Ексклюзиви
вівторок, 25 січня 2011 11:43

Українці підкорили найвищу точку Антарктиди та відкрили Пік Донбасу (ФОТО)
14

24 січня в Донецьку вітали учасників Першої донецької Антарктичної експедиції. У їх числі перша українська жінка альпініст в Антарктиді підприємець Олена Виблова, шахтар Віталій Кутнєв і металург Сергій Токарєв. Керівник експедиції - 10-кратний чемпіон України з альпінізму Сергій Ковальов.

Експедиція стартувала 11 грудня і тривала 6 тижнів. На крижаний континент команда прилетіла з Чилі транспортним літаком ІЛ-76. Зустріла Новий рік і Різдво в Антарктиді і повернулася додому минулої суботи.

В Антарктиді донеччани спочатку були змушені боротися з різко погіршеною погодою. На півдорозі до найвищої точки полярного материка спортсменам довелося повернутися до базового табору і кілька днів перечікувати завірюху. Шквальний вітер зносив табір альпіністів, поки вони не спорудили стіну з крижаних цеглин. Нарешті 27 грудня, орієнтовно о 19.00 за українським часом Перша донецька Антарктична експедиція під керівництвом Сергія Ковальова піднялася на пік Вінсон (найвищий в Антарктиді), розташований на висоті 4897 м над рівнем моря.

5 січня в 17:30 за київським часом донецька четвірка підкорила ще одну, безіменну вершину, розташовану у відрогах масиву Вінсон. Висота цього піку, на який до українських альпіністів ніхто не піднімався - 3126 метрів. Учасники експедиції підняли на безіменній вершині національний прапор України. Залишили там капсули з донецьким вугіллям та інші символи Донбасу, а також - традиційну записку першопрохідців з пропозицією назвати підкорену ними точку Піком Донбасу.

"Хочемо, щоб на Антарктиді, яку ділять всі країни світу, з'явився шматочок України", - сказав Сергій Ковальов.

Потім донеччани передали в подарунок єдиному в Антарктиді православному храму Животворящої Трійці (церква знаходиться на станції Беллінсгаузен) дзвін, відлитий на Донецькому металургійному заводі.

"Там полярний день, але варто з'явитися тіні, температура вмить падає до - 40, а то і до - 50, і потрібно боротися за життя безупинно, - розповіла Олена Виблова. - Божевільне сонце - при будь-якій температурі неможливо ні секунди перебувати без окулярів і без захисного крему. Я варила хлопцям борщ, а вони нудьгували за салом. Його не дозволяли брати на літак, але ми припасли небагато. Ще одна складність - білий континент повинен бути збережений в первозданній красі, тому навіть власні відходи, найменшу брудну краплю, ми зішкрібали зі снігу, і все це сміття відвезли з собою ".

Спонсорами експедиції стали вугільні та металургійні підприємства Донецької області, а також Донецька облдержадміністрація.

Експедиція пройшла в рамках проекту "Вугілля Донбасу на вершинах світу", мета якого - сходження на вершини світу та створення позитивного іміджу Донецького краю. Шматочки донецького вугілля вже є на Евересті, Кіліманджаро, Ельбрусі.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українці підкорили найвищу точку Антарктиди та відкрили Пік Донбасу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути