Ексклюзивы
понедельник, 23 января 2006 12:16

Індійські актори стають богами

"Знаєте, чому кіно в Індії таке популярне? Більшість індусів не може собі дозволити інших розваг, — пояснив "ГПУ" один з найпопулярніших індійських акторів, 63-річний Амітабх Баччан. Він погодився влаштувати мені екскурсію Боллівудом — аналогом Голлівуду. — А що в Індії понад мільярд населення, то й кількість шанувальників акторів неймовірна", — сміється він.

Амітабх Баччан — найбагатший актор Боллівуду. Знімається у 20 фільмах та серіалах щороку, веде програму "Крорпаті" — індійську версію "Першого мільйона". А ще випускає свою лінію парфумів та є рекламним обличчям багатьох компаній у Індії. В Україні його знають мало.

— Проте кіно в Індії — не просто розвага, — веде далі актор. — Воно об"єднує родини, порушує проблеми. У нас кінематограф побудований на почуттях та емоціях, і саме у цьому секрет його успіху. Він — щирий.

КІНО для Індії — надприбутковий національний продукт. Тому й оберігають його серйозно — потрапити до Боллівуду майже нереально.

Тим паче іноземцеві. Для цього треба довго випрошувати дозвіл в усіляких міністерствах. Бо ж Фільм Сіті — інша назва найбільшого в Азії центру кіноіндустрії — захищають від терористів.

Врешті мені видали клаптик паперу, на якому від руки було написано: "Дозволено перебування у Фільм Сіті упродовж одного дня".

Тільки тут дозволено знімати вибухи та катастрофи

Проїжджаємо перший пункт охорони, через кілька метрів — ще один. Далі потрапляємо у величезний парк, який є справжнім містом у місті — 200 га посеред Бомбея віддали кіно. І помістили на них 16 величезних павільйонів-студій. Тут неймовірна кількість масштабних декорацій — вони стоять, наче справжні храми, будинки та вулиці. Місце для кіностудії вибирали довго, проте вибір виявився вдалим: тут є гори, море, ріки, озера, печери та джунглі. Тільки тут дозволено знімати вибухи, катастрофи та різні сцени з піротехнічними ефектами.

— У більшості індійських фільмів ви можете побачити цей храм, — показує Амітабх Баччан на невелику споруду з голими стінами. — У різних фільмах у цей храм ставлять різних богів — їх у Індії чимало. А режисер вирішує, кому мають молитися герої.

Далі починається територія, яка "грає роль" північного штату Кашмір. У справжньому Кашмірі знімати небезпечно, а це місце дуже на нього схоже. За хвилину з північних гір ми виїхали у південно-індійське село. Далі — неймовірна споруда. Другої такої точно не існує. Усі чотири стіни зображають різні об"єкти: з одного боку це католицький храм, з другого — суд, з третього — гуртожиток. Остання стіна — супермаркет. А всі будинки на вулиці, що починається далі, мають лише фасадні стіни...

— ЩОДНЯ у Боллівуді одночасно знімають 15 різних фільмів та серіалів.

За рік — 942 стрічки, і це — не рекорд! — розповідає Амітабх. — Серіали роблять у режимі нон-стоп: по телевізору показують 60-ту серію, а 80-ту лише готують. Актори не завжди знають, чим завершиться стрічка.

Джесі має великі окуляри, пластинки на зубах та кіски

Окрім так званих "ліцензійних" серіалів, сценарії до яких купували у США. Вже кілька років у Боллівуді знімають серіал "Джесі, Джесі, коі нахі" ("Ніхто, окрім Джесі") — індійський аналог популярного у нас "Не родись вродливою". Історія незграби Джесі, яка згодом стає красунею, базується на аргентинському сценарії та американській ліцензії. Тому й тут Джесі має великі окуляри, пластинки на зубах та кіски. Бо це — обов"язкова умова контракту.

Цікаво, що одним з головних творців індійського кіно є... астролог. Саме до нього звертаються режисери перед початком роботи. Він може порадити, кого з героїв викреслити зі сценарію, кому — змінити ім"я. Чи навіть змінити назву фільму. Через це трапляються курйози. Коли астролог скаже, що одна буква в назві стрічки зайва чи кілька букв слід додати, фільм випускають у прокат з помилкою в назві! Скажімо, фільм "Dil Vale" ("Відкрите серце") з"явився на екранах під назвою "Diiil Vale". Для Індії це цілком нормально.

ПОПУЛЯРНІСТЬ індійського кіно на батьківщині сягає космічних висот. Прем"єри стають мало не національним святом, а своїх акторів індуси обожнюють — у прямому розумінні.

У південному штаті Керала є храм, головним богом у котрому є... Амітабх Баччан!

— Це не дивно: люди в Індії надзвичайно побожні, — розповідає сам "бог". — Тому й своїх кумирів прирівнюють до найвищих сил. Важко сказати, чи приємно це... Проте популярність в Індії має і зворотний бік — скажімо, колись озброєні пакистанці захопили кількох жителів штату Кашмір. І заявили, що переговори про звільнення вестимуть лише зі мною... Добре, що все обійшлося.

Перед початком зйомок режисери звертаються до астролога

Кілька індійських фільмів занесені до Книги рекордів Гіннесса — за наймасовіші зйомки, за найбільшу кількість акторів чи кількість глядачів. У цій номінації й історичний серіал "Рамаяна" та фільм "Махабхарат".

А от знайти популярних у Радянському Союзі індійських акторів тут нелегко. Радж Капур має власну кіностудію в Бомбеї, проте більше часу проводить за кордоном. Нині популярніша його онука — акторка Каріна Капур.

"Танцюрист диско" Мітхун Чакроборті, як з"ясувалося, ніколи й не мав великої популярності на батьківщині. Його фільми тут майже не демонструють. Їх називають одними з найдешевших. Може, тому їх і купували для показу в СРСР? Акторка Рекха нині теж виховує онуків та намагається повернутися у велике кіно. Заради цього вона торік у вересні навіть знялася у відвертій фотосесії для індійського журналу "Фільмфейр".

Сейчас вы читаете новость «Індійські актори стають богами». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть