Ексклюзиви
понеділок, 29 листопада 2010 13:55

На cупутнику Cатурна знайшли кисень (ФОТО)

Космічний зонд НАСА Cassini виявив у крижаного супутника Сатурна Реї екзосферу - дуже розріджену атмосферу. Вона складається з кисню і вуглекислого газу. Вперше космічний апарат безпосередньо захопив молекули кисню з атмосфери іншого світу.

На думку вчених, кисень на супутнику утворюється завдяки магнітному полю Сатурна. Високоенергетичні частинки, захоплені магнітним полем, запускають хімічні реакції. Ті, у свою чергу, розкладають водяну кригу на поверхні супутника. Джерело вуглекислого газу поки залишається загадкою.

Щільність кисню на поверхні Реї в 5 трильйонів разів менша, ніж на Землі. Проте результати дослідження показують, що кисню на Реї приблизно в 100 разів більше, ніж у екзосфері Місяця чи Меркурія.

"Нові результати роботи Cassini демонструють, що активні складні хімічні процеси з утворенням кисню можуть бути поширені всією Сонячною системою і Всесвітом. Такі реакції можуть бути передумовами для розвитку життя. Спостереження Cassini свідчать про те, що Рея занадто холодна і позбавлена рідкої води, необхідної для біологічного життя в тому вигляді, якому ми його знаємо", - зазначив учений місії Cassini Бен Теоліс.

Виділення кисню поверхнею теоретично може створити умови сприятливі для життя на крижаних небесних тілах, які мають рідку воду під поверхнею. Якщо кисень і вуглекислий газ з поверхні якимось чином зможуть переміщатися до поверхонь океанів, там може сформуватися сприятливе середовище для складних з'єднань і життєвих форм. Розріджена атмосфера, що складається з кисню і вуглекислого газу, робить Рею - другий за величиною супутник Сатурна - унікальним. Так, Титан має щільну атмосферу з азоту і метану, але вуглекислого газу і кисню в ньому дуже мало.

"Рея, виявляється, набагато цікавіша, ніж ми могли собі уявити. Відкриття Cassini підкреслює різноманітність супутників Сатурна і дає нам ключ до історії їх формування та розвитку", - розповіла вчений місії Cassini Лінда Спілкер.

Вчені підозрювали, що Рея може мати тонку атмосферу з кисню і вуглекислого газу - на основі даних дистанційного спостереження крижаних супутників Юпітера космічним апаратом NASA Galileo і космічним телескопом Hubble. Але Cassini вдалося безпосередньо знайти кисень і вуглекислий газ в екзосфері. Апарат наблизився до Реї на 101 км і захопив молекули газів, які згодом були вивчені спектрометрами зонда. Під час прольотів 26 листопада 2005, 30 серпня 2007 року і 2 березня 2010 Cassini зафіксував щільність кисню рівну близько 50 млрд молекул на кубічний метр і щільність вуглекислого газу - близько 20 млрд молекул на кубічний метр.

Cnews

Зараз ви читаєте новину «На cупутнику Cатурна знайшли кисень (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути