Ексклюзиви
пʼятниця, 12 листопада 2010 09:05

Азаров виділив Московському патріархату 13 млн на знищення Десятинної церкви? (ФОТО)

У підмурки Десятинної Церкви в Києві хочуть вбити кілька десятків бетонних паль, на яких буде споруджено підмурок церкви Московського патріархату.

Про це пише "Українська правда" з посиланням на археологів, що опублікували цю інформацію в Живому Журналі.

8 вересня 2010 року Кабмін видав розпорядження, згідно з яким "для проведення археологічних досліджень та музеєфікації залишків фундаментів Десятинної церкви" виділяються бюджетні кошти на суму 13 мільйонів 400 тисяч гривень".

"Ці гроші треба освоїти" до нового року. Однак археологи, які з 2005 року працюють на розкопках, останні два роки не отримали ні копійки за свою роботу. Вони працюють безплатно - просто бо не можуть кинути пам'ятку, яка, будучи відкритою (розкопаною), зруйнується і буде втрачена для науки і для країни", - йдеться в ЖЖ.

Археологи отримали інформацію про розпорядження з третіх рук, бо ні паперів, ні грошей в руках не тримали. Люди, які приходять до них з Адміністрації президента, не афішують своїх прізвищ і посад.

"Коли керівники архіологічної експедиції почали дізнаватися, що мається на увазі під "музеєфікацією", на яку виділено гроші, то з'ясувалося, що мається на увазі закладення підмурку для церкви московського патріархату: бетонні палі та бетонна плита на них. Тобто 14 млн бюджетних коштів віддається певній церковній конфесії! При цьому унікальна пам'ятка древньої архітектури й історії нищиться", - наголошує автор.

"Десятинна церква - унікальна пам'ятка середньовічної архітектури, яка має світове значення. Вона була першим кам'яним християнським храмом Русі, і той культурний спадок, що дійшов до наших днів, мусить належати всім людям, незалежно від віросповідання, конфесії, національності. Усі знахідки давньої історії Києва, зроблені на десятинці, а також фундаменти, рови чи поховання, мали б увійти до складу музею європейського рівня", - підкреслюють археологи.

Зараз ви читаєте новину «Азаров виділив Московському патріархату 13 млн на знищення Десятинної церкви? (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути