Ексклюзиви
вівторок, 15 лютого 2011 10:43

Українські вузи МВС закриють для жінок - правозахисники

Українські вузи МВС закриють для жінок - правозахисники

У жіночому правозахисному центрі "Ла Страда-Україна" повідомили, що Кабмін видав дискримінаційне розпорядження, згідно з яким цього року до вищих навчальних закладів МВС не зможуть вступати дівчата.

У розмові з Deutsche Welle представники центру "Ла Страда-Україна" пояснили, що мова йде про розпорядження Кабінету міністрів щодо "проведення експерименту з підготовки фахівців для міністерства внутрішніх справ". У ньому пропонується навчати фахівців за схемою "курсант - військовослужбовець - курсант".

Як зазначають правозахисники, висновок про гендерну дискримінацію випливає з норм Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". У цьому законі прописано, що "на строкову військову службу в мирний час призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі".

Центр "Ла Страда" просить скасувати документ. Листи з відповідними зверненнями правозахисники направили до адміністрації президента й уряду.

Ініціативу "Ла Стради" підтримує й західноукраїнський центр "Жіночі перспективи". Заступниця голови організації й керівниця проекту ""Права працюючих жінок" Марта Чумало прогнозує: "Зменшення кількості жінок в МВС призведе до погіршення умов праці міліціонерів, збільшення випадків ‚нестатутних' відносин, зменшення соціального захисту".

Якщо цей експеримент триватиме кілька років та, зважаючи на плинність кадрів, яка спостерігається зараз, можна передбачити, що жінок в МВС стане значно менше, застерігає Чумало. При цьому, на думку правозахисників, складно навіть уявити без жінок такі сфер як роботу з малолітніми правопорушниками та потерпілими від сімейного насильства.

У свою чергу соціолог, експерт з гендерних питань Тетяна Бурейчак вважає, що тривоги правозахисниць перебільшені.

"Обов'язкова служба в армії і навчання в закладах вищої освіти з підготовки фахівців для міністерства внутрішніх справ - це очевидно нетотожні речі. Якщо спеціальність отримує назву, військовослужбовець-курсант, навряд чи це означає, що мова йде про те, що жінок відрізають від отримання освіти в цій сфері ", - сказала Бурейчак.

Зараз ви читаєте новину «Українські вузи МВС закриють для жінок - правозахисники ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути