Ексклюзиви
вівторок, 11 січня 2011 00:00

Михайлина Коцюбинська померла від ускладнень після грипу

Автор: фото: Укрінформ
  Михайлина Коцюбинська
Михайлина Коцюбинська

Сьогодні в Києві на Байковому цвинтарі ховатимуть племінницю письменника Михайла Коцюбинського. 80-річна Михайлина Хомівна померла 7 січня від ускладнень після грипу.

Вона народилася у Вінниці, де її батько створював музей Михайла Коцюбинського. Закінчила Київський держуніверситет і аспірантуру Інституту літератури. Дружила з поетесою Ліною Костенко, художницею Аллою Горською. 1965-го під час перегляду стрічки Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" у столичному кінотеатрі "Україна" виступила проти арештів інтелігенції. За це її виключили з компартії, а за два роки звільнили з інституту. Майже рік не могла знайти роботу. Потім стала редактором у видавництві "Вища школа", пропрацювала там 20 років. Перекладала з польської, англійської, французької.

— До цього її заохотили перекладачі Григорій Кочур та Микола Лукаш, — розповідає столичний режисер Лесь Танюк, 72 роки. — Вона загорілася видати хрестоматію французької літератури. Мене попросила перекласти твір Расіна "Стара п'єса з єврейського життя".

1990-го Михайлина Коцюбинська впорядкувала книжку поезій Василя Стуса "Дорога болю". Тоді ж очолила колектив, який підготував 6-томне видання його творів.

— Робота з текстами Стуса була її хрестом, — каже Лесь Танюк. — Вони познайомилися в Інституті літератури, коли він був аспірантом. Михайлина була серед тих, хто перевозив його тіло на батьківщину. По смерті Стуса із запізненням отримала від нього листа зі словами: "Не відчувай моєї неприсутності". Над його текстами працювала дев'ять років, це була каторжна робота. 6-томник перевидавали кілька разів, але все одно його немає у продажу.

В останні роки життя Михайлина Коцюбинська входила до редакційної ради 10-томника творів В'ячеслава Чорновола.

— Бачив її перед Новим роком. Вона не дуже добре себе почувала, бо застудилася. Казала: "Видужаю, в гості приїду", — говорить колишній дисидент Євген Сверстюк, 82 роки. — В останні дні працювала над листуванням діяча ОУН Кирила Осьмака та книжкою спогадів дружини дисидента Юрія Бадзьо — Світлани Кириченко.

Михайлина Коцюбинська не виходила заміж. 1983-го доглядала овдовілого письменника Бориса Антоненка-Давидовича. Він запропонував їй узяти шлюб та перебратися до нього. За півроку Антоненка-Давидовича визнали недієздатним і віддали під опіку пасербиці. За рік він помер.

1965-го Михайлина Хомівна удочерила сироту Тетяну.

— Тетяна отримала середню освіту, з вищою не склалося, — розповідає 54-річна Ірина Волицька, донька Атени Пашко, вдови В'ячеслава Чорновола. — Своє життя присвятила дому та матері, доглядала за нею, робила все по господарству. Саме завдяки їй Михайлина Хомівна дожила до такого віку та могла спокійно працювати.

 

Зараз ви читаєте новину «Михайлина Коцюбинська померла від ускладнень після грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути