Ексклюзиви
четвер, 18 листопада 2010 14:15

Кобзон співав для Людмили Янукович

15 листопада в Донецькому драматичному театрі дали концерт на честь 75-рiччя радянського поета-пісенника Михайла Пляцковського. Він народився в місті Єнакієво, звідки родом президент Віктор Янукович та його дружина Людмила. Помер поет у Москві 20 років тому.

Концерт організували коштом місцевого бюджету. Квитків не продавали.

— Вход только по приглашениям. У вас есть? — на дверях запитує журналістів жінка у вишиванці.

61-річна Людмила Янукович приїжджає "Хондою Одіссей" із портретом чоловіка на лобовому склі. Входить у фойє з двома подругами: брюнеткою, що трохи старша за Людмилу Янукович, яка завжди її супроводжує, та блондинкою, раніше її не бачили. Поруч охоронець віком за 40 років. Художній керівник театру зустрічає дружину президента без квiтiв.

До першої леді кидається сивий чоловік із орденськими планками на сірому піджаку. Простягає їй яскравий кульок. Охоронець його перехоплює, заглядає всередину й усміхається.У коридорі зі співаком Ринатом Iбрагимовим фотографується мер 17-тисячного міста Угледар Алім Ширинський.

— Намалював портрет Людмили Олександрівни. Буде подарунок їй на день народження. Я ж найстаріший із донецьких художників-ветеранів, — каже чоловік у сірому піджаку — Я — Андрій Степанович Василенко, маю 88 рокiв.

Перед початком концерту журналістам дозволяють увійти до кімнати, де дружину президента оточили місцеві чиновники. Ліворуч від неї стоїть голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький, 45 рокiв, праворуч — заступник губернатора Борис Адамов, 59 рокiв.

Журналісти мовчки фотографують Людмилу Янукович хвилин зо 5.

— Ставте вашi запитання! — каже представник прес-служби обласної держадміністрації.

У першої леді запитують, чи подобаються їй пісні Пляцковського.

— Пісні Пляцовского це завжди радість, — каже вона російською. Улюблену не може назвати. Говорить, що з Пляцковським особисто не була знайома, хоча вони з одного міста. Проходить у зал і сідає в п'ятому ряду партеру. Із боків розсаджуються подруги, позаду — двоє охоронців.

Концерт веде диктор радянського телебачення Тетяна Судець. Першою лунає пісня "От улыбки станет всем светлей". Її виконують діти. На екрані транслюють мульфільм про малюка-єнота, для якого Пляцковський написав вірші.

Чотири пісні виконує Ринат Iбрагимов, ще дві — композитор Ігор Лученок із дітьми.

На закритій вечірці такий концерт коштував би тисяч 50 доларів

— Я з Білорусії приїхав, у нас теж бувають творчі вечори. Але у вас вони виходять без казенщини, — каже зі сцени Лученок.

Тетяна Судець говорить, що дружина покійного поета москвичка Лідія не змогла приїхати через хворобу. А дочка Наталія і внучка Аліна живуть в Нью-Йорку. У залі транслюють відеозвернення Лідії Пляцковської:

— Мы были c ним в Болгарии, и Ванга предсказала, что он умрет в 55 лет. Когда Михаилу исполнилось 55, он даже лекарств не хотел принимать. Говорил: пришли мои две пятерки. Спасибо вам, что вспомнили моего любимого мужа. В Москве нету этого ничего, а вы, дорогие мои, вспомнили, — плаче.

Тетяна Судець запрошує на сцену Йосипа Кобзона. Нагадує, що він — земляк донецьким глядачам.

— Я ось тільки дізнався, що він був Спартаковичем, — говорить Кобзон про Пляцковського. — Він був скромною людиною, сором'язливою.

Звертається до Людмили Янукович, переходить із російськоi на українську мову:

— Мені сказали, що на вечорі присутня вельмишановна Людмила Олександрiвна. Я дуже радий вас бачити.

Кобзон виконує кілька пісень, йому дарують хризантеми і троянди. Він спускається східцями в зал і підходить до дружини президента. Віддає їй квіти, отримані від прихильниць.

У фіналі концерту говорить, що хоче заспівати пісню, написану не на вірші Пляцковського:

— Я вперше виконав її на дні народження президента, а сьогодні дарую її донецьким глядачам і особисто Людмилі Олександрівні.

"Мама моя — Украина", — співає Йосип Кобзон російською мовою і робить наголос на наступних словах. — "А отец мой — Донбасс!"

Хто оплатив гонорари артистам, не повідомляють.

— Тут Йосип Давидович був із пошани до мiсцевих, — говорить один із донецьких промоутерів, просить його не називати. — Ось якби влада гуляла на закритій вечірці, тоді такий концерт коштував би тисяч 50 доларів. А так — за чотири пісні Iбрагимов, може, узяв 2000 доларів, а Кобзон — або по мінімуму (тисяч 10–15), або й нічого. Але, звичайно, плюс — лiтак, готель, пансіон.

Зараз ви читаєте новину «Кобзон співав для Людмили Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути