Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2010 05:32

Янукович копіює Кучму останнього року президентства

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Президент Леонід Кучма 2004 року видав детальний указ стосовно проведення вільних виборів і зробив безліч заяв про свою місію гаранта Конституції. Проте його слова і масові виборчі фальсифікації розділяло провалля. Вибори 31 жовтня 2010-го нагадують події, які передували "помаранчевій революції".

По-перше, президент теж видав указ із гарантією проведення чесних виборів. Він навіть пригрозив чиновникам звільненням, якщо буде зафіксований адміністративний тиск. Невже Віктор Янукович з широкими повноваженнями за кучмівською Конституцією не знає, що на 31 жовтня планують виборчі фальсифікації? А хто ж має більшість у виборчих комісіях, як не Партія регіонів і її сателіти? Як казав радянський диктатор Йосип Сталін, не важливо, як голосують — важливо, хто рахує голоси.

По-друге, Янукович, як і Кучма 2004-го, спробував випередити звинувачення у фальсифікаціях з боку опозиції, закинувши їй упереджене викривлення реальності. Мовляв, говорять про якісь фальсифікації, щоб потім виправдатися перед виборцями за низький рейтинг. Але ж, як переконує лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, результати місцевих виборів сфальсифікують не лише через підконтрольність виборчих комісій владі, а й через велику кількість відмов у реєстрації опозиційним партіям і кандидатам.

По-третє, Янукович іде слідами Кучми, нарікаючи на опозицію, яка жалілася міжнародній спільноті на згортання демократії і повзучий авторитаризм. "Вони ганьблять державу за її межами: їздять в європейські країни, розповідають про те, чого в Україні нема", — заявив президент. Проте опозиція лише вимагає від нього виконувати зобов'язання, які держава взяла на себе перед Радою Європи та Організацією з безпеки та співробітництва у Європі.

Віктор Янукович зіткнувся з розривом у довірі до нього. Він не може вимагати від українців і брюссельських чиновників вірити у щирість його намірів вступити в Євросоюз, якщо водночас обурюється резолюцією, що засуджує недемократичні процеси у його країні. Венеціанська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи, Європейська народна партія, Конгрес місцевих і регіональних влад Європи, Місія США в ОБСЄ, Національний демократичний інститут, Міжнародна фундація виборчих систем та інші інституції критично відгукувалися про авторитарні тенденції правління Януковича.

Вибори 31 жовтня — це перший важливий внутрішній і міжнародний тест для президента. Результати місцевих виборів призведуть до того, що Януковича надалі сприйматимуть або як фальсифікатора волевиявлення 2004-го, або як главу держави, віддану демократії, що й привела його до влади. Перше означає, що питання демократії та свободи слова він зможе обговорювати лише з російським президентом Дмитром Медведєвим і венесуельським лідером Уґо Чавесом.

Щоб стати персоною нон ґрата на Заході, Леонідові Кучмі знадобилося два президентські терміни. Віктор Янукович може впоратися з цим завданням менш ніж за рік.

Зараз ви читаєте новину «Янукович копіює Кучму останнього року президентства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути