Ексклюзивы
среда, 27 августа 2014 17:16

История рождения и смерти одной коррупционной схемы

История рождения и смерти одной коррупционной схемы

День 21-е серпня увійде в економічну історію України як дуже важливий день, оскільки саме в цей день втратила чинність Постанова Кабінету Міністрів № 231, якою був запроваджений механізм оцінки майна для цілей оподаткування. За словами Міністра юстиції пана Петренко: "Мова йде про знищення однієї з наймасштабніших корупційних схем на ринку оціночної діяльності. Та схема, яка фактично створила багатомільйонні потоки в приватні структури цього величезного ринку, створила монополію на цьому ринку і фактично створила величезні проблеми для наших громадян, які були змушені платити в кишені приватних структур десятки мільйонів гривень в місяць за вчинення оцінки нерухомості, земельних ділянок".

Всі оцінювачі, які працюють на ринку оцінки нерухомості, святкували в цей день невеличку перемогу і їх можна зрозуміти. Адже боротьба тривала більше двох років.

Та чи вдалось побороти диявола, який, як завжди, ховається у деталях?

Питання зовсім не риторичне, проте поговоримо про це пізніше, а спочатку давайте пригадаємо хронологію подій, які іноді нагадували детективну історію.

Отже, корупційну схему в оцінку намагались запровадити ще у 2012-му році шляхом видання наказів Фонду державного майна. Цей сумнозвісний орган, який відповідає за приватизацію, а по сумісності – й за оцінку майна – видав протягом травня 2012-го року низку наказів, в результаті яких було надане монопольне право займатись оцінкою майна для оподаткування всього 12-ти новоспеченим підприємствам замість 5 тисяч тих, хто давно працював на ринку. А оскільки розробники схеми миттєво підняли ціни на послуги за оцінку у 5-10 разів та створили величезні черги, то діючим оцінювачам було неважко зламати корупційну схему і через рішення Кабміну відмінити накази Фонду та повернути ринок до нормальної конкуренції. Нажаль, уряд Азарова не вчився на власних помилках. Творці схеми, заручившись підтримкою Кабінету Міністрів, у березні 2013-го року проштовхнули сумнозвісну Постанову № 231. Правда, цього разу вони були більш обережними, оскільки спочатку заявили про фіксовану ціну послуг за оцінку у 300 грн. Проте, не для того запроваджувалась схема і з часом ціна знову виросла у 10 і навіть більше разів (до 10000 – 15000 грн). Діяти в повному обсязі, тобто при 100% монополії, схема почала з 1 лютого 2014-го року.

Але вже у березні 2014-го року голова нового уряду пан Яценюк надав доручення знищити сумнозвісну схему. До роботи підключилась Тетяна Чорновол та її співробітники, які разом з оцінювачами і працівниками Мінюсту розробили нову Постанову, яка повинна була скасувати № 231. Проте справа рухалась дуже повільно, про що неодноразово наголошувала Чорновол у своєму блозі. Драматизм останніх днів, що передували скасуванню постанови, просто вражає , оскільки на момент, коли скасування Постанови нарешті було включене у Порядок денний засідання Кабміну, трагічно загинув в АТО чоловік Тетяни Чорновол. У відчаї Тетяна пише відкритий лист-сповідь до уряду про те, що її робота у владі є марною та звинувачує в бюрократизмі чиновників Кабміну, які зняли скасування Постанови 231 з порядку денного, оскільки в той день Тетяна ховала свого чоловіка. Слів нема, ми ридали разом із Тетяною….

Вже на наступний день, пан Яценюк оголосив про необхідність негайного прийняття нової постанови, яка б скасовувала знищила злочинну схему, бо влада розуміє, що Тетяна Чорновол має необмежений мандат довіри Майдану і її відставка може дуже вплинути на довіру до нової влади. Можна тільки радіти, що скасуванням корумпованої схеми опікувалась пані Тетяна, а якби не вона? Низький уклін, Вам, Тетяна Чорновол, від усіх небайдужих і приміть наші щирі співчуття в зв'язку із загибеллю чоловіка – Миколи Березового. Вічна пам'ять героям України.

А тепер про те, що власне, змусило мене написати цю статтю. Так, відмінили Постанову Кабміну, проте залишились закони, в яких йде мова про оцінку для оподаткування та залишилась ціла армія підписантів (справедливість не дозволяє назвати їх оцінювачами, бо в схемі вони такими не були, оцінки не виконували, знань та досвіду не мають), які незаконно отримали сертифікати по податковій оцінці. І саме Фонд державного майна намагається тепер прирівняти їх ці так звані сертифікати, "зліплені" Фондом за 7 днів, до тих сертифікатів, які надавались діючим оцінювачам з виконанням всіх вимог "Закону про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Треба пояснити, що сертифікати податковим оцінювачам видавались після проходження тижневих короткострокових курсів без відповідної кількості годин навчання (на цю тему я писала в УП) та без проходження річного стажування, передбаченого в Законі про оцінку. Чиновники, як завжди, прописали – вважати чорне білим – і в порушення Закону про оцінку дозволили податковим оцінювачам не тільки навчатися по скороченим/прискореним програмам, але й могли не проходити річне стажування. Причому, нехтування річним стажуванням було запроваджено "завдяки" скасованій Постанові 231 і "підрихтованими" наказами Фонду.

Як виявилось, постановою Кабміну №358, скасовані не всі накази, що запроваджували корупційну схему монополії ринку оцінки. І тут така жахлива казуістика, що просто моторошно про це говорити! Адже Кабмін взагалі не повинен скасовувати накази Фонду, бо Фонд повинен сам їх скасувати або виправити та привести у відповідність до інших нормативних документів, принаймні до нової Постанови Кабміну щодо цього питання. Але певна група осіб при підтримці чиновників Фонду, посилаючись на інші закони, на які немає посилання у новій Постанові Кабміну № 358 від 21 серпня 2014 р, хоче легітимізувати так званих "податкових" оцінювачів, перекрутивши смисл нової постанови. Знову є намагання змінити суть все шляхом наказів Фонду!!!! Але ж це вже було, вже Кабмін відміняв накази Фонду, хоча за великим рахунком, ці нелегітимні накази, якими створювалась корупційна схема, Фонд повинен був скасовувати сам. Замість цього, за допомогою різних юридичних викрутасів схему намагаються зберегти.

Тому хочеться попросити нового голову Фонду пана Парфененко: будь ласка, не слухайте тих самих радників, які при Уряді Януковича запровадили корупційну схему монополії в галузі оцінки. Більш того, якщо ця корупційна схема була створена у Фонді, то Ви просто зобов'язані провести розслідування та з'ясувати – хто ж винний у її запровадженні? Адже всі спеціалісти розуміють, що справа не в Постанові Кабміну, а в наказах Фонду. Саме їх потрібно відмінити/скасувати або внести до них зміни для того, аби знищити схему остаточно.

І останнє. Дуже хочеться вірити, що нова влада дійсно бажає скасовувати як масштабні корупційні схеми, так і найменші, бо всі ми боролись та боремось за знищення корупції і викоренення монополії, без чого незрозуміло за що гинула "Небесна сотня" та за що гинуть і страждають наші хлопці на Сході України.

Сейчас вы читаете новость «История рождения и смерти одной коррупционной схемы». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

20

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть