Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 11:14

Найгучніші кримінальні справи за 2010 рік (ФОТО)
10

Юрій Луценко
Фото: Фото депутата Юрія Стеця
Євген Корнійчук
Анатолій Макаренко
Георгій Філіпчук
Богдан Данилишин

Рік, що минає, видався багатим на гучні кримінальні справи у політичному середовищі. Як мінімум шість екс-чиновників уряду Юлії Тимошенко зустрінуть Новий рік у слідчих ізоляторах. Один з лідерів БЮТ, Микола Томенко, передбачає, що у влади є ще декілька подарунків для опозиції.

1. Юрій Луценко, екс-міністр Міністерства внутрішніх справ, проведе новорічні свята в Лук'янівському СІЗО. За рішенням Печерського суду Луценко будуть утримувати під вартою найближчі два місяці. Колишнього міністра звинувачують за трьома пунктами: у зловживання службовим становищем - нарахуванні зайвих 40 тис. грн пенсії водієві екс-міністра, нецільового використання ресурсів; за заявою самого Луценка, його намагаються прив'язати до справи про отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Крім того, Луценка можуть судити за бурхливе святкування Дня міліції.

2. Євген Корнійчук, колишній перший заступник міністра юстиції, згідно з рішенням суду від 24 грудня, залишиться під вартою до 2 січня. Генпрокуратура порушила проти екс-чиновника справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень, яке призвело до тяжких наслідків). Раніше повідомлялося, що Корнійчука затримали у справі, пов'язаній з "Нафтогазом України". Колишнього першого заступника міністра юстиції звинувачують за той факт, що він підписав лист, яким дозволив проведення конкурсу на юридичне обслуговування "Нафтогазу України" в одного виконавця. Експерти вважають, що переслідування Корнійчука, у якого зовсім недавно народилася дитина, спрямоване на його тестя - близького до БЮТ голову ВСУ Василя Онопенка. Посадивши зятя, Онопенка змушують подати у відставку.

3. Анатолій Макаренко, екс-голова Державної митної служби, пробуде за гратами до 10 січня 2011 року по рішенням апеляційного суду Києва. Макаренко був затриманий 23 червня в рамках розслідування кримінальної справи про нанесення збитку України за результатами розгляду позову "РосУкрЕнерго" до НАК "Нафтогаз України" в Стокгольмському арбітражі. Саме Макаренко у 2009 році очолював Державну митну службу, яка провела на користь держави розмитнення газу "РосУкрЕнерго". Щодо Макаренка було порушено кримінальну справу за статтею "службова недбалість".

4. Георгій Філіпчук, колишній міністр охорони навколишнього природного середовища, пробуде за гратами до 15 лютого. Щодо екс-чиновника порушено кримінальну справу за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Екс-віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов стверджує, що Філіпчука звинувачують в розірванні угоди з компанією Vanco Prikerchenska Ltd. Філіпчук займав посаду міністра охорони навколишнього природного середовища з грудня 2007 по березень 2010 року і, по суті, виконав вказівку Тимошенко про недопуск до чорноморського шельфу компанії, яку пов'язували з Рінатом Ахметовим.

5. Богдан Данилишин, екс-міністр економіки, зустріне Новий рік за гратами в Чехії. Данилишина звинувачують в порушенні процедури державних закупівель, через що бюджет країни втратив 13,9 млн грн. Сам екс-міністр винним себе не вважає й упевнений, що за звинуваченнями стоїть мафія, незадоволена його політикою на посаді голови Мінекономіки.

6. Валерій Іващенко, колишній виконуючий обов'язки міністра оборони, пробуде під вартою до 21 січня 2011 року. Головним управлінням військових прокуратур Генпрокуратури 20 серпня було порушено кримінальну справу. Іващенко і арбітражний керуючий державного підприємства Міноборони "Феодосійський судномеханічний завод" звинувачуються в службових зловживаннях і пособництві в незаконному відчуженні держмайна під час санації заводу.

7. Ігор Діденко, колишній перший заступник глави НАК "Нафтогаз України". Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд куб. м газу. Глава Служби безпеки України Валерій Хорошковський повідомив про відкриття справи за фактом завдання збитків державі Україна в зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. Фігурантами справи стали колишній перший заступник глави НАК "Нафтогаз України" Діденко й екс-глава Держмитниці Анатолій Макаренко. Рішенням суду йому був обраний запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці. З 12 липня за рішенням Печерського суду Діденко знаходиться під арештом.

8. Віктор Боднарь, заступник глави держмитниці. Проти екс-міністра транспорту порушена кримінальна справа "за пособництво в умисному знищенні чужого майна, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, поєднане із самовільним присвоєнням владних повноважень". За підозрою у вчинені вказаного злочину його затримано…Досудове слідство у справі триває", - зазначає Генпрокуратура.

9. Богдан Преснер, колишній заступник міністра охорони навколишнього природного середовища. 1 червня Управлінням по розслідуванню особливо важливих справ Генпрокуратури спільно зы Службою безпеки України затриманий "на гарячому" під час отримання хабара в особливо крупному розмірі за сприяння в призначенні на посаду керівника обласного рівня. 2 червня на засіданні уряду Прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що рішенням Кабінету Міністрів Преснер звільнений з посади заступника міністра охорони навколишнього природного середовища. Печерський районний суд Києва, 3 червня, обрав Преснеру запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

10. Віктор Лозінський, колишній народний депутат. В червні 2009 Лозінський опинився в центрі скандалу з катуванням та вбивством Валерія Олійника. 1 липня генеральний прокурор Олександр Медведько звернувся до Верховної Ради України з поданням про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту депутата. 8 липня було повідомлено про рішення Печерського районного суду міста Києва задовольнити подання Генеральної прокуратури на арешт Лозінського. Відтоді Лозінський зник і знаходився в розшуку. 1 березня 2010 року Лозінського було затримано в Києві співробітниками СБУ та Генпрокуратури, колишній депутат сам прийшов здаватися. Генеральна прокуратура України 2 березня пред'явила звинувачення в умисному спричиненні тяжких тілесних ушкоджень Лозінському. 14 грудня Дніпровський районний суд Києва розпочав попередній розгляд кримінальної справи.

За матеріалами:Gazeta.ua, Фокус

Зараз ви читаєте новину «Найгучніші кримінальні справи за 2010 рік (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути