марк Марченко.
Сміливість діяти
На початку повномасштабної війни SENSAR Development вирішив релокувати бізнес на Захід України й відкрити центральний офіс у Львові. Але й надалі продовжує діяти офіс у Запоріжжі. Восени 2023 року відкрили офіс продажу в місті Яремчі Івано-Франківської обл.

Релокували бізнес і розширили діяльність на західні регіони
“Ми з командою не просто релокували бізнес, а розширили діяльність компанії. Нині освоюємо західні регіони країни. Нам вдалося зберегти 99 відсотків усіх працівників. Більшість із сім’ями у перші місяці повномасштабної війни переїхала до Львова.
Цьогоріч команда планує відкрити офіс у Києві. Також розширювати свою діяльність в Ужгороді, Буковелі. У планах на 2024 рік – запуск шести нових проєктів.
Компанія допомогла співробітникам швидко адаптуватися на новому місці: забезпечила житлом, виплачувала фінансову допомогу. Наша команда продовжує збільшуватися. Нині як офісні, так і будівельно-технічні вакансії закриваємо місцевими жителями”, – говорить Марк Марченко.

Сміливість діяти
Протягом останніх двох років зріс інтерес до нерухомого майна в західних областях України, найвіддаленіших від лінії фронту регіонах.
У Яремчі Івано-Франківської обл. девелопер будує 11-поверховий апарт-комплекс Smart Hill зі SPA та рестораном на даху, звідки видно гірські краєвиди. Інвесторам пропонують апартаменти площею від 13 кв. м. Вартість – від $1,7 тис., або 65 тис. грн за квадрат. Керувати комплексом буде національний готельний оператор Ribas Hotels Group.

Є попит на безпечний відпочинок
“З очевидних причин сьогодні західний ринок – найбільш жвавий і привабливий для інвесторів. Унаслідок внутрішньої міграції тут сформувався шалений попит. А там де є попит, звісно, розвиватиметься пропозиція. Додатковим стимулом для розвитку туристичного ринку нерухомого майна в цьому регіоні слугує небезпечність “українського моря”. Саме тому українці 2023-го відкрили для себе Карпати - що це не тільки лижі та сніг. Тепер тут активно розвивається новий тренд українського девелопменту – прибуткове нерухоме майно. Це апартаменти, апарт-готелі під оренду з централізованим управлінням та високим сервісом. Формат, який у регіоні успішно реалізує наша команда”, – зазначив Марк Марченко.
Свій перший об’єкт у центрі Львова – апарт-комплекс Smart House – компанія SENSAR Development почала будувати наприкінці 2022-го. Придбали землю та зробили відповідний проєкт іще влітку того ж року. Апарт-комплекс, який знаходиться в історичній частині Львова, наразі на фінальній стадії будівництва. Його особливість – smart апартаменти площею від 13,1 до 43,3 кв. м.

У передмісті селища Славського на Львівщині забудовник розпочав будівництво відпочинкового комплексу Gora за мотивами бойківської архітектури. Прямо на вершині гори серед карпатського лісу будуть розташовані 27 стилізованих котеджних будинків, ресторан, оздоровчий SPA-центр і багато іншого.
“За час повномасштабної війни відбулися значні зміни у структурі попиту. І на жаль, не всі девелопери це зрозуміли й не адаптували своєї пропозиції. Тепер класичне нерухоме майно не настільки актуальне, як раніше, бо можливості інвестора змінились і готовності йти на ризик немає. Проте вкладати гроші бажання є. Якщо два роки тому однокімнатна квартира в середньому була 29-40 квадратних метрів, то тепер виник попит на помешкання площею від 15 квадратів. Шляхом компактної функціональної площі інвестор отримує й менший чек. Тому його цікавлять високоліквідні об'єкти зі зменшеним метражем, вигідною локацією, внутрішньою інфраструктурою, високим сервісом та рішеннями щодо управління нерухомим майном. І це те, що ми транслюємо в наших інвестиційних проєктах”, – говорить Марк Марченко.
Сучасні комплекси SENSAR Development наповнені інфраструктурою: кавʼярні, коворкінги, магазини, офіси, спортзали, дитячі центри, паркінги. Крім того, девелопер пропонує послугу “ремонт під ключ”. Це суттєво спрощує життя інвесторам, адже всі питання, пов’язані з ремонтом, вирішує забудовник.
У нестабільні, кризові часи найневдячніша, але разом із тим і найпопулярніша справа – це прогнози. Нині дослідники ринку нерухомого майна постійно вивчають цифри, щоб тримати руку на пульсі. Засновник SENSAR Development Марк Марченко дає свій прогноз щодо того, як зміниться ринок нерухомого майна найближчим часом.
Виживуть тільки амбітні та сміливі девелопери
“Війна змінює все. Структура попиту, цифри, тренди, підходи… Два роки тому ми бачили зовсім інший ринок нерухомого майна в Україні. І як завжди, є ті, хто рухається за інерцією та будує те, що було актуально колись, а є ті, хто готовий відповідати на виклики часу та рухається вперед, створюючи нове. Третьої групи - тих, хто просто зник і тепер будує десь за кордоном, - ми взагалі не беремо до уваги. Вони, так би мовити, вибули з гри. На мою думку, виживуть тільки амбітні та сміливі девелопери, які розумітимуть потреби власного народу та своєчасно відповідатимуть на них. Ті, хто готовий діяти нині, а не очікує кращих часів, щоб робити щось потім. Тому сміливість діяти стала частиною нашої філософії. Бо в такі часи по-іншому жити, будувати та створювати нове просто неможливо”, - підсумував Марк Марченко.
Сміливість діяти
Матеріал підготовано за підтримки
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Валерія БУГАЙЧУК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн