Ексклюзиви
середа, 19 січня 2011 10:19

Росія продовжує воювати з Україною в гуманітарній сфері

  Віктор Гіржов
Віктор Гіржов

Бібліотеку української літератури в Москві втретє обшукали за останні два місяці. Працівники відділу боротьби з екстремізмом вилучили жорсткі диски з комп'ютерів, книжки, в яких було виявлено слово "націоналізм", читацькі квитки.

— Ці події пов'язані з українським рухом у Росії, із закриттям Федеральної національно-культурної автономії українців, — вважає головний редактор інформаційного порталу Об'єднання українців Росії 54-річний Віктор Гіржов. — Такі спроби були й раніше, коли в бібліотеку прислали нового директора і розігнали весь колектив. І зараз Наталя Шаріна сама стала жертвою. Під час останнього обшуку її штовхнули, вона впала, забила голову.

Міліціонери пояснили причину обшуку?

— Вони шукали в бібліотеці екстремістську літературу. Спочатку знайшли щось в електронному каталозі, а потім вилучили близько 50 назв книжок. Це наукові-популярні видання, а не пропагандистські. Таку літературу можна знайти і в "Ленінці" (Російська державна бібліотека. — "ГПУ"). Вона здебільшого націоналістичного спрямування.

Росія продовжує воювати з Україною в гуманітарній сфері?

— Так, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав, що українську бібліотеку закрили через політику. Хоча раніше нам казали, що діяльність ФНКА припинено через порушення статуту, адміністративні огріхи і таке інше.

А бібліотека як пов'язана із ФНКА?

— Абсолютно не пов'язана. Якщо казати про якийсь зв'язок, то керівник ФНКА Валерій Семененко водночас є співголовою Об'єднання українців Росії. Він періодично робить політичні заяви. Визнає, що вже багатьох "дістав". Тому, можливо, й вирішили закрити всю діяльність, пов'язану з ним. А замість ФНКА створять нову організацію. Керовану і штучну.

Якщо закривають бібліотеку, то що буде з фондами?

— Її давно хотіли переформатувати на бібліотеку дружби народів. Щоб не було жодної української бібліотеки. Але раніше на захист ставала українська влада.

Проблеми українців у Росії почалися після приходу до влади Віктора Януковича?

— За Віктора Ющенка теж були нападки на бібліотеку. Президент тоді затіяв пряме листування з Дмитром Медведєвим щодо українських установ у Росії. Зараз ніхто навіть боротися не збирається.

Але Міністерство закордонних справ поширило заяву.

— Вони роблять хорошу міну при поганій грі. Це не та позиція, яку повинна займати Україна. Я питав і в Сергія Лаврова, і в міністра Костянтина Грищенка, коли вони хоч трохи допоможуть нашому рухові. Преси української в Москві немає. Це при тому, що і вірмени, й азербайджанці, і навіть лезгини мають свої друковані органи. У нас — лише електронні засоби. Нам ніхто не допомагає, давлять навіть те, що є. Російський Мін'юст на 31 січня запланував процедуру закриття Об'єднання українців Росії за тією ж схемою, як перед тим закривали ФНКА.

Яценюк зголосився заплатити за бібліотеку

Народний депутат Арсеній Яценюк написав листа  міністрові закордонних справ Костянтину Грищенкові. Публікуємо його зі скороченнями

"Обшуки Української бібліотеки в Москві й вилучення з її фондів книжок визначних діячів української історії та культури ще раз засвідчили необхідність створення у столиці РФ книгозбірні, яка б не була залежною від російських властей і виконувала функцію повноцінного центру поширення об'єктивних знань про Україну.

Такої місії не може виконати Інформаційно-довідкова бібліотека при Національному культурному центрі в Москві, основний фонд якої за обсягом (7 тис. одиниць) поступається не тільки фондам районних, але і деяких сільських бібліотек України.

Готовий взяти на себе фінансування сучасної електронної бібліотеки при Національно-культурному центрі в Москві, котра відповідатиме світовим вимогам організації бібліотечної справи, матиме обладнані місця для роботи з електронними книгами і, таким чином, не вимагатиме додаткової площі".

Зараз ви читаєте новину «Росія продовжує воювати з Україною в гуманітарній сфері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути