Ексклюзиви
понеділок, 20 вересня 2010 08:44

Україна продасть свої квоти на викиди парникових газів Світовому банку

Україна продасть свої квоти на викиди парникових газів Світовому банку

Україна сподівається продати Світовому банку в 2011 році весь обсяг держквот на викиди парникових газів - 460 млн вуглецевих одиниць, пише КоммерсантЪ-Украина.

Але банк поки що готовий провести лише пілотну угоду на 2-3 млн одиниць, після чого можливе збільшення закупівель. Продати квоти за очікуваною урядом ціною в 10 євро за одиницю не вдасться, вважають експерти і оцінюють їх максимальну вартість у 8 євро.

Світовий банк (СБ) має намір придбати в України, Польщі та Росії квоти на викиди парникових газів, повідомила аналітична компанія Point Carbon. Можливість купівлі частини держквот цих країн СБ почав вивчати після проведення в травні першої угоди з придбання у Чехії 2 млн одиниць встановленої кількості (1 ОВК відповідає 1 т СО2).

Банк почав переговори з українською стороною і має намір на початку 2011 року підписати угоду про продаж ОВК. Кінцевими покупцями українських вуглецевих квот, імовірно, стануть Данія, Іспанія та Італія.

В українському офісі СБ і в Нацагентстві екологічних інвестицій не змогли повідомити подробиці переговорів. Джерело видання, близьке до процесу переговорів, розповіло, що українська сторона запропонувала СБ викупити весь обсяг вільної держквоти - 460 млн ОВК. "Уряд готовий продати банку всі наявні в обороті одиниці, до того ж за високою ціною - 9-10 євро за ОВК. У Світовому банку нам повідомили, що готові придбати великий обсяг за ціною 7,5-8,3 євро за ОВК, - сказало джерело. - Однак для початку банк має намір викупити 2-3 млн ОВК, щоб оцінити, наскільки українські одиниці будуть користуватися попитом у європейських покупців, і переконатися в тому, що Україна зможе виконати зобов"язання за проектом".

Зараз ви читаєте новину «Україна продасть свої квоти на викиди парникових газів Світовому банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути