середа, 10 листопада 2010 00:00

Дві тонни трикілограмової риби запустили в столичне озеро

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Працівник компанії ”Форест-парк” скидає  коропів в озеро Берізка в столичному Гідропарку у вівторок
Працівник компанії ”Форест-парк” скидає коропів в озеро Берізка в столичному Гідропарку у вівторок

"Півтора року тому тут було болото. Зараз озеро воскресло. Сьогодні ми його зариблюємо, і цим починаємо програму відновлення київських водойм", — каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

У вівторок в озеро Берізка у столичному Гідропарку випустили 2 тонни коропів і білих амурів. Акцію оплатила приватна компанія "Форест-парк". Витратила 30 тис. грн.  Кожна риба важить понад 3 кг.

В Києві налічують 129 озер та понад 400 водойм. Більшість непридатні для використання. Їх захаращують підприємства та люди. Скидають побутове й будівельне сміття, відходи виробництва, деякі осушують водойми, і на їхньому місці зводять споруди. Озера в столиці поволі зникають. Асоціація рибалок України вирішила за гроші приватних інвесторів облаштовувати й зарибнювати забруднені водойми. Озеро Берізка в Гідропарку стало першим у цьому проекті.

— Очистили дно озера. Зараз воно завглибшки 12 метрів. Прибрали береги. Все готове до відновлення екосистеми водойми, — каже доктор біологічних наук Юрій Ситник зі столичного Інституту гідробіології.

Асоціація рибалок та "Форест-парк" планують відкрити на Берізці клуб рибалок. Діятиме програма культурного природокористування за принципом "упіймав — відпусти". Рибалки матимуть можливість ловити дуже велику рибу, але забирати додому заборонять. Її треба буде відпускати назад в озеро. На згадку можна буде сфотографуватися з уловом. За таким принципом діють клуби рибалок у багатьох країнах світу.

— Це буде виховувати цивілізованих природокористувачів. Хто хоче риби — нехай іде до супермаркету. А в природи ресурси не безмежні. Фауна в наших річках дуже виснажена. Тож ставитися до неї треба ощадливо, — каже Олександр Чистяков.

Навесні в Берізку запустять мальків. Асоціація рибалок обіцяє, що в цьому озері житиме рідкісна для вітчизняних водойм севрюга та американські веслоноси. Водойму охоронятимуть єгері. На берегах побудують розважальні заклади.

— Загальна вартість проекту — 5 мільйонів гривень. На очищення озера витратили більш як 2 мільйони, — каже заступник директора "Форест-парк" Вадим Лазарь.

Наступними прибиратимуть озера біля житлового масиву Осокорки. Вони майже знищені. Їх так закидали сміттям, що водойми можна перейти вбрід.

Зараз ви читаєте новину «Дві тонни трикілограмової риби запустили в столичне озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути