Ексклюзиви
середа, 06 жовтня 2010 13:29

Нобелівську премію з хімії отримали вчені, які навчилися прискорювати атоми

Нобелівську премію з хімії отримали вчені, які навчилися прискорювати атоми

Нобелівська премія 2010 року в номінації "хімія" присуджена американським вченим Річарду Хеку і Ей-Ічі Негіші, а також японцеві Акіро Сузукі за роботи по створенню паладієвого каталізатора в органічному синтезі, повідомляє Lenta.ru.

Про рішення Нобелівського комітету було оголошено 6 жовтня в Каролінському інституті в Стокгольмі. Сума премії складає 10 мільйонів шведських крон (трохи більше одного мільйона євро). Церемонія вручення нагороди пройде в Стокгольмі 10 грудня.

Як сказано в офіційному рішенні комітету, премія присуджена "за розробку нових більш ефективних шляхів зв'язування атомів вуглецю для синтезу складних молекул, які можуть зробити кращим наше повсякденне життя".

Каталізатори з металу паладію сприяють протіканню реакцій по утворенню нових зв'язків між вуглеводнями. Каталізатор сприяє багаторазовому прискоренню безлічі реакцій, які широко використовуються для синтезу багатьох органічних речовин, які застосовуються, наприклад, в електроніці або сільському господарстві.

Іменем лауреатів були названі найважливіші реакції, в яких задіяний паладієвий каталізатор. Так, на честь Хека була названа реакція сполуки ненасичених галогенідів з алкенами в присутності сильних основ.

Нагадаємо, 5 жовтня у Стокгольмі були оголошені лауреати Нобелівської премії в номінації "фізика". Ними стали Костянтин Новосьолов та Андрій Гейм за свої роботи зі створення графена. А лауреатом Нобелівської премії з фізіології і медицині став вчений Роберт Едвардс за розробку технології штучного запліднення in vitro.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з хімії отримали вчені, які навчилися прискорювати атоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути