Ексклюзивы
пятница, 04 марта 2011 10:44
Олег Березюк
Олег Березюк
Голова Українського юридичного товариства

Репресивними методами корупцію подолати неможливо

Боротьба з корупцією залежить не лише від наявності в державі спеціального законодавства спрямованого на боротьбу із цим явищем.

На сьогоднішній день в Україні більше ніж достатньо законів, які дозволяють притягувати корупціонерів до відповідальності.

Закони є але немає політичної волі на боротьбу з корупцією. І це стосується не лише представників влади. Все наше суспільство не готове боротись із корупцією. Нинішні представники влади використовують антикорупційне законодавство вибірково і лише до представників нинішньої опозиції.

Посилення відповідальності за корупційні дії призведе до ще більшого тиску на опозицію. В умовах авторитарного режиму воно буде застосовуватись лише до політичних опонентів. "Свої" корупціонери будуть мати захист від правоохоронних органів до того часу поки не зміниться влада.

Це абсолютно ненормальний стан речей для демократичної і правової держави якою відповідно до ст. 1 Основного Закону є Україна.

Якщо ми хочемо жити в правовій державі то на боротьбу з корупцією мають бути спрямовані зусилля і влади і опозиції і всього суспільства.

Корупція у вищих ешелонах державної влади починається з виборчих дільниць. Це відбувається тоді коли корумповані політики шляхом підкупу виборців потрапляють у парламент.

Слід зауважити, що це відбувається із благословення виборців, які за гречку, гроші або якісь інші матеріальні блага віддають за них свої голоси. Далі корумповані політики призначають корумпованих чиновників, які зловживаючи владою знущаються над людьми і підривають довіру народу до державної влади.

У зв'язку з цим можна зробити висновок, що лише репресивними методами корупцію подолати неможливо.

Тут має бути комплексний підхід і на боротьбу з цим явищем має піднятись усе суспільство.

В першу чергу люди не повинні голосувати за політиків, які скуповують їх голоси.

Далі. На державну службу і в правоохоронні органи має бути ретельний відбір. У цій сфері мають працювати висококваліфіковані фахівці, які за свою роботу мають отримувати достатню заробітну плату. Людина на державній службі має дорожити своїм місцем роботи і тоді вона буде намагатись якісно виконувати покладені на неї обов'язки.

Від цього виграють всі і держава і суспільство.

І останнє, за діями представників органів державної влади має бути належний контроль і з боку компетентних органів і з боку народу.

Коли народ зможе реально контролювати владу, то з цього моменту можна буде ставити питання про вдосконалення антикорупційного законодавства. Але починати потрібно з Конституції.

Конституція має бути виписана так щоб народ міг контролювати дії і законодавчої і виконавчої і судової влади і мати реальні механізми щодо позбавлення владних повноважень корумпованих політиків і чиновників.

Корупцію буде подолано лише тоді коли більшість громадян України займе принципову позицію щодо цього негативного явища.

На боротьбу з корупцією має стати кожен громадянин України.

Сейчас вы читаете новость «Репресивними методами корупцію подолати неможливо ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

23

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть