Ексклюзиви
понеділок, 05 травня 2008 11:59

ТОП-15 найвідоміших діамантів світу (ФОТО)
15

Життя швидкоплинне, мистецтво вічне. Наприклад, ювелірне мистецтво. Минають роки, зникають держави, відходять люди, а діаманти просто змінюють господарів, подорожуючи світом.

Представлені у цьому рейтингу діаманти – найвідоміші у світі. Деякі з них втрачені, деякі виставлені на видноті у вітринах відомих брендових магазинів, інші сховані за семи замками у приватних колекціях. Так чи інакше, але про них знає увесь світ, адже приховати існування "світил" не так-то просто.

Топ-15 – це не просто список найбільших шліфованих діамантів, хоча перша п"ятірка – фіксований перелік; це рейтинг найвідоміших діамантів за розміром, кольором, формою та, звісно, легендою.

1. The Golden Jubilee

The Golden Jubilee – найбільший у світі шліфований діамант вагою 545,67 карата. Це дитя Південної Африки та одне з найвідоміших творінь Габі Толковскі, який огранив камінь. Діамант коричнево-жовтого кольору дуже довгий час мав назву Неназваний Коричневий (Unnamed Brown). Але в 1997 році камінь придбали як подарунок таїландському королю Пуміпону Адульядету на 50-й, "золотий" ювілей правління монарха. Саме тоді камінь нарешті отримав назву. Ціна діаманта невідома.

2. Cullinan

"Куллінан" – один з найбільших у світі діамантів. Первинна вага каменя становила 3106 каратів. "Куллінан" знайшли 27 січня 1905 року в Південній Африці на шахті Premier, яка належить компанії De Beers. Діамант був названий на честь сера Томаса Куллінана – засновника шахти. За $1 млн уряд бурської республіки Трансвааль придбав коштовність і подарував її британському монарху Едварду VII як вдячність за надання колонії самоврядування після закінчення англо-бурської війни. У 1908 році ювеліри голландської компанії "Ашер" розкололи камінь на кілька частин. Найбільший – "Куллінан" І (530,2 карата) отримав назву "Велика зірка Африки". Сьогодні він прикрашає скіпетр англійського короля Едварда VII, що зберігається в лондонському Тауері, і є частиною королівських скарбів Великої Британії. Приблизна ціна "Великої зірки Африки" становить $400 млн.

3. Incomparable Diamond

Діамант "Незрівнянний" знайшли на початку 1980-х років в місті Мбуджі-Маїв, Конго. Вага діаманта становила 890 каратів. Ювеліри на чолі з Марвіном Семюельсом огранили алмаз. Найбільший камінь, який отримали після огранки, важить 407,48 карата. Саме він і отримав назву "Незрівнянний". Господарі неодноразово намагалися продати діамант, спочатку на аукціоні Christie"s, а потім на інтернет-аукціоні eBay за 15 млн, проте жодна спроба успіху не мала.

4. The Centenary

Алмаз The Centenary ("Сторічний") знайшли 17 липня 1986 року в копальні Premier, Південна Африка. Вага необробленого каменя становила 599,1 карата. Про знахідку було повідомлено під час святкування 100-річного ювілею найвідомішої в світі алмазодобувної компанії De Beers. Ювелір Габі Толковскі майже три роки обробляв діамант. Результат вийшов дивовижний: "Сторічний" – діамант ідеально чистої води і бездоганного шліфування. Він важить 273,85 карата. У травні 1991 року коштовність застрахували більш ніж на $100 млн. The Centenary зберігається у лондонському Тауері і є частиною дорогоцінностей британської корони.

5. Jubilee

Алмаз вагою 650,8 карата був знайдений на копальні Jagersfontein у Південній Африці в 1895 році. Володів знахідкою консорціум лондонських торгівців алмазами, до якого входили компанії Wernher, Beit & Co., Barnato Bros. та Mosenthal Sons & Co. Jubilee, відомий як Reitz Diamond – діамант вагою 245,35 карата. Перша назва присвячувалась президенту Оранжевої провінції Францу Вільяму Райтцу (Francis William Reitz), де камінь був знайдений. На честь 60 річниці коронації королеви Вікторії в 1897 році діамант був перейменований. Нині Jubilee володіє Роберт Моуад (Robert Mouawad). Jubilee – найбільший діамант його колекції.

6. The De Beers

Незадовго після заснування фірми De Beers у 1888 році перша грандіозна знахідка порадувала власників копальні: величезний світло-жовтий алмаз вагою 428,5 карата. Після шліфовки діамант важить 234,65 карата і належить до десятки найбільших діамантів світу. Діамант прикрашав одне з найдивовижніших намист Patiala Necklace. Зник він разом із цим ювелірним виробом.

7. The Millennium Star

Уявіть собі діамант настільки великий та настільки ідеальний, що жоден фахівець не береться оцінити його – це і є De Beers Millennium Star. Алмаз був знайдений на початку 80-х років ХХ століття в Конго. Під час громадянської війни діамант придбала компанія De Beers. За три роки ювеліри опрацювали камінь за допомогою лазера. Так з"явився унікальний грушовидний діамант вагою 203 карати. Гаррі Оппенхаєр, акула діамантового промислу, описав De Beers Millennium Star як "найгарніший діамант, який побачив світ". Millennium Star був виставлений як головний екземпляр De Beers Millennium Diamond Collection.

8. The Orlov

Існує багато легенд та історій про походження діаманта. Одна з них оповідає: "Орлов" колись був оком індійського бога Вішну, доки французький дезертир не поцупив коштовність із храму на початку ХVIII. Саме з того викрадення і починається тривала та сповнена пригод подорож діаманта. Камінчик змінив декількох власників, доки потрапив до рук графа Григорія Орлова, який дізнався про існування діаманта й вирішив придбати його для Катерини ІІ. Тоді вартість "індійського ока" становила 90 тис., а діамант отримав своє нове ім"я. Але камінь не приніс графу щастя: Катерина ІІ все одно не покохала Григорія. Проте любов любов"ю, а камінець Катерина ІІ залишила собі: "Орлов" прикрасив скіпетр цариці. "Орлов" – велика рідкість серед діамантів, адже він зберіг свою оригінальну форму і має гарний колір – прозорий зі слабким синьо-зеленим відтінком. За офіційними даними Кремля, "Орлов" важить 189,62 карати.

9. The Regent

За легендою в 1698 році раб знайшов 410-каратний діамант на шахті Голконди в Індії, а англійський капітан викрав камінь, убивши власника. Новий господар, який придбав діамант за 20,4 тис. в індійського торговця, розділив алмаз на декілька частин. Найбільший діамант важив 141 карат. 1717 року власником коштовності став французький принц Філіп ІІ Орлеанський, придбавши його в за 135 тис. Відтоді розпочинається королівське існування діаманта: він прикрашав корони Луї XV, Луї XVI та Марії Антуанетти. В 1791 році вартість "Регента" становила 480 тис. В 1792 році діамант був викрадений, але, на щастя, знайшовся. Сьогодні кожен може помилуватись діамантом, який разом з іншими коштовностями французької корони виставлений у Луврі.

10. The Premier Rose

The Premier Rose – ще одна дивовижна знахідка на шахті Premier. Алмаз вагою 353,9 карата знайшли в 1978 році. Співвласниками коштовності стали компанії Mouw Diamond Cutting (Йоганнесбург) та William Goldberg (Нью-Йорк). Ім"я діаманта подвійне: Premier – це назва шахти, де знайшли алмаз; Rose – ім"я дружини власника Mouw Diamond Cutting Ціла команда ювелірів шліфувала камінь. В результаті світ побачив першокласний діамант вагою 137,02 карата у формі персика. В 1979 році William Goldberg Diamond Corporation виставила діамант The Premier Rose на продаж. Невідомий придбав коштовність за $10 млн. Нещодавно діамант прикрасив зібрання відомого колекціонера Роберта Моуада.

11. The Tiffany Yellow Diamond

"Тіффані" – один з найбільших у світі жовтих діамантів. Алмаз знайшли в 1878 році у Південній Африці на шахті "Кімберлі" й відшліфували, надавши традиційної круглої форми. Вага "Тіффані" становить 128,5 карата. "Тіффані" одягали всього двічі. Вперше це сталось під час "Балу Тіффані" у Ньюпорті. Честь носити коштовність випала королеві балу Шелдон Вайтхауз. Вдруге його одягала Одрі Гепберн. Зараз діамант належить компанії Tiffany & Co. і постійно виставлений у вітрині магазину Tiffany в Нью-Йорку.

12. Koh-I-Noor

"Кохінур" – "Гора Світла" – один з найвідоміших діамантів. Походить з Індії, важить 793,5 карата. Історія Кохінура простежується з 1304 року. Легенди ж про нього сягають тисячі років. Вважається, що "Кохінур" був знайдений близько 5000 років тому в Південній Індії, в знаменитих копальнях Голконди. Першим відомим його власником був один з легендарних героїв Індії Карна, згадуваний в давньоіндійському епосі "Махабхарата". Відомо також, що протягом декількох віків "Кохінур" прикрашав тюрбан раджів з династії держави Мальві. За легендою, якщо "Кохінур" впаде з тюрбана раджі, то весь народ Мальві піде в рабство. Так і трапилося в 1304 році, коли Мальва була завойована султаном Ала-ад-Діном. У власність переможцеві серед інших захоплених скарбів перейшов і "Кохінур". Після цього "Кохінур" подорожував як захоплений скарб від одного війська до іншого, від однієї частини світу в іншу. На початку ХІХ століття він уже був в Англії. Діамант перейшов у володіння Ост-Індійської компанії. Компанія піднесла його королеві Вікторії, і в 1851 році він був виставлений у Лондоні. До того часу "Кохінур" зберігав стародавню індійську огранку. Королева Вікторія носила "Кохінур" як брошку. Після її смерті діамант був переданий до скарбниці британського двору і впаяний у королівську корону. У 1862 році діамант переогранили під керівництвом королівського мінералога Джона Пеннанта, відтоді він набув пласкої форми. Маса каменя при переограненні поменшала з 191 до 108,9 карата. Доцільність переогранення викликала багато сумнівів і критики, адже при цьому діамант втратив частину своєї історичної цінності.

13. Taylor-Burton

Всесвітню славу діамант здобув завдяки своїм зірковим власникам: алмаз був придбаний Ричардом Бартоном для своєї дружини Елізабет Тейлор у 1972 році. Камінь, з якого Гаррі Вінстон вирізав діамант вагою 69 каратів, походить все з тієї ж копальні Premier. Фірма Cartier викупила діамант і оздобила ним діамантове намисто. Саме в магазині Cartier Бартон і побачив бажаний подарунок. Але на цьому подорожі камінця не закінчились. Після розлучення в 1978 році Тейлор виставила діамант на аукціон та повідомила, що частина отриманих коштів піде на будівництво лікарні в Ботсвані. На сьогодні власником коштовності є Роберт Моуад, який зменшив розмір діаманта до 68 каратів.

14.The Sancy

Sancy – блідо-жовтий діамант вагою 55,23 карата індійського походження. Коріння легенди про діамант сягає сивої давнини, а більш-менш достовірні факти датуються 1570 роком – де Сансі, французький підданий, придбав у Константинополі діамант. Таким чином, камінь отримав назву від імені свого першого європейського господаря. Після цього Sancy подорожував по світу – від французьких королів до англійських лордів, від російських князів – і знов у Францію. В 1978 році Лувр викупив діамант за $1 млн. Зараз Sancy чудово почувається в Луврі поруч із не менш відомими сусідами: Regent та Hortensia.

15. The Blue Hope

The Blue Hope – найвідоміший діамант сталево-блакитного кольору вагою 45,52 карата. З алмазом пов"язано легенд більше, ніж з будь-яким іншим каменем у світі. Крім величини і незвичайного насичено-синього кольору він може похвалитися містичним статусом "проклятого каменя". Існувало повір"я, неначе всякого, хто заволодіє коштовністю, буде переслідувати зла доля і спіткає таємнича смерть. Великий алмаз рідкісного сапфірово-синього кольору був знайдений в околицях Голконди (Індія) і незабаром став власністю французького купця і мандрівника Жана Батиста Таверньє, який і продав його Людовіку XIV в 1669 році. Щоб додати коштовності блиску, камінь огранили в формі серця, отримавши діамант вагою 69 каратів, а ще пізніше йому надали традиційної форми "подушечки". Під час Французької революції діамант був викрадений і з"явився лише у 1824 році в колекції Генрі Філіпа Хоупа, на честь якого і був названий. Нині діамант зберігається в музеї природознавства Смітсонського Інституту, Вашингтон, США. Приблизна вартість каменя становить $200-250 млн, повідомляє Rate1.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-15 найвідоміших діамантів світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути