Ексклюзиви
вівторок, 23 листопада 2010 13:37

Кішки виявилися чи не найдурнішими серед ссавців

Кішки виявилися чи не найдурнішими серед ссавців

Наукова група з Оксфорда найрозумнішими з усіх чотириногих визнала собак. У той же час кішки є практично найдурнішими серед ссавців.

У процесі еволюції у собак розвинувся більш масивний головний мозок. Завдяки йому їх інтелект можна вважати найбільш просунутим, відзначили вчені. Собаки стали такими розумними через звичку жити в колективі. Зграйні тварини взагалі змушені пристосовуватися до соціуму, тому вони і здаються більш розвиненими.

Оксфордські фахівці вивчили будову черепа і розміри головного мозку більш ніж 500 видів тварин з числа нині присутніх на Землі, а також викопних, що населяли світ останні 60 млн років. Вони заявили, що на розумові здібності впливає не абсолютний розмір мозку, а його співвідношення з загальними габаритами тіла ссавця. З'ясувалося, що найзначнішим відносним розміром можуть похвалитися кити, дельфіни, примати, коні, верблюди і собаки. При цьому найгірші показники демонструють носороги, олені, тигри і домашні кішки.

"Дивно, але тривалий контакт з людиною не зробив домашніх тварин розумнішими. Інтелект багатьох диких ссавців розвинений краще, ніж у більшості кішок", - розповів співавтор дослідження, професор Робін Данбар.

Собаки завжди були більш соціальними тваринами. А природу кішок не змінює навіть спілкування з людьми, вони одинаки.

При цьому що кішки, які живуть в одному будинку з собаками, переймають риси поведінки своїх більш розумних побратимів. У той же час, нічого не відомо про те, що собаки навчаються яких-небудь навичок у кішок, констатувала ініціатор дослідження, доктор Сюзанна Шульц.

Утро.ру

Зараз ви читаєте новину «Кішки виявилися чи не найдурнішими серед ссавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути