Ексклюзиви
пʼятниця, 08 жовтня 2010 05:52

"Влада сильно недооцінює молодь"

"Влада сильно недооцінює молодь"
Ситуацію, в якій опинилася Україна після скасування політреформи 2004-го, коментує соціальний психолог Олег Покальчук, 54 роки.  

Навіщо скасували політреформу?

1. Мотивація Януковича

- Зміцнення владної президентської вертикалі. Така ж мотивація була у Ющенка і Тимошенко. Тільки у нього виявився достатній набір інструментів для реалізації. Концентрація влади потрібна для ефективнішого управління.

2. Мотивація владної команди

- Владна команда сформована під рішення президента і поки що їх виконує. Для неї важливо брати участь у здійсненні вертикалі влади.

3. Мотивація країни

- Президентська модель держави для нас - позитив. Це відповідає суспільним очікуванням.

 

Якою буде ситуація насправді?

1. Для Януковича

- Гадаю, що Янукович доріс до того рівня, щоб узяти відповідальність за країну. Справитися він зможе, але так, як уміє. Якщо провести історичні паралелі, то Янукович нагадує мені Герберта Гувера, попередника президента США Рузвельта. Саме Гувер узяв на себе основний тягар непопулярних реформ під час Великої депресії 1929?"1933 років. Хоча світ приписує всі успіхи Рузвельту, який прийшов на підготовлений ґрунт.

У Януковича перспектива стати українським Лукашенком із усіма витікаючими наслідками. Він може зміцнити вертикаль влади, побудувати систему управління під себе. Але очікування Росії, що Янукович віддасть їй Україну, марні.

2. Для владної команди

- У Януковича і його команди дуже невдячна функція асенізаторів з огляду на стан економіки. Вони більш-менш компетентні саме в цьому. Щодо питань мови, освіти тощо, то тут вони можуть наступити на дуже серйозні граблі.

Усередині команди посилюватиметься конкуренція. Якщо хтось не підтримуватиме курс президента, то залишиться поза процесом.

3. Для країни

- Очікувати покращення життя вже сьогодні чи завтра не доводиться. Але принаймні країна не звалиться у прірву. Сильна, але непопулярна, негуманна і неукраїнська влада - краще, ніж відсутність дій будь-якої патріотичної влади, що просто декларує добрі наміри.

На демократію, стан свободи слова концентрація влади вплине погано. Але дві третини населення цього не відчують, бо не знають, як цим користуватися. Тому для суспільства це пройде майже безболісно, але Захід буде насторожений. Він розуміє, що авторитарний режим спочатку пожирає лібералів, потім береться за решту.

Це завадить руху України до Європи, хоч вона і не збиралася нас інтегрувати. Європі, як і Росії, Україна потрібна як гуманітарний та економічний ресурс.

Опозиції в Україні нема. Це люди одного політичного класу, рівня достатку і радянсько-комсомольського походження. За таких умов опозиційним має стати суспільство. Влада сильно недооцінює молодь і потенціал зубожіння людей. Рівень соціальної стурбованості тепер вищий, ніж у попередні роки.

Зараз ви читаєте новину «"Влада сильно недооцінює молодь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути