Ексклюзивы
среда, 29 июля 2015 14:37
Богдан Яременко
Богдан Яременко
Дипломат, экс-генконсул Украины в Стамбуле

Туреччина вступає у війну з терористами ІДІЛу

- Безпекова ситуація в Туреччині загострилася через активізацію терористичних угруповань і помилкову політику, яку проводив турецький уряд щодо ІДІЛ (терористичної організації "Ісламська держава Іраку та Леванту". - Gazeta.ua). Він був надто толерантним. Через це на території країни виникли осередки і логістині центри організації. Хоча на території Туреччини існували й інші терорганізації. Наприклад, курдські. Та зараз Туреччина зрозуміла, що треба почати безкомпромісну боротьбу з усіма терористичними організаціями в регіоні. Фактично, оголосила їм війну. У короткостроковій перспективі це може призвести до певних загострень всередині країни, але у середньостроковій, разом з іншими не військовими засобами, може дати позитивний результат.

Бойові дії проти Туреччини розпочав терористичний рух "Ісламська держава Іраку і Леванту". Здійснили теракт наприкінці липня. Тоді загинуло 30 цивільних людей.

- Туреччина сприйняла це як збройну агресію проти себе. Вона домовилася із Сполученими Штатами, що військово-повітряні бази країни будуть надані для американських збройних сил. І Туреччина разом з ними розпочне операцію зі створення зони вільної від ІДІЛ на території Сирії, вздовж Турецького кордону. Це означає, що починається нова фаза сирійської кризи. Сирія, де-факто, перестала існувати, як цілісна суверенна держава.

Змінився й підхід Туреччини. Раніше вона наполягала на необхідності заміни Башара Асада - президента Сирійської республіки, як на основному елементі досягнення миру і стабілізації. Зараз - прислухалася до позиції США, які вже тривалий час основною загрозою миру і безпеці в регіоні вважають ІДІЛ.

Домовленості із США позбавляють Туреччину необхідності шукати додаткову логістичну або військову підтримку у НАТО. Сполучені Штати - це до 90% потужностей Альянсу. Вони можуть допомогти вирішити будь-яке питання.

А скликати екстрене засідання Північноатлантичної Ради Туреччина попросила виключно з політичних міркувань. Щоб підготувати думку офіційних кіл країн НАТО до сприйняття своєї позиції у регіоні, тобто до початку військових дій. Насправді, на момент проведення цього заходу, військова підтримка НАТО Туреччині вже була непотрібна.

Сподіваюсь, що авіаудари по позиціях бойовиків-ісламістів досягнуть своєї мети. Тобто знищать інфраструктуру терористів і бойовиків на території Іраку і Сирії. Та, боюся, що досягнути миру лише військовими методами тут не вийде.

Сейчас вы читаете новость «Туреччина вступає у війну з терористами ІДІЛу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть