Ексклюзиви
пʼятниця, 27 серпня 2010 06:44

На 100 подарунків Кучмі і Ющенку можна подивитися

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Працівниця Фонду президентів Людмила Галаган показує книгу-альбом ”Казань 1005–2005”, подаровану Фонду екс-главою держави Віктором Ющенком. Її він отримав під час офіційного візиту  до Татарстану із дарчим надписом від президента республіки Мінтімера Шайм
Працівниця Фонду президентів Людмила Галаган показує книгу-альбом ”Казань 1005–2005”, подаровану Фонду екс-главою держави Віктором Ющенком. Її він отримав під час офіційного візиту до Татарстану із дарчим надписом від президента республіки Мінтімера Шайм

"Від колишніх президентів отримали близько півтори тисячі подарунків. Тут їх і зберігаємо. Всі охочі вільно можуть прийти й ознайомитися з ними. Наші співробітники навіть екскурсію безкоштовну проведуть", — каже 26-річна Людмила Галаган, виконувач обов"язків керівника відділу пошуку та обліку документів Фонду президентів України.

В одному із залів на третьому поверсі Національної бібліотеки ім. Вернадського зібрані речі й документи, подаровані українським президентам за останні 14 років. Фонд створили указом Леоніда Кучми 1996-го.

Праворуч біля вхідних дверей на всю стіну висить килим. Кучма на ньому зображений у верхньому ряду поруч із тодішніми президентами Росії Борисом Єльциним та Білорусі Олександром Лукашенком. Нижче — ще дев"ять глав держав країн СНД.

— Це — таджицька вовна, — торкається 5-метрового килима Галаган. — Йому вже 15 років. Увесь час був у нашому сховищі. Лише три місяці тому його вивісили, бо звільнилося місце. За ним потрібен особливий догляд — раз на місяць його чистимо. У приміщенні завжди підтримуємо температуру плюс 17–19 градусів.

У залі понад десяток шаф. Подарунки зберігають за скляними дверцями.

— В основному, це презенти для Кучми та Ющенка, — обводить поглядом зал. — Але в кількісному співвідношенні Кучма залишив більше. Найчастіше дарували книжки, картини, статуетки, вази, писанки, ікони, одяг. Про ціну жодного з подарунків не можу нічого сказати. Ми їх не оцінюємо. Навіть якщо презент виглядає коштовно, невідомо, з чого він зроблений. Але більшість із них — ексклюзивні. Тому й цінні.

Відбирає подарунки експертна комісія в Адміністрації президента. Визначає, які з них віддати до фонду. За раз надходить до 60 речей.

Галаган дістає з шафи книжку "Україна — козацька держава", подаровану особисто Ющенком.

— Він у листопаді 2006-го був у бібліотеці. Зайшов і до нас. Подарував цю книжку. Кучма сам нічого від себе не дарував, — гортає книжку й показує дарчий напис Ющенка "Фонду Президентів України — від Президента України. Щиро!". — Литвин приходив торік. Декілька разів Кравчук оглядав експозицію. Йому було цікаво, що є у фонді. Але сам нічого не дав.

На столах, за якими можуть працювати з літературою відвідувачі, лежать книжки з дарчими написами.

— Є книга-альбом від Кобзона, де розповідається про його творчу діяльність , від президента Киргизії Аскара Акаєва альбом з політичною діяльністю, від Людмили Зикіної книга "Течет моя Волга". Є книжка від Джини Лолобриджиди "Очарование невинности", "Роксолана" Павла Загребельного і "Собор" Олеся Гончара, — перераховує й підводить до однієї з шаф. Каже, що багато подарунків президенти отримали з азійських країн:

— Це й китайський фарфор, і макети повітряних зміїв зі зразками китайської каліграфії. Є статуетка у вигляді золотого ключа від Токіо. Її Кучмі подарував колишній мер японської столиці Сюньіті Судзукі. Є ще національна білоруська вишиванка від президента Олександра Лукашенка. Це подарунок Леонідові Даниловичу.

— Останні надходження до фонду були півтора року тому, через це експозицію не міняємо. А раніше це робили двічі на рік . Від Януковича ще нічого не маємо. Хоча обов"язково двічі на рік, навесні та восени, нам повинні надсилати подарунки. Навесні нічого не отримали. Тепер чекаємо осені. Єдине, що нам презентували — це перші папки з архівом Януковича — вітальні листівки з різних країн, листи від громадян, — каже Людмила Галаган.

На стенді при вході — книжки, подаровані Фонду Віктором Януковичем. По центру над вікном — художні портрети Кравчука та Кучми.

— Плануємо зробити тут галерею портретів президентів. Чекаємо на Ющенка та Януковича. Їх мають виконати в одному стилі, — додає.

Більшість подарунків зберігають у закритому службовому приміщенні на п"ятому поверсі. У відкритому доступі — близько cотні презентів.


Кравчук не приймає і не дарує коштовних речей


Колишній президент Леонід Кравчук зберігає свої подарунки в окремому місці.

— Леоніду Макаровичу мало що дарували. У нього була ваза, якась картина. Усе зберігається в архіві Українського народного посольства, — каже прес-секретар Леоніда Кравчука Оксана Сибірцева.

Говорить, що Кравчук не збирається віддавати подарунки у фонд президентів:

— Тим більше, до нас не зверталися. Але особливо й нічого віддавати. У порівнянні з Кучмою, подарунків мізер. Він не приймає і не дарує коштовних речей.


Книжки, подаровані Віктором Януковичем


Виктор Янукович "С верой, надеждой, любовью"

Виктор Янукович "...И год у власти. Виктор Янукович: От кризиса — к экономическому росту"

Віктор Янукович "Уряд України: Перші 100 днів"

Виктор Янукович "Социально-экономическое развитие региона: проблемы и пути решения"

Виктор Янукович "В политике не бывает окончательных побед и поражений"

Віктор Янукович "Як Україні далі жити: статті, виступи, роздуми"

Виктор Янукович "Инфраструктура промышленного региона: теория, практика, перспективы"

В. Янукович, Н. Азаров "Решение экологических и социальных проблем при эксплуатации и закрытии угольных шахт"

Под редакцией Виктора Януковича "Привлечение инвестиций в угольную промышленность Украины: состояние, проблемы и пути решения"

Виталий Спажук "Истинно созидатель"

Вера Николаева "Прикоснись к судьбе"

Валентин Чемерис "Загадка Віктора Януковича. Спроба дослідження"

Зараз ви читаєте новину «На 100 подарунків Кучмі і Ющенку можна подивитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути