Ексклюзиви
пʼятниця, 22 жовтня 2010 17:32

Табачник зриває конкурс знавців української мови

Табачник зриває конкурс знавців української мови
XI Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика в цьому році може не відбутися, оскільки Міністерство освіти і науки України, що вийшло з числа організаторів конкурсу, не видало відповідного наказу.

"Станом на сьогоднішній день схоже на те, що конкурс Петра Яцика в цьому році не відбудеться. Ми не можемо нічого зробити без відповідного наказу Міністерства освіти", - сказав в інтерв'ю радіо "Свобода" співголова координаційної ради конкурсу, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

Він також розповів, що три тижні не міг потрапити на прийом до відповідальних осіб Міністерства освіти - "директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти пана Удода, його заступника пана Завалевського".

"Вони мене уникали, і жодної офіційної відповіді на мої запити не надходило", - стверджує Слабошпицький.

За його словами, за наявності відповідного наказу Міносвіти Ліга українських меценатів та Координаційна рада "знайшли б можливість провести конкурс самостійно", оскільки цей захід зазвичай фінансувалося в основному благодійниками та українською діаспорою.

Конкурс знавців української мови проводиться з 2000 року і триває з листопада по березень. Його засновник - відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження Петро Яцик.

Загальний бюджет конкурсу складає близько 600 тис. грн, з держбюджету оплачувалася тільки оренда театру ім. І. Франка у Києві, в якому проходила урочиста церемонія закриття.

Мета конкурсу - сприяти утвердженню української мови та підвищення її престижу серед учнівської та студентської молоді, виховувати шанобливе ставлення до культури і традицій українського народу.

Щорічно за звання кращого знавця української мови боролися близько 5 млн школярів (2-11 кл.) та студенти. Переможці отримували грошові премії та подарунки.

Конкурс також проходив ще в 27 країнах світу.

Як повідомлялося, Табачник виступає проти українських письменників в шкільних програмах. Міністр освіти та науки України порадив Забужко, Андруховичу і Жадану йти шляхом Толстого і Достоєвського.

Проте Табачник пообіцяв не втручатися в програму з літератури.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Табачник зриває конкурс знавців української мови ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

442

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути