Ексклюзивы
четверг, 24 июня 2010 16:51

Виросло перше покоління талановитих українців - із 1985 року ліворуких людей не перевчають

 

Анатолій ЧУПРИКОВ, 73 роки, доктор медичних наук, завідувач кафедри дитячої, соціальної та судової психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика. Співавтор книжки "Світ ліворуких". Одним із перших у СРСР звернув увагу на проблеми лівшів.

Звідки прийшла ідея вивчати особливості таких людей?

- Я українець, але працював у Москві в НДІ психіатрії. Почав вивчати, чим відрізняються права та ліва півкулі здорових і хворих людей, наблизившись до розв'язання загадок психічних розладів. Урешті це потихеньку підводило до теми індивідуальних особливостей асиметрії. Лівші, лівоокі й ті, у кого асиметрична будова тіла, вирізнялися із загальної популяції. Мене зацікавила їх частота. Почав збирати матеріал про ліворуких. Зіткнувся з тим, що їх у нас не те що не люблять, а свідомо гноблять. Ніхто не хотів визнавати, що вони є та з ними потрібно рахуватися.

Чому переучували?

- У країні був колективізм. Усі мають бути однаковими. Історія почалася з того, що 1977-го я вперше зібрав у Москві конференцію, яка називалася "Асиметрія мозку і адаптація людини". У 1980 роки вийшло моє інтерв'ю в газеті "Правда", і це вирішило долю лівшів. На весь Радянський Союз я повідомив, що необхідно перестати їх переучувати.

Який відсоток їх був у ті часи?

- Підрахував, що з 280 мільйонів - приблизно 3,5 відсотка. А в кавказьких та азійських народів він вищий. Тобто це стосувалося долі не менше десяти мільйонів людей. А їх було значно більше, бо частину перевчили.

Потім із Москви, де працював майже 20 років, повернувся в Україну. Завідував кафедрою в Луганську.

Скільки в Україні ліворуких?

- Раніше народжувалися близько 3-3,5 відсотка таких малюків. Ми досліджували, що до 10 класу залишався 1 відсоток. Бувало, що люди не могли освоїти праву руку. Один чоловік прийшов до мене й приніс свій життєпис, написаний дзеркально, як у Леонардо да Вінчі. Він пише, підкладаючи кальку. Якщо перегорнути на другий бік, то виходить цілком нормальний почерк. Його виключили зі школи як нездатного навчатися у восьмому класі. Є лівші, яким простіше писати дзеркально, ніж як правші.

Зараз серед молоді до 20 років - від 10 до 12 відсотків ліворуких. І 30 відсотків лівооких. Це дуже багато, пов'язано з тим, що їх перестали переучувати в дитсадочках. Ми вступили до лав цивілізованих країн.

Останнім редутом переучування лівшів є родини. На них директивно не вплинеш. Якщо бабця вважає, що дівчинці не треба вирізнятися й у жодному разі не можна демонструвати свою ліворукість, то дитина буде правшою. І завжди буде приховувати, що вона - шульга. Розповсюджуються усілякі міфи, як цього позбавитися. Аж до того, що необхідно засунути ліву руку в черево дохлої корови.

Чим відрізняється правша від лівші?

- Психологічні відмінності право- і ліворуких викликані різними функціями лівої та правої півкуль мозку. Ліва, яка домінує в праворуких, відповідає за абстрактно-знакову інформацію - читання, лічбу, мову, здатність аналізувати предмети та явища - розчленовувати на окремі елементи й складати логічні ланцюжки.

Шульги вразливіші, відповідальніші, але часто невпевнені в собі. Для них характерна слабкість вольового контролю й поведінки

Права півкуля, яка є головною в лівшів, оперує більш конкретними образами, ніж знаками. Замість аналізу вони схильні до узагальнення, синтезу. Права півкуля дає можливість побачити об'єкт одразу в кількох смислових площинах, швидко оцінити різні властивості предмету. Шульги вразливіші, відповідальніші, але часто невпевнені в собі. Для них характерна слабкість вольового контролю й поведінки.

Кажуть, що ліворукі талановитіші?

- Неспотворені лівші, як правило, талановитіші. Це творчі люди. Вони більш тонко сприймають кольори, звуки, в них розвиненіша інтуїція. Завдяки здатності інтуїтивно знаходити рішення й моментально вникати в проблему, а не вивчати її послідовно, шульги здатні генерувати оригінальні ідеї, висувати гіпотези, робити відкриття, до якого не можуть додуматися праворукі.

Поза всяким сумнівом - в Україні виросло перше покоління непереучених лівшів. Їм зараз близько 30 років. І для держави це дуже добре. Бо вони такі, як задумано природою.

Чому народжуються шульги?

- Більшість народжуються через несприятливі умови у період вагітності. Будь-який психологічний чи екологічний стрес матері створює гіпоксію - нестачу кисню. Ліва півкуля ембріона пригнічується, натомість домінує права - саме вона й відповідає за ліворукість. Шульги народжуються з не дуже добрим імунітетом. Хто частіше хворіє в садочках? Виявляється, шульги. У них якість здоров'я нижча, довгожителів серед них менше. Кожний лікар зобов'язаний знати, хто його пацієнт.

Іноді трапляються лівші із правостороннім розташуванням серця. Лікар намагається знайти серце з одного боку, а воно з другого. Таке трапляється дуже рідко. Буває спадкова особливість. Але дуже часто на це нашаровується стрес. Є ситуації, коли в ліворуких народжується правша.

З якого віку можна розгледіти лівшу?

- Із року, півтора. До 3,5 уже можна чітко визначити. Видно, як тримає ложку та олівця.

Чому не можна переучувати?

- Це призводить до невротичних хвороб. Починається енурез, з'являються денні та нічні страхи, іноді навіть нетримання калу в дітей. Можливі при спробі писати лівою   судоми правої руки, хронічні депресивні стани, підвищення рівня тривожності й фобії.

На жаль, особливості протікання вагітності в сучасних українських мам не дуже добрі, тому кількість лівшів росте.

З якими ще проблемами зіштовхуються лівші?

        - Вони дуже часто потрапляють в аварії. Їх не беруть у льотчики, бо їм незручно читати дані приладів, розрахованих на праворуких. Необхідно будувати літаки під ліворуких.

Ви знаєте, що Янукович - лівша?

- Нас може врятувати шульга-президент, - професор довго сміється, стукає рукою по столу. - Особливість ліворуких – вони бачать центральне передусім, чіпляються за головне. Не розмінюються на дрібниці.

Він тримає ракетку в лівій руці, а документи підписує завжди правою. Тобто не зовсім лівша, трішечки його перевчили.

Так само, до речі, напевне перевчили і Путіна. Він носить годинник на правій руці, стріляє, примружується правим, папірець із промовою дістає з правої кишені лівою рукою.



5 із останніх семи президентів США були шульгами: Джеральд Форд, Рональд Рейган, Джордж Герберт Вокер Буш, Білл Клінтон, Барак Обама

2/3 покупців секс-шопів - ліворукі. Маркетингові дослідження показують, що вони більш винахідливі щодо сексу.



Більшість шимпанзе - лівші

Шульги є також серед тварин. У них головна робоча лапа - ліва передня. Наприклад, білі ведмеді. Відсоток правшів і лівшів серед особин одного виду може сильно відрізнятися. Серед кішок більшість - правші, серед мишей 44% правшів, 28% лівшів, а решта - амбідекстри - однаково використовують праву й ліву лапи.

Близько 2/3 шимпанзе в дикій природі є шульгами. У неволі більшість приматів - правші. Вчені це пояснюють вимушеним спілкуванням із людьми, які в своїй більшості правші.

Журнал "Країна" N 26 від 25.06.2010
Сейчас вы читаете новость «Виросло перше покоління талановитих українців - із 1985 року ліворуких людей не перевчають». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть