Ексклюзиви
субота, 25 вересня 2010 11:59

Перед вакцинацією потрібно вилікуватися від глистів - медики

Перед вакцинацією потрібно вилікуватися від глистів - медики
Перед тим, як робити щеплення, потрібно обов"язково вилікуватися від глистів. Про це на прес-конференції заявила головний фахівець з паразитології МОЗ Катерина Бодня.

"Якщо вакцинувати людину з гельмінтами (глистами), то ефекту від щеплення не буде. Воно не спрацює. Йдеться і про планову, і про сезонну вакцинації. Крім того, можуть проявитися різні ускладнення. Наприклад, проблеми зі шлунком і кишечником, загострення хвороб серцево-судинної системи та алергія ", - підкреслив лікар.

Вона зазначила, що глистами можна заразитися не тільки через брудні руки або через тварин. Якщо на брудній вулиці піднявся вітер, яйце глиста може потрапити в людину разом з пилом.

Лямблії і кріптоспорідіі можна отримати через водопровідну воду. На найпростіші організми хлорована вода не діє - тільки кип"ятіння.

"Але ж зуби мало хто з нас чистить кип"яченою водою. Точно так само можна заразитися через воду в аквапарку, де навіть не вимагають медичну довідку", - підкреслила Бодня.

Вона повідомила, що за офіційною статистикою глисти є у 400 тис. українців. Але ці дані недосконалі. Всесвітня організація охорони здоров"я каже, що в Європі кожен третій вражений глистами.

У свою чергу головний дитячий інфекціоніст МОЗ Сергій Крамарєв проінформував, що згідно з дослідженнями вчених, імунітет після вакцинації проти дифтерії при гельмінтозі виробляється тільки у 65% дітей.

Не тільки первинна, але й повторна вакцинація неефективна. При ревакцинації імунітет не виробився у ще у 12% дітей.

"Вакцина - це не тільки антиген до якоїсь хвороби. Там є ще цілий ряд компонентів, які її стабілізують: залишки середовищ, на яких вирощувалися антигени, антибіотики, залишки яєчного білка. А у деяких дітей на них алергія. Наявність гельмінтів може її підсилювати ", - сказав лікар.

Він висловив жаль, що в Україні поки немає регламентуючих документів про обов"язкове лікування людини від глистів перед будь-яким щепленням.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Перед вакцинацією потрібно вилікуватися від глистів - медики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути