Ексклюзиви
середа, 15 вересня 2010 14:28

Забужко прийшла під СБУ підтримати львівського історика

Забужко прийшла під СБУ підтримати львівського історика

Центр досліджень визвольного руху зі Львова та Київська організація громадського руху "Відсіч" влаштували під стінами Центрального офісу СБУ акцію "Приходь, здавайся".

"Ми виступаємо проти переслідування істориків, які несуть у народ правду про злочини КДБ та КПРС", - сказав колишній голова архіву СБУ Володимир В"ятрович.

Всього на акцію прийшло близько 200 людей. В руках тримали плакати з гаслами: "Ми політ"вязні, живі носії таємної інформації проти злочинів КДБ, КПРС", "Україні волю", "Чека в минуле", "Зупинити беззаконня з боку СБУ", "СТОП КГБ", "Не вір, не бійся, не проси", "Інформація Забілого для мене".

Під керівництвом В"ятровича учасники акції виклализ дисків під вікнами СБУ  велику цифру із знаком запитання: "37?" . На них, за їхніми словами, були копії матеріалів СБУ, які нещодавно вилучили у Руслана Забілого.

"Це протест проти того, щоб не повернутись в 37-й рік сталінських репресій,  аби недопустити повторів. Я колишній політв"язень. Три роки відсидів у свій час. Диски, напевне, порожні нам роздали. Це символічно.можливо першого разу не допоможе, але розголосу набуде", - сказав учасник акції Вадим Васильович, член київського Центру полів"язнів та жертв репресій.

Підтримати істориків прийшла відома українська письменниця Оксана Забужко, яка в цьому році презентувала свій роман "Музей покинутих секретів".

"В цьому романі є документи з музею "Тюрма на Лонцького". На форзаці відтворено напис 1954 року, зроблений на стіні в"язниці, - "Хочеш знати, що з нами, - чекай на нас". Це є те послання від мертвих, яке хотіли почути впродовж 14 годин на допиті від Руслана Забілого. Хлопці не будьте НКВедистами! Будьте працівниками Служби безпека держави Україна", - закликала вона.

Поскандувавши під вікнами СБУ "Ганьба СБУ", "Очистити СБУ від КГБістів", "Разом ми сила", "Сексоти", "Смерть ворогам" учасники акції почали розходитися.

Ніхто зі співробітників СБУ до протестувальників не вийшов.

Зазначимо, що через вихід людей на дорогу на вул. Володимирській утворився затор, однак за деякий час правоохоронці відтіснили людей на тротуар. Зараз затору немає.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Забужко прийшла під СБУ підтримати львівського історика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути