пʼятниця, 09 липня 2010 04:02

"У натовпі блискавка обирає спітнілого або збудженого"

Блискавок побільшало в десятки разів через забруднення атмосфери і зміну клімату, вважає Михайло Курик, 71 рік, доктор фізико-математичних наук, професор Інституту фізики Національної академії наук:

— Блискавка існує стільки, скільки життя на Землі. Останні 10–15 років через побутову техніку, супутникові та стільникові антени в мільйони разів зріс електромагнітний смог. Усі ці прилади притягують блискавки.

Змінився склад атмосфери. Коли вона була чиста, без пилу і важких металів, заряд від хмари до землі не доходив. Блискавці треба було для цього набрати дуже великий заряд. У забрудненому повітрі це простіше.

Ми висушили дрібні річки, змінили водну карту Землі та клімат. Буває дуже спекотно, а тоді раптом перепад атмосферного тиску: налітають хмари, дме вітер, утворюються торнадо.

Чому буває так, що в натовпі блискавка обирає когось одного?

— У людини є те, що притягнуло розряд. Наприклад, вона спітніла або дуже збуджена. Поле цієї людина не таке, як у решти.

Що таке кульова блискавка?

— Це явище недостатньо досліджене. Вважають, що це одна з найбільш руйнівних блискавок у природі. Вогняна куля рухається горизонтально, в одній площині. Її траєкторія непередбачувана — наче ходить і шукає. Коли стикається з предметом, вибухає.

Що робити під час грози?

— Надворі не ховатися під високими деревами. У помешканні вимкнути електроприлади. Є багато випадків, коли ні з того ні з сього людину вбиває мобільний телефон. Причина проста: він пов"язаний зі станцією супроводу, антеною. Далекий розряд може потрапити в людину, яка в цей час розмовляє по мобілці.

У мокрому одязі більше шансів вижити

Блискавка — це гігантський електричний розряд в атмосфері. Виникає під час грози, проявляється яскравим спалахом світла і супроводжується громом. Триває приблизно чверть секунди. Сила струму 10–40 тис. амперів. Швидкість руху блискавки 56 тис. км/год. Середня довжина 9,5 км. Температура розряду до 27000°С.

Учені розрізняють три види блискавок. Лінійна — деревоподібна. Розпливчаста не має контурів, це наче короткий спалах. Кульова — жовто-червоний згусток розпеченого газу. Вона здатна змінювати форму, прослизати крізь шпарини до будинку.

Людина у мокрому одязі має більше шансів вижити. Дощова вода добре проводить електрику, тому основна частина розряду пройде по поверхні тіла та згасне в землі. Постраждалий дістане поверхневі опіки. Блискавка, що влучила в людину в сухому одязі, піде у землю крізь тіло. Електроудар спричинює зупинку серця.

Зараз ви читаєте новину «"У натовпі блискавка обирає спітнілого або збудженого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути