Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 18:40

Оґюст Роден прожив із дружиною два тижні

Оґюст Роден офіційно одружився у 76. За два тижні його дружина померла. Із нею, непоказною швачкою Розою Бере, скульптор прожив півстоліття у цивільному шлюбі. В останні дні в агонії Роден кликав свою жінку. Коли йому вказали на портрет покійної Рози, він простогнав:

— Ні, не ця. Інша, яка в Парижі.

Іншою була скульпторка Камілла Клодель. Її 1883-го привів до майстерні Родена його друг. Каміллі було 19, Роденові 43. Вона мала золотисто-каштанове волосся й сині очі. Роден був приземкуватий, із коротким рудим волоссям і довгою густою бородою. Він одразу захотів її ліпити. Камілла була з гарної сім'ї, мала художню освіту. Про неї казали: "Мовчазна працьовита дівчина, яка невтомно місить глину і ліпить".

З учениці Камілла швидко стала помічницею Родена, а далі й коханкою. Зухвала, вперта і талановита красуня доводить майстра до сказу. Він пише їй: "Зглянься, підла дівчинко. Ані дня не можу без тебе жити і працювати. Примхлива богине, я все одно шалено тебе кохаю". Ліпить із Камілли найкращі свої скульптури — "Вічна весна", "Поцілунок", "Думка". Офіційно дівчина працює помічницею Родена. Свої стосунки приховують. Мати Камілли навіть товаришує з дружиною Родена — Розою, щоб приховати доньчин гріх.

Митець назвав Каміллу "Наша мила вперта, яка нами крутить". Вона зверталася до нього "Пане Роден". Зберігся лише один лист Камілли до скульптора. 1892-го вона пише: "Хочу купатися в річці, а не ходити до лазні. Було б дуже мило, якби ви купили мені купальний костюмчик, темно-синій із білою оздобою, роздільний, кофточка і панталони (розмір середній) у Луврі, чи в "Бон Марше", чи в Турі. Я сплю гола, щоб уявити собі, ніби ви поруч. Але коли прокидаюся, вас немає. Головне — не обманюйте мене більше".


Це був черговий вибрик — змусити солідного 52-річного митця купувати інтимний предмет жіночого туалету в публічному місці.

Він теж допікав їй. Показував хвалебні газетні статті про себе. Він досяг слави, вона не виставила жодної скульптури. Проте багато фрагментів творів Родена належать Клодель. Деякі ж її роботи навіть перевершують Роденові. Скульптор і далі живе з Розою, хоча соромиться її перед паризькими друзями. Трикутник гнітить усіх. Про стосунки Родена і Клодель пліткують, знайомі позаочі називають митця "хтивим сатиром". Ходять чутки, що в нього четверо дітей від Камілли.

Клодель уже за 30. Вона присвятила 15 років роботі й Роденові. Не досягла слави й не стала його дружиною. У неї почалися психічні розлади. Лежала обличчям до стіни, не говорила й не плакала. Підлога майстерні була всипана уламками розбитих нею скульптур. Роден намагався підтримувати Каміллу, але з нею вже було важко спілкуватися.

1900-го до майстерні митця зайшла танцівниця 23-річна Айседора Дункан. Скульптор візиту не чекав, але зустрів привітно, показав їй роботи. Почав м'яти кусок глини, зігріваючи подихом. За кілька секунд у його долоні затріпотіли виліплені жіночі груди. Вивів Айседору за руку на вулицю і повіз до її ательє. Там вона одягнула хітон і боса станцювала для нього. Потім почала розповідати про свою теорію нового танцю, але 60-річний скульптор не слухав.

Танцівниця згадувала: "Глянув на мене так, як дивився на свої скульптури. Провів рукою мені по шиї, грудях і оголених ногах. Почав м'яти все моє тіло, ніби глину. Єдиним моїм бажанням тоді було віддатися йому. І я б це зробила, якби не моє виховання, що змусило мене відсунутися, накинути сукню на хітон і піти геть. Як я потім шкодувала, що не віддала своє дитинство самому богу Пану, Родену. І мистецтво, й життя від того тільки збагатилися би".

На той час у Камілли посилилися напади параної. Казала, що Роден украв її ідеї й хотів убити. 1914-го вона потрапляє до психлікарні. Через рік митець, аби спокутувати свою провину, купує її роботи і поміщає у власному музеї. Після Камілли він не створив нічого видатного. Вона пробула 30 років у психіатричній лікарні на півдні Франції.


Вагітна натурниця збила з пантелику скульптора


Дружина англійського письменника Бернарда Шоу — Шарлотта захотіла, аби Оґюст Роден виготовив бюст її чоловіка. Митець мав повно роботи, тому відмовлявся. Шарлотта потоваришувала із секретарем Родена. З'ясувала, що скульптор бере 1000 фунтів за мармурову голову і 800 за бронзову. Перевела тисячу на його банківський рахунок, а Роденові сказала:

— Чоловік погодився позувати тільки вам, інакше нащадки назвуть його телепнем — жив у один час із Роденом і не скористався цим.

Скульптор мусив погодитися. Бернард Шоу позував місяць. Його друзі не побачили схожості скульптури з письменником-гострословом. Митець заявив, що вона незавершена. Але Шоу жартував, що Роден ніколи не вважав роботу завершеною, доки живий оригінал.

Оґюст починав день із сонцем, закінчував при лампі. До останнього не хотів працювати при електричному освітленні. Творчий метод виробив під час роботи над комерційними замовленнями. Роден став одним із засновників імпресіонізму в скульптурі.

— Ліній не існує, є лише об'єми, — наголошував.

Любив роздивлятися людину з різних ракурсів. Для цього навіть вилазив на драбину. Якось довго не міг зобразити живіт моделі, що позувала для скульптури "Єва". Ця неспроможність збила його з пантелику. Аж доки натурниця не сказала, що вагітна. Все стало на свої місця.


1840, 12 листопада — Рене Франсуа Оґюст Роден народився у Парижі. У дитинстві часто забував поїсти, захопившись різьбленням із дерева фігурок притупленим ножем

1854 — від батька якось почув: "Мій син — ідіот". Був одним із  найгірших учнів паризької школи малювання й математики. Аби вступити туди, тричі складав іспити

1864 — почав працювати у майстерні Кар'є-Бельоза. Багато комерційних робіт Родена переробляли, зліпки часто викидали на фабричне звалище. Уперше виставляє свою скульптуру в паризькому Салоні. Бюст "Чоловіка зі зламаним носом" не сприйняли. У нього не було задньої частини голови. Зустрічає 20-річну Розу Бере, яка стає його цивільною дружиною

1877 — Роден виставляє "Бронзову епоху" спочатку в Брюсселі, потім у Парижі

1882 — створює фігури Адама, Єви і Мислителя

1895 — поселяється із Розою в одноповерховій "Віллі діамантів" на пагорбах Медона — паризького передмістя. На Родена працювали півсотні асистентів

1904 — заприязнював із англійською художницею та літераторкою 28-річною Ґвендолен Мері Джон. Вона стає моделлю і коханкою Родена

1917, 29 січня — Роза Бере стала законною дружиною митця. 14 лютого вона помирає

1917, 17 листопада — помирає Роден. Поховані з Розою в Медоні. На могилі стоїть скульптура митця "Мислитель"

Зараз ви читаєте новину «Оґюст Роден прожив із дружиною два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути