Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2011 11:35

Янукович отримав 50 тисяч доларів премії

Янукович отримав 50 тисяч доларів премії

Президент Віктор Янукович став першим українцем — лауреатом премії імені патріарха Олексія II "За видатну діяльність зі зміцнення єдності православних народів. За утвердження і просування християнських цінностей у житті суспільства". Нагороду щороку вручає Міжнародний громадський фонд єдності православних народів.

— Кандидатуру Януковича внесло українське відділення фонду. Комісія складається з представників дев'яти країн, — каже російською президент фонду Валерій Алексєєв, 57 років. — Януковича запросили на церемонію вручення 21 січня. Вона відбудеться в залі церковних соборів московського храму Христа Спасителя. У присутності двох тисяч осіб. Будуть депутати, члени російського уряду, посли. Але в українського президента щільний графік візитів, його не буде (Віктор Янукович до 21 січня перебуває з офіційний візитом у Японії. — "ГПУ").

Премію вручає голова опікунської ради фонду патріарх Кирило. Даруємо наш символ — масивний круглий знак зі срібла, прикрашений хрестом. До нього додається диплом і нагрудний знак, — каже Алексєєв.

— Претендентів від України на отримання премії висували кілька разів. Але їх відхиляли, бо в Україні немає релігійної терпимості, православ'я поділене на декілька течій, — говорить 59-річна Катерина Самойлик, народний депутат від Комуністичної партії. Вона очолює українське відділення фонду. — Серед українських кандидатів був і митрополит Володимир. Були думки запропонувати голову Верховної Ради Володимира Литвина. На останньому засіданні опікунської ради фонду я сказала, що підтримка Януковичем православ'я заслуговує премії. Жодна людина на засіданні не виступила проти.

Премія становить 50 тисяч доларів. Переважна більшість лауреатів одразу віддають гроші на будівництво чи підтримку храмів, монастирів.

— Добре, коли державний діяч підтримує контакти з церквами, отримує престижні нагороди від громадських організацій, іноземних академій чи фондів. Але Віктор Янукович надає перевагу лише одній конфесії, — зауважує Олексій Гарань, 50 років, науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії. — Цього не робив навіть Леонід Кучма, я вже не кажу про Віктора Ющенка. Леонід Данилович зустрічався з представниками усіх православних церков. А Янукович демонстративно — звертає увагу на одну. Він зустрічався з патріархом Кирилом перед інаугурацією. Це поганий жест із символічної точки зору. Замість того, щоб об'єднувати українське православ'я, Янукович його розколює. У нас, коли говорять про православ'я, чомусь мають на увазі зміцнення стосунків між Україною, Росією і Білоруссю. Насправді ж православних церков значно більше — у Грузії, Румунії, Болгарії, Греції. Навіть розуміння православ'я політизоване. Президент Янукович і прем'єр Азаров — члени ради "Економіка і етика" при патріарху Кирилові. Тобто український уряд лобіює економічні інтереси Російської православної церкви. Шлях, який обрала Москва, спрямований не на зміцнення Української православної церкви, а на звуження і фактичну ліквідацію її автономії.

Распутіна відзначили за розвиток "Русского мира"

Міжнародний громадський фонд єдності православних народів вручає премію з 2000 року. Серед понад 40 її лауреатів колишній Генеральний секретар ООН Бутрос Бутрос-Галі, 10 президентів, серед яких росіяни Володимир Путін та Дмитро Медведєв, троє спікерів парламентів, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров, "Газпром" і колишній його керівник Рем Вяхірев, екс-мер Москви Юрій Лужков, сербський кінорежисер Емір Кустуріца, православні богословські академії, університети, семінарії.

Цього року лауреатами також стали Блаженнійший архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II, богословський факультет Пряшівського університету у Словаччині і письменник Валентин Распутін. Його творчість, кажуть у фонді, має велике значення у розвитку такого явища, як "Русский мир".

Зараз ви читаєте новину «Янукович отримав 50 тисяч доларів премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути