середа, 29 грудня 2010 15:11

У Криму для вчителів історії видали підручник про злочини ОУН-УПА (ФОТО)

У Криму для вчителів історії видали підручник про злочини ОУН-УПА (ФОТО)

У Севастополі тиражем в 300 екземплярів видано книгу "ОУН-УПА. З ким і проти кого вони воювали", яка адаптована спеціально для мешканців Криму.

Про це повідомили в громадській організації "Об'єднання патріотів Севастополя", яка виступила замовником публікації книги.

Книга обсягом у 550 сторінок видана для безкоштовного розповсюдження серед вчителів історії в школах і вишах Севастополя і, можливо, інших міст Криму.

Фактично, це збірка матеріалів, присвячених вкрай болючим для України тем: Організації українських націоналістів та її бойового крила - Української повстанської армії. Пропоновані в цій книзі матеріали унікальні тим, що в їх основу покладено максимум архівних джерел при мінімумі оціночних суджень.

Як уточнюють видавці, в нову книгу увійшли наступні документи про перші роки незалежності України, коли 1 лютого 1993 президія Верховної ради прийняла Постанову "Про перевірку діяльності ОУН-УПА".

"Підґрунтя прийняття Постанови очевидне, хоч і не афішувалося його ініціаторами: готувався ґрунт для реабілітації українських націоналістів. Річ було за документальною базою. Робоча група співробітників СБУ вивчила наявні в архівах матеріали і підготувала документ під назвою "Довідка про діяльність ОУН-УПА (№ 113 від 30.07.1993). Представлені результати не задовольнили тодішнього президента України Леоніда Кравчука. Матеріали поклали під сукно, вирішивши почекати більш підходящого моменту", - розповідають видавці.

Також в книзі представлені матеріали про те, як радянські органи безпеки боролися з ОУН у 1939 - 1941 роках, а також про найскладніший період протистояння і про заходи, вжиті у 1944 - 1945 роках для ліквідації ОУН-УПА та припинення терору з їх боку.

"Не менш важливим є матеріал, який спростовує міф про переодягнених НКВСників. Цей міф був розтиражований націоналістичними фахівцями з міфології, які стверджували, що з метою дискредитації УПА співробітники НКВС перевдягалися в їхню форму і під виглядом боївок УПА грабували і вбивали місцевих жителів", - розповіли видавці.

У збірнику на основі архівних документів показано, як насправді розвивалися події. Більше того, наведені приклади, що саме члени УПА у формі радянських військовослужбовців здійснювали напади як на мирних жителів, так і на невеликі групи радянських солдатів і офіцерів.

У збірці також містяться і інші матеріали по темі ОУН-УПА. Вони розповідають про різні періоди і події, проте кожна зі статей доповнює інші матеріали книги.

Нагадаємо, що екс-президент Віктор Ющенко підписав укази про присвоєння Роману Шухевичу та Степану Бандері звання Героїв України. Суд визнав указ про геройське звання Бандери незаконним. Таке рішення прийняли і щодо Романа Шухевича.

Новий регіон

Зараз ви читаєте новину «У Криму для вчителів історії видали підручник про злочини ОУН-УПА (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути